Murafölde - 2022. augusztus 01., Hétfő
#Tótszerdahely #rétesfesztivál #örökség #nemzetiség #közösségi összetartozás

Újra rétesfesztivál Tótszerdahelyen

Újra rétesfesztivál Tótszerdahelyen

A legnépszerűbb rétes a túrós, a tökös-mákos és a káposztás, de készült burek, azaz húsos rétes is (Fotó: Gergely Szilárd)

A covid miatti két év kihagyás után a hétvégén ismét megrendezték a tótszerdahelyi rétesfesztivált és falunapot. A pályázati támogatásból megvalósult program központi témája az örökség volt. 

A rendezvényre érkezőket Havasi Viktória, Tótszerdahely polgármestere köszöntötte, aki arra biztatta a fiatalabb generációt, hogy tartsák fenn és adják tovább a réteskészítés hagyományát.

- Programunkat, mint Mura-menti horvát nemzetiségi település, örökségünk, a hagyományos rétes, vagy ahogy mi hívjuk, a gibanica köré építettük fel - tette hozzá a polgármester. - Bár sok szempontból nehéz időszakot élünk át, mégis úgy vélem, kötelességünk nemzetiségi identitásunkat, az elődeink által ránk hagyott hagyományainkat megőrizni, és egyúttal átadni a fiatalabb korosztály számára. Tegyük ezt addig, amíg van rá lehetőségünk, hogy ez a szép hagyomány általunk tudjon tovább élni itt a Mura-mentén és hogy ezzel is jelezzük, mi Mura-menti horvátok vagyunk.

202207311909_NKGTRS-20.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő beszédében az örökség megőrzésének fontossága mellett a nemzetiségek közösségi összetartozásáról is szólt.

- Mindannyiunknak szüksége van egy közösségre, ahova tartozunk, amibe nehezebb időszakokban bele tudunk kapaszkodni, amelyik segítséget nyújt a mindennapok problémáinak megoldására és az ünneplésre is. A tótszerdahelyi közösséget egy olyan erős közösségnek ismertem meg, amelyik ragaszkodik a gyökereihez, a településéhez, a hagyományhoz, amit az eleitől megörökölt. A mai nap itt Tótszerdahelyen az örökség átadásáról szól. Fontos, hogy tudják őrizni a nyelvet, a kulturális hagyományaikat és a gasztronómiai örökséget - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

202207311911_NKGTRS-4.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

A rétesfesztiválon öt csapat sütött rétest, a Szorgos Méhecskék Eszteregnyéről, a becsehelyi Cream Varázs Cukrászda, a Letenyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, a Tótszerdahelyi konyha és a Molnári Önkormányzat. Véghné Marika, a Szorgos Méhecskék csapatából nagymamájától tanulta a réteskészítést. Családjával több éve vesz részt a fesztiválon, ahonnan számtalan díjat elhoztak már. Idén 25 tepsi rétest sütöttek, köztük különleges töltelékekkel is.

- Egyszer eljöttünk a rétesfesztiválra, tetszettek a műsorok, finomak voltak az ételek, egyszóval jól éreztük magunkat. A családommal úgy gondoltuk, mi is megpróbáljuk. Eleinte csak pár tepsivel jöttünk, aztán egyre több mindent kipróbáltunk - mesélte Marika. - A hagyományos túrós, meggyes, tökös-mákos réteseken kívül készítettünk áfonyás, fügés, szilvás-diós vagy almás narancsos réteseket is. Idén a káposztás-szilvás tölteléket próbáltuk ki.

202207311914_NKGTRS-25.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

A legnépszerűbb rétes a túrós, a tökös-mákos és a káposztás, de készült burek, azaz húsos rétes is. 

- Készítettünk egy húsos rétest, amit Horvátország több részén, Szlovéniában, illetve Szerbiában is több helyen csinálnak. Eredetileg marhahúsból van a töltelék, mi ezt disznóhússal keverve vegyesen készítettük el - mondta Gyuricz Mária, a Letenyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az idei menüben a rétesek mellett volt marhapörkölt nokedlivel és halászlé is.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. november 26., Szombat

Duplán zöld

Kétszeresen környezetbarát fejlesztésbe kezd a murakeresztúri kavicsbánya.


2022. november 19., Szombat

Megújult az óvoda Tótszentmártonban

Megújultak a belső terek, és energetikailag is korszerűsítették az épületet.


2022. november 15., Kedd

Márton és a ludak

Márton-napi ünnepséget rendeztek Tótszentmártonban.


2022. november 10., Csütörtök

A homokkomáromiakat is új falubusz szolgálja

A buszt a Magyar Falu Programnak köszönhetően tudta megvásárolni a település.


2022. november 09., Szerda

Letenyei fiatal lett a „Magyarság KicsiNagykövete” országos verseny győztese

A verseny célja, hogy segítse a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását, hogy sikerélményeket szerezzenek, s ezáltal is motiváltabbá váljanak.


2022. november 05., Szombat

Elkészült az új játszótér és a közösségi ház felújítása Zajkon

A fejlesztések a Magyar Falu Program támogatásával valósultak meg.


2022. november 03., Csütörtök

Kibővítették a murakeresztúri sportöltözőt

Az új helyiségeket a régi épület tetőterében alakították ki.


2022. október 27., Csütörtök

Már napi kétszer fordul a nemespátrói ovijárat

Új falubuszt kapott a település a napokban.


2022. október 26., Szerda

Semjénházán egyeztettek a dél-zalai polgármesterek a Magyar Falu Program kormánybiztosával

A Magyar Falu Program eddigi eredményeiről és jövőbeli lehetőségeiről is szó volt az egyeztetésen.


2022. október 23., Vasárnap
+