Murafölde - 2022. május 13., Péntek
#tavaszi vetés #mezőgazdaság #kukorica #napraforgó #szója

Befejeződik a tavaszi vetés Zala megyében

Befejeződik a tavaszi vetés Zala megyében

Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Zala megyében a napokban befejeződik a tavaszi vetés a szántóföldeken. A kukorica 94 százalékát, míg a napraforgónak 87 százalékát vetették el. Szójából 7800 hektáron került földbe a mag – közölte Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.

A tervek szerint 26 150 hektáron kukoricát, 9420 hektáron pedig napraforgót termelnek. A tavaszi árpát 1740 hektáron, a zabot 540 hektáron, a tavaszi búzát pedig 1020 hektáron vetették el. Az egyéb növények (lucerna, köles, pohánka, olajtök, cukorrépa, burgonya és a borsó) vetésterülete 2600 hektár.

Közel 50 ezer hektáron őszi vetésű növényeket (28 360 hektáron őszi búzát, 4860 hektáron őszi árpát, 340 hektáron rozst, 1440 hektáron tritikálét, 14 180 hektáron repcét) nevelnek – jelezte a megyei elnök.

Hozzátette: kora tavasszal a csapadékszegény időjárás miatt az őszi vetésű állomány 60-70 százalékát gyengének, közepesnek minősítették. Március közepétől a megyében jelentős mennyiségű csapadék hullott, emellett a hűvös idő is kedvezett a gabonának. Ennek eredményeként a növények megerősödtek, jelenleg kedvező termésre van kilátás.

A gazdálkodóknak a talajelőkészítési és a vetési munkák mellett a növényvédelmi munkákra is koncentrálniuk kell, az elvetett területeken mielőbb szeretnék elvégezni a megelőző gyomirtásokat. A csapadékos, meleg időjárás elősegíti a kalászosok gombabetegségeinek terjedését, ezért ezeken a területeken is szükség lesz a védekezésekre.

(Forrás: MTI)

 

Még érdekes lehet ...


2022. május 17., Kedd

Energetikai korszerűsítés Homokkomáromban és Fűzvölgyön

Hőszigetelték az épületeket, kicserélték a nyílászárókat, napelemes rendszert építettek ki, valamint korszerűsítették a fűtést.


Keresztszentelés Molnáriban

Horvát nemzetiségi napot tartottak a határközeli községben.


2022. május 16., Hétfő

Már a megszépült templomban bérmálkoztak Becsehelyen

Befejeződött a becsehelyi templom felújítása. A munkálatok költségét 2,5 millió forint önkormányzati támogatásból, valamint 15 millió forint állami támogatásból fedezték.


2022. május 06., Péntek

Idén is keresik az Év Erdészét!

Szabó Péter, a Nagykanizsai Erdészet kerületvezető erdésze képviselheti a Zalaerdőt az országos döntőben.


2022. május 05., Csütörtök

Kétnyelvű utcanévtáblák Murakeresztúron

Cseresnyés Péter szerint a nyelv ápolása, s így a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése az identitás megőrzését szolgálja.


2022. május 04., Szerda

Emléktáblát avattak a szepetneki vitézek tiszteletére

Az első világháborúban Magyarországért hősi halált halt szepetnekiek emlékművén 52 név szerepel, hét egykori helyi katona pedig a legénységi állomány számára elérhető legmagasabb elismerést, a vitézi címet is kiérdemelte.


2022. április 28., Csütörtök

Tavaszi vigadalmat tartottak Murarátkán

Disznótorral, kulturális programokkal, kézműves termékek vásárával és termelői piaccal egybekötött tavaszi vigadalmat tartottak a hétvégén Murarátkán.


2022. április 14., Csütörtök

Korszerűsítik Magyarszerdahely csapadékvízelvezető-rendszerét

231,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a község a Széchenyi 2020 program keretéből.


2022. március 31., Csütörtök

Hármas ünnep Murakeresztúron

Új járda, új gépjármű a Polgárőrségnek, új kerékpárok a közösségnek. Murakeresztúr egy nap lefolyása alatt háromszor is ünnepelt.


2022. március 30., Szerda

Felavatták a Kolping Alapszolgáltatási Központot Letenyén

A szociális szolgáltatásokat is nyújtó, újonnan épült letenyei intézményben egyszerre 28 embernek tudnak nappali ellátást biztosítani.


2022. március 28., Hétfő

Az egészséges táplálkozásról tartottak előadást a galamboki termelői piacon

A rendezvényen csalánchipszet, valamint ibolyával és százszorszéppel megszórt vajkrémes kenyeret is lehetett kóstolni.

+