Murafölde - 2021. augusztus 20., Péntek
# Gyékényes #nyíltvízi úszóbajnokság #búvártó #OWT

Gyékényesen folytatódik a nyíltvízi úszóbajnokság

 Gyékényesen folytatódik a nyíltvízi úszóbajnokság

A kristálytiszta és szédítően mély búvártóban dől el a kupák sorsa

Magyarország egyik legkülönlegesebb vizéhez, a szédítő mélységű, ugyanakkor páratlan tisztaságú Gyékényesi búvártóhoz érkezik augusztus 21-én az Open Water Tournament (OWT) mezőnye. Az úszók a tó közepén fekvő szigetet kerülik meg, a rövidebb távot választók egyszer, így rájuk három kilométer vár, míg a profik háromszor, ők kilenc kilométert teljesítenek. A somogyi verseny az idén elindított nyíltvízi úszóbajnokság harmadik, egyben utolsó futama is, így Gyékényesen kiderül, hogy kik lesznek a 2021-es OWT első bajnokai.

A Gyékényesi tóban a tizenkét-tizenöt méteres mélységhez tíz méteres látótávolság párosul, nem csoda, hogy a mesterséges tó régóta kedvelt búvárparadicsom. A kristálytiszta vízben olyan tereptárgyakat, roncsokat helyeztek el, amelyek még izgalmasabbá teszik a merülést, miközben a helyi élővilág is remekül megfigyelhető. Az OWT azzal a céllal indult útjára 2021 nyarán, hogy a nyíltvízi úszók is profi körülmények között tehessék próbára képességeiket Magyarország tavaiban, folyóiban. Az Open Water Tournament a remek pályák kialakítása mellett támogatja a hazai sportcélú turizmust is: az úszók a mozgás mellett családjukkal, barátaikkal úszva fedezhetik fel az ország különböző területeit.

202108191945_OWT_uszas_-1024x683-.jpg (1024×683)Az úszók a tó közepén fekvő szigetet kerülik meg

„A hullámzó Balaton és a gyors folyású Duna után a Gyékényesi búvártó szinte feszített víztükrű medencének számít. Ez talán a versenysorozat legkönnyebben leúszható állomása. Hihetetlen élmény itt tempózni, látni magunk alatt a köves medret” – mondta Mezős Balázs, az OWT szervezője, aki arra buzdít mindenkit, akit érdekel a nyílt vizek meghódítása, hogy nevezzen be a zárófutamra. A biztosítást ezúttal 20 fő vízimentő, nyolc mentőhajó és egy tucat SUP-os látja el, akik frissítővel és szőlőcukorral is szolgálnak majd.

A nagykanizsai születésű többszörös magyar bajnok úszó Molnár Flóra gyerekként sokat lubickolt a különleges szépségű tóban és most is ott lesz a startnál, hogy személyesen köszöntse az úszókat. „Jó ötletnek tartom, hogy ilyen magas színvonalú nyíltvízi eseményeket szervezzenek, annak pedig különösen örülök, hogy megismertethetjük a mi környékünket az úszás szerelmeseivel” – mondta Flóra, aki tippeket is adott a kevésbé gyakorlottaknak. „Nem kell elsietni semmit, mindenki ússzon a saját tempójában, ha pedig elfáradt, lebegjen kicsit. Nagy élmény lesz” – tette hozzá az úszó.    

202108191945_OWT_augusztus_-1024x683-.jpg (1024×683)A somogyi verseny az idén elindított nyíltvízi úszóbajnokság harmadik, egyben utolsó futama is

Teszlákné Navracsics Nikoletta, Gyékényes polgármestere elmondta: a bányató évek óta közkedvelt területe a búvároknak, horgászoknak, baráti társaságoknak és az itt nyaralóval rendelkező családoknak. „A kristálytiszta vize és különleges állatvilága révén egyre több vendéget és versenysportot kedvelő látogatót vonz. Kiemelt célul tűztem ki magamnak, hogy Gyékényes központú helyi versenyeket is szervezünk. Az OWT megszervezésével egy új lehetőség nyílik a turisztikai fellendülés megerősítésére. Ezen alkalomból Gyékényes Község Önkormányzata a település 15 km-es körzetében élő vállalkozó szellemű sportolóit kedvezményes (50%) nevezési díj biztosításával invitálja a nyílt vízi úszóversenyre, ehhez lakcímkártya felmutatása szükséges. Várunk minden érdeklődőt szeretettel!”

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere kiemelte: a koronavírus-járvány súlyos károkat okozott társadalmilag, gazdaságilag és lelkileg is; azonban lehetőséget adott arra, hogy országunkat jobban megismerjük. „Ez a rendezvény pontosan erről szól, fedezzük fel országunkat, mégpedig abban a környezetben, amiben a leggazdagabbak vagyunk Európában: vízen.”

Érdemes a célba érkezés után is a helyszínen maradni, mert kihirdetik a versenysorozat győzteseit, majd kezdetét veszi a hajnalig tartó záróbuli.

Regisztráció: http://openwater.hu/regisztracio

Még érdekes lehet ...


2021. október 22., Péntek

Ilyen volt a tűzgömb - becsehelyi szemmel

Tűzgömb húzott el Magyarország felett szerdán kora este, a jelenséget a becsehelyi csillagvizsgáló is megörökítette.


2021. október 20., Szerda

Hűség és hazaszeretet napja Lovásziban

Megemlékeztek Lovásziban azokról a hősökről, akik 1919-ben a településre bevonuló dél-szláv kádereket elűzték.


2021. október 17., Vasárnap

Dobri a példa

Kormányzati támogatásból újították fel a közösségi házat, és két mobilgarázst is átadtak a községben.


2021. október 11., Hétfő

A murakeresztúriak szíve csücske a megújult tájház

Épp a „Kulturno drustvo Kerestur” Közművelődési Egyesület fennállásának 30. évfordulóján készült el a pályázati forrásból felújított épületben a Horvát Nemzetiségi Tájház és Emlékház.


2021. október 10., Vasárnap

Gesztenyés nap Galambokon!

Egész nap finom ételek, sült gesztenye, színvonalas műsorok, gyermekfoglalkozások, kézműves kirakodóvásár és estig tartó zenés mulatság várta az érdeklődőket.


2021. október 09., Szombat

A nagyrécseiek egészségére!

Megújult a település orvosi rendelője.


2021. szeptember 30., Csütörtök

Harminc muraföldei polgármester vett részt a műhelybeszélgetésen

A településvezetők Cseresnyés Péterrel egyeztettek a fejlesztésekről.


2021. szeptember 12., Vasárnap

Dél-Zala legjobb kerékpártúrája

A zalai erdőkben éppúgy megfér egymás mellett a termálfürdő és az olajhimba, mint hazánk leghosszabb kisvasútja és egy titkos erődrendszer.


2021. szeptember 01., Szerda

Erdőjárók, figyelem!

A Zalaerdő Zrt. értesíti a lakosságot, hogy szeptemberben (naponta, délután 16 óra és reggel 8 óra közötti időszakban) az üzemi vadászterületein intenzív szarvas-vadászatot folytat.


2021. augusztus 26., Csütörtök

Töltsön el egy aktív napot Muraföldén!

Murafölde Családi Napot rendeznek szeptember 4-én Kistolmácson.

+