Murafölde - 2022. augusztus 01., Hétfő
#Tótszerdahely #rétesfesztivál #örökség #nemzetiség #közösségi összetartozás

Újra rétesfesztivál Tótszerdahelyen

Újra rétesfesztivál Tótszerdahelyen

A legnépszerűbb rétes a túrós, a tökös-mákos és a káposztás, de készült burek, azaz húsos rétes is (Fotó: Gergely Szilárd)

A covid miatti két év kihagyás után a hétvégén ismét megrendezték a tótszerdahelyi rétesfesztivált és falunapot. A pályázati támogatásból megvalósult program központi témája az örökség volt. 

A rendezvényre érkezőket Havasi Viktória, Tótszerdahely polgármestere köszöntötte, aki arra biztatta a fiatalabb generációt, hogy tartsák fenn és adják tovább a réteskészítés hagyományát.

- Programunkat, mint Mura-menti horvát nemzetiségi település, örökségünk, a hagyományos rétes, vagy ahogy mi hívjuk, a gibanica köré építettük fel - tette hozzá a polgármester. - Bár sok szempontból nehéz időszakot élünk át, mégis úgy vélem, kötelességünk nemzetiségi identitásunkat, az elődeink által ránk hagyott hagyományainkat megőrizni, és egyúttal átadni a fiatalabb korosztály számára. Tegyük ezt addig, amíg van rá lehetőségünk, hogy ez a szép hagyomány általunk tudjon tovább élni itt a Mura-mentén és hogy ezzel is jelezzük, mi Mura-menti horvátok vagyunk.

202207311909_NKGTRS-20.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő beszédében az örökség megőrzésének fontossága mellett a nemzetiségek közösségi összetartozásáról is szólt.

- Mindannyiunknak szüksége van egy közösségre, ahova tartozunk, amibe nehezebb időszakokban bele tudunk kapaszkodni, amelyik segítséget nyújt a mindennapok problémáinak megoldására és az ünneplésre is. A tótszerdahelyi közösséget egy olyan erős közösségnek ismertem meg, amelyik ragaszkodik a gyökereihez, a településéhez, a hagyományhoz, amit az eleitől megörökölt. A mai nap itt Tótszerdahelyen az örökség átadásáról szól. Fontos, hogy tudják őrizni a nyelvet, a kulturális hagyományaikat és a gasztronómiai örökséget - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

202207311911_NKGTRS-4.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

A rétesfesztiválon öt csapat sütött rétest, a Szorgos Méhecskék Eszteregnyéről, a becsehelyi Cream Varázs Cukrászda, a Letenyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a Tótszerdahelyi konyha és a Molnári Önkormányzat. Véghné Marika, a Szorgos Méhecskék csapatából nagymamájától tanulta a réteskészítést. Családjával több éve vesz részt a fesztiválon, ahonnan számtalan díjat elhoztak már. Idén 25 tepsi rétest sütöttek, köztük különleges töltelékekkel is.

- Egyszer eljöttünk a rétesfesztiválra, tetszettek a műsorok, finomak voltak az ételek, egyszóval jól éreztük magunkat. A családommal úgy gondoltuk, mi is megpróbáljuk. Eleinte csak pár tepsivel jöttünk, aztán egyre több mindent kipróbáltunk - mesélte Marika. - A hagyományos túrós, meggyes, tökös-mákos réteseken kívül készítettünk áfonyás, fügés, szilvás-diós vagy almás narancsos réteseket is. Idén a káposztás-szilvás tölteléket próbáltuk ki.

202207311914_NKGTRS-25.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

A legnépszerűbb rétes a túrós, a tökös-mákos és a káposztás, de készült burek, azaz húsos rétes is. 

- Készítettünk egy húsos rétest, amit Horvátország több részén, Szlovéniában, illetve Szerbiában is több helyen csinálnak. Eredetileg marhahúsból van a töltelék, mi ezt disznóhússal keverve vegyesen készítettük el - mondta Gyuricz Mária, a Letenyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az idei menüben a rétesek mellett volt marhapörkölt nokedlivel és halászlé is.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. március 21., Kedd

Új falubuszt kapott Tormafölde

A település már átvehette a járművet, amelyet a Magyar Falu Program pályázatán nyert pénzből vásároltak.


Tavaszköszöntő vásárt rendeztek az újudvari termelői piacon

Az őstermelők egyebek mellett házi tésztákat, lekvárokat és sajtokat kínáltak, de az árusoknál húsvéti dekorációkat is lehetett vásárolni.


2023. március 17., Péntek

Lomtalanítás Letenyén

A lomtalanítás során csak a nagydarabos, a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méretét meghaladó hulladék kerül elszállításra.


2023. március 13., Hétfő

Új falubusz Molnáriban

Az új gépjármű napokon belül szolgálatba áll, részt vesz az óvodások szállításában, a szociális étkeztetés biztosításában, valamint a homokkomáromi zarándoklaton is hasznát veszik majd.


2023. március 11., Szombat

Folytatódik a zalai településeket összekötő kerékpárút építése

A több mint 434 millió forintból megvalósuló projektben 3,1 kilométer hosszan épül aszfaltozott kerékpárút a kivitelezésre adott 200 nap alatt.


2023. március 09., Csütörtök

Őrölni is tud a múzeummá alakított szécsiszigeti vízimalom

Ünnepélyesen is felavatták a szécsiszigeti felújított vízimalmot és a mellé épített, néprajzi bemutatótérként is működő pajtát.


2023. február 28., Kedd

Terápiás foglalkozásra is alkalmas közösségi teret is kialakítottak a teljesen felújított muraszemenyei egészségházban

Az épület korszerűsítésére csaknem 85 millió forintot fordíthattak, ennek jelentős része pályázati forrás volt.


2023. február 25., Szombat

Felszentelték az eszteregnyei ravatalozót

A Magyar Falu Program pályázatán elnyert forrásból építettek új ravatalozót.


2023. február 24., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


40 millió forintból tovább korszerűsítették az önkormányzati hivatal épületét Pákán

A beruházást a Belügyminisztérium pályázatán elnyert összegből és 2 millió forint önerőből finanszírozták.


2023. február 16., Csütörtök

A Südők csapata nyerte a kilencedik murakeresztúri böllérfesztivált

7 csapat mérettette meg magát Zala egyik legnagyobb gasztrofesztiválján, a Mura-menti malacságokon.


2023. február 08., Szerda

Hagyományőrző disznótort rendeztek Pusztaszentlászlón

A hagyományok őrzését, bemutatását és átadását is egyaránt szolgálta az immár harmadik alkalommal megrendezett program.

+