Murafölde - 2022. augusztus 30., Kedd
#romák #oktatás #Letenye

Középpontban a roma gyerekek

Középpontban a roma gyerekek

(Fotó: Zalakocka)

Roma szakmai napot tartottak a letenyei Fáklya Művelődési Házban szombaton. A fórumra több környékbeli szervezet vezetője érkezett, akik prezentációt tartottak a hátrányos helyzetű, főként roma származású gyerekek támogatási lehetőségeivel kapcsolatban.

A megjelenteket Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő köszöntötte. Az előadók között szerepelt Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója, valamint Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság zala megyei kirendeltségének vezetője. A témák érintették a nemzetiségi iskolák nehézségeit, a Térségi Általános és Szakképző Iskola és kollégium helyzetét, valamint szó esett a hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyermekről az oktatásban. Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat által működtetett tanoda munkájáról számolt be, Fehér Ildikó pedig a szintén nagykanizsai Demokratikus Roma Vezetők Egyesületének tanodáját mutatta be. A Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ Intézményvezetője, Horváth Gyöngyi „Lakásotthonok, hátrányos helyzetű roma fiatalok helyzete és lehetőségei” címmel tartott előadást az egybegyűlteknek. Somogy megyéből Berényi László, a Jövőalapítók Szövetségének elnöke a somogy megyei roma gyermekek oktatási és családi nehézségeiről beszélt, Balogh Imre, a Somogyi Cigányok Szervezetének elnöke pedig a szegregátumokban élő roma gyermekek helyzetéről számolt be.

Orsós Vendel, a Zala megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a Csapi Általános Iskola és Bentlakásos Kollégium kiemelkedő szerepet tölt be a roma gyerekek felzárkóztatásában.

– Igyekeztünk minden olyan szervezetet meghívni, amelyik tenni tud a hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekek oktatásáért és felzárkóztatásáért. Ugyanakkor a programunk középpontjában az áll, hogy szeretnénk bemutatni, hírét vinni, hogy Csapin ezeknek a fiataloknak lehetőségük van egy bentlakásos kollégiumi rendszer keretében minőségi oktatásban részesülni, emellett napi ötszöri étkezést és tiszta ruhát is kapnak. Szeretnénk, ha erről minél többen tudnának, mert ez a térség szempontjából is fontos – fogalmazott Orsós Vendel.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. március 21., Kedd

Új falubuszt kapott Tormafölde

A település már átvehette a járművet, amelyet a Magyar Falu Program pályázatán nyert pénzből vásároltak.


Tavaszköszöntő vásárt rendeztek az újudvari termelői piacon

Az őstermelők egyebek mellett házi tésztákat, lekvárokat és sajtokat kínáltak, de az árusoknál húsvéti dekorációkat is lehetett vásárolni.


2023. március 17., Péntek

Lomtalanítás Letenyén

A lomtalanítás során csak a nagydarabos, a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méretét meghaladó hulladék kerül elszállításra.


2023. március 13., Hétfő

Új falubusz Molnáriban

Az új gépjármű napokon belül szolgálatba áll, részt vesz az óvodások szállításában, a szociális étkeztetés biztosításában, valamint a homokkomáromi zarándoklaton is hasznát veszik majd.


2023. március 11., Szombat

Folytatódik a zalai településeket összekötő kerékpárút építése

A több mint 434 millió forintból megvalósuló projektben 3,1 kilométer hosszan épül aszfaltozott kerékpárút a kivitelezésre adott 200 nap alatt.


2023. március 09., Csütörtök

Őrölni is tud a múzeummá alakított szécsiszigeti vízimalom

Ünnepélyesen is felavatták a szécsiszigeti felújított vízimalmot és a mellé épített, néprajzi bemutatótérként is működő pajtát.


2023. február 28., Kedd

Terápiás foglalkozásra is alkalmas közösségi teret is kialakítottak a teljesen felújított muraszemenyei egészségházban

Az épület korszerűsítésére csaknem 85 millió forintot fordíthattak, ennek jelentős része pályázati forrás volt.


2023. február 25., Szombat

Felszentelték az eszteregnyei ravatalozót

A Magyar Falu Program pályázatán elnyert forrásból építettek új ravatalozót.


2023. február 24., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


40 millió forintból tovább korszerűsítették az önkormányzati hivatal épületét Pákán

A beruházást a Belügyminisztérium pályázatán elnyert összegből és 2 millió forint önerőből finanszírozták.


2023. február 16., Csütörtök

A Südők csapata nyerte a kilencedik murakeresztúri böllérfesztivált

7 csapat mérettette meg magát Zala egyik legnagyobb gasztrofesztiválján, a Mura-menti malacságokon.


2023. február 08., Szerda

Hagyományőrző disznótort rendeztek Pusztaszentlászlón

A hagyományok őrzését, bemutatását és átadását is egyaránt szolgálta az immár harmadik alkalommal megrendezett program.

+