Murafölde - 2022. május 04., Szerda
#Szepetnek #történelem #hagyomány #emléktábla #vitézség #avatás #Cseresnyés Péter

Emléktáblát avattak a szepetneki vitézek tiszteletére

Emléktáblát avattak a szepetneki vitézek tiszteletére

(Fotó: Zalakocka)

Szepetneki vitézek tiszteletére avattak emléktáblát a falu első világháborús emlékművénél. Az első világháborúban Magyarországért hősi halált halt szepetnekiek emlékművén 52 név szerepel, hét egykori helyi katona pedig a legénységi állomány számára elérhető legmagasabb elismerést, a vitézi címet is kiérdemelte.

A Grádics Egyesület által adományozott emléktáblát  a Turba 150 emlékév keretében avatták fel – mondta a szervezet elnöke, Fülöp András hadszíntérkutató.

– Itt állunk vitéz Takács István, vitéz Zalai János, vitéz Benedek József, vitéz Kertész György, vitéz Mihályi János, vitéz Murai Ferenc és Vitéz Szepetneki János emléktábláinak átadóján. Elgondolkodhatunk, hogy a mai napon, ezen a szép eseményen miért is vagyunk itt? Marad-e vajon utánunk olyan cselekedet, alkotás, melyet leszármazottaink büszkén örökölnek, adnak tovább generációról generációra? Tudunk-e adni? Tudunk-e tanítani cselekedeteinkkel, szavainkkal, jellemünkkel? Ma itt, Szepetneken megidézzük vitéz őseinket, amit az arany vitézségi éremről tudni érdemes.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is méltatta a vitézeket, de a politikus a vitézi múltat a mával is párhuzamba állította.

– Hadd hívjam fel a figyelmünket arra, hogy napjainkban, amikor a nyílt háborúskodást felváltotta a körmönfont propaganda, a hamisság és a ferdítés intézményesített gyártása, amikor új meg új, vadabbnál vadabb kósza eszmék és kósza emberek pünkösdi királyságai követik egymást a hangos kisebbség által megteremtett médiavilágban, különösen aktuális és igen nagy figyelmet követelő feladat az örökségünk, felmenőink felemelő példáinak megőrzése. Ma azt akarják elhitetni velünk, hogy mindezeket az említett lopakodó folyamatokat elintézhetjük egy kézlegyintéssel, hiszen itt helyben a mi józan, két lábbal a szülőföldön álló valóságunkban rend és békesség van. De sajnos nem csak ilyen a helyzet – fogalmazott a politikus. – A szép és jó dolgoknak megvan az a sajátossága, hogy nem jönnek létre maguktól és nem maradnak velünk, nem maradnak az unokáinkra, ha nem vigyázunk rájuk. A nap mint nap ránk zúduló információk, befolyásoló hatások közepette újra meg újra szükséges, hogy felmutassuk a valóban nemes, értékelvű, inspiráló példaképeket. Egy értéknek, egy közösségnek szükségképpen vannak ellenségei, kihívói, és amíg ez az érték létezik, addig a konfliktus, a védekezési kényszer parazsa sem szunnyad el. Aki nem tudatosan éber, annak lába alól kivehetik a hazáját, zsebéből elorozhatják az örökségét.

Még érdekes lehet ...


2022. június 22., Szerda

Visszatértek az elszármazottak Újudvarra

Az elszármazottak pódiumbeszélgetésére sokan voltak kíváncsiak, a programot nemcsak a résztvevők, hanem a nézők is élvezték. 


2022. június 21., Kedd

Megújult az orvosi rendelő Eszteregnyén

A beruházás a Belügyminisztérium pályázatán elnyert harminchat millió forintból, valamint az önkormányzat mintegy négymillió forintos önrészéből valósult meg. 


2022. június 08., Szerda

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak

Kétnapos falunapot tartottak Semjénházán, melynek keretében felavatták a már két éve elkészült emlékművet is.


2022. június 07., Kedd

Több mint százéves boronapincét újítottak fel Pusztaszentlászlón

A boronapince felújításából kivették a részüket a község lakói is.


2022. június 04., Szombat

Javult a helyzet Zala megyében a faanyagkereskedelem terén

A faanyag-nyomonkövetési szabályok betartása egyrészt védi a fogyasztókat, hogy legálisan kitermelt, megfelelő mennyiségű és minőségű faanyagot kapjanak, másrészt védi a jogkövető termelőket és kereskedőket is a tiszta, átlátható piaci viszonyok megőrzésé


2022. június 03., Péntek

Pályázati forrásból újjáépített hegyi utat avattak Surdon

A beruházás a Magyar Falu Program támogatásával valósult meg.


2022. június 02., Csütörtök

Megfelelő Zala megye fürdőzésre kijelölt természetes fürdővizeinek vízminősége

Zalában 12 engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely, köztük a kistolmácsi szabadstrand várja a felfrissülni vágyókat.


2022. június 01., Szerda

Horvát pikniket rendeztek Letenyén

A szervezők szerint a rendezvény segíti a horvát-magyar kapcsolatok erősödését és a horvát identitás megőrzését.


2022. május 17., Kedd

Energetikai korszerűsítés Homokkomáromban és Fűzvölgyön

Hőszigetelték az épületeket, kicserélték a nyílászárókat, napelemes rendszert építettek ki, valamint korszerűsítették a fűtést.


Keresztszentelés Molnáriban

Horvát nemzetiségi napot tartottak a határközeli községben.


2022. május 16., Hétfő

Már a megszépült templomban bérmálkoztak Becsehelyen

Befejeződött a becsehelyi templom felújítása. A munkálatok költségét 2,5 millió forint önkormányzati támogatásból, valamint 15 millió forint állami támogatásból fedezték.

#Nagykanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

1956 áldozataira emlékeztek

1956 áldozataira emlékeztek

2022. június 19. - Kanizsa

+