Murafölde - 2021. március 16., Kedd
#termőföld #gyep #erdő #árérték #haszonbérleti díj #Zala

A zalai termőföld volt a legolcsóbb tavaly

A zalai termőföld volt a legolcsóbb tavaly

(Fotó: MTI/Varga György)

Már három évtizede folyamatos emelkedés figyelhető meg a hazai termőföldek árát tekintve, amelynek a pandémia sem tudott megálljt parancsolni. A hektáronkénti átlagár 1,727 millió forint volt tavaly, ami 7,3 %-os emelkedést jelent az előző évhez képest – ismertette elemzését az Agrotax Kft, melyből az is kiderült, hogy Hajdú-Bihar megyében mozogtak a legmagasabban az árak, míg a legolcsóbban Zalában lehetett földhöz jutni.

Sáhó Ákos online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a haszonbérleti díjak is emelkedtek tavaly, a szántónál az éves átlagos hektáronkénti díj 75 003 forint volt, 4 százalékkal magasabb, mint egy éve. Hangsúlyozta, hogy csupán egy-két művelési ágban lassult a drágulás üteme.

Kitért arra is, hogy a január 1-jén életbe lépett, az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról szóló törvény hatására olyan mértékű földmozgás várható, amelyre az utóbbi harminc évben nem volt példa. A törvény mintegy 3-3,5 millió embert, több mint egymillió ingatlant és mintegy 2,4 millió hektárt érint. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról szóló szabályozásban olyan ellentmondások vannak, amelyek nehezíthetik a területek konfliktusmentes és gyors tulajdonoscseréjét. Példaként említette egyebek mellett, ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor a törvény igazságügyi szakértői szakvélemény készítését teszi lehetővé, ugyanakkor a kormányrendelet értékbecslési szakvélemény lehetőségéről ír.

Továbbá a nyilvánosan elérhető igazságügyi szakértői lista 47 embert tartalmaz mindössze, az eljárások befejezésére kilencven nap áll rendelkezésre, miközben a megegyezések várható száma milliós nagyságrendű lesz.

Kitért arra is, hogy a törvény települési szintű értékbecslési ajánlat közzétételét írja elő művelési ágankénti bontásban, amely irányt adhat az ügyletek megkötéséhez, de a Nemzeti Földügyi Központ által közzétett lista járási szintű adatokat tartalmaz, ezen felül nem ismert az adatok mögötti adatbázis sem, ami sok kérdést vet fel.

Sáhó Ákos meglátása szerint a jogszabály leginkább a keresleti oldalt erősíti. Országos szinten az osztatlan területek felszámolásának dömpingje az idei termőföldpiaci árakban nem okoz majd extrémitásokat, éves szinten az emelkedő trend változatlan marad – mondta.

Kovács Norbert közgazdász, a Széchenyi István Egyetem docense  kifejtette, hogy Észak-Magyarország kivételével minden régiót 1,5 millió forint feletti átlagárak jellemeztek.

A legdrágább hektáronkénti átlagár Hajdú-Bihar megyében volt, 2,351 millió forinttal, a legalacsonyabb pedig Zala megyében, 1,194 millió forinttal.

A szántók hektáronkénti átlagára tavaly 9,8 százalékkal drágult és  elérte az 1,891 millió forintot. Az árak minden régióban emelkedtek, de leginkább a Közép-Dunántúlon, 13 százalékkal.

A gyep hektáronkénti ára tavaly 1,436 millió forintra emelkedett, ez 8,2 százalékkal több, mint az előző évben. Ebben a művelési ágban Közép-Magyarországon volt a legmagasabb a hektáronkénti átlagár,  2,175 millió forint, a legalacsonyabb pedig a Dél-Alföldön, 1,206 millió forint.

Az erdőkért átlagosan 977 ezer forintos hektáronkénti árat fizettek, 9,8 százalékkal többet, mint egy éve. A legmagasabb átlagár, 1,172 millió forint Közép-Magyarországon volt, a legalacsonyabb pedig, 871 ezer forinttal Észak-Magyarországon.

Tavaly a fél hektárnál nagyobb, hektáronként tízmillió forintnál alacsonyabb áron gazdát cserélő, gyümölcsös művelési ágba sorolt földrészletek átlagára 2,385 millió forint volt. A legmagasabb átlagárat a közép-dunántúli régióban érték el, 3,171 millió forinttal, a legalacsonyabbat pedig Észak-Magyarországon, ahol átlagosan 2,063 millió forintot fizettek.

(Forrás: MTI)

 

Még érdekes lehet ...


2021. július 20., Kedd

Soltész: Igyekszünk megőrizni a keresztény értékeket

Zala megyében 823 millió forintból 54 településen 58 templom újulhat meg a templomfelújítási programban.


2021. július 13., Kedd

2021. június 30., Szerda

Félmilliárdos természetvédelmi fejlesztés indul a Mura-mentén

Mintegy 470 millió forint európai uniós támogatásból valósít meg élőhelyfejlesztést a Mura-mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.


2021. június 28., Hétfő

Mozdonyfütty Kistolmácson – felavatták a kisvasút meghosszabbított szakaszát

A pálya a Mura-program részeként készült el, a kisvonat a héten próbamenetrend szerint közlekedik, a végleges menetrendet jövő héten teszi közzé a Zalaerdő.


2021. május 22., Szombat

Magyarszerdahelyi fiatal a Forbes listáján

Becskei Andor szobrászművész a világhírű üzleti magazin 30 sikeres magyar 30 alatt listáján szerepel.


2021. április 30., Péntek

Több mint félmilliárdból zajlik szálláshelyfejlesztés Dél-Zalában

Mura fejlesztési program által érintett településeken, a belső-zalai falvakban is szép számban nyertek támogatást a pályázók.


2021. április 16., Péntek

Megmenthetőek-e a falusi kisboltok? A pályázat már elérhető!

Megnyílt a lehetőség a kérelmek benyújtására a kistelepülési üzletek támogatására a Magyar Falu Programban.


2021. április 03., Szombat

A járvány ellenére is folytatta a hagyományt az országgyűlési képviselő

Cseresnyés Péter jelképes húsvéti ajándékokat vitt az idősotthonokban élőknek, az üdvözlőlapokat, a gyümölcsöket és az édességeket csak a járványügyi elkülönítés után kapják meg a szépkorúak.


2021. március 15., Hétfő

Tisztelet a bátraknak! Tisztelet a hősöknek!

Cseresnyés Péter államtitkár szerint sok arca van a bátorságnak, 1848 és 1849 e tekintetben korlátlan példatár.


2021. március 11., Csütörtök

Új traktorral gondozhatják Murakeresztúr közterületeit

A gépet a Magyar Falu Programnak köszönhetően vásárolta a község.

+