Murafölde - 2022. november 09., Szerda
#Letenye #Magyarság KicsiNagykövete

Letenyei fiatal lett a „Magyarság KicsiNagykövete” országos verseny győztese

Letenyei fiatal lett a „Magyarság KicsiNagykövete” országos verseny győztese

(Fotó: Gergely Szilárd)

Peti-Turul Gergő, a Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola tanulója nyerte a „Magyarság KicsiNagykövete” országos versenyt. A hetedik osztályos diák a napokban fát ültetett az intézmény udvarán; előtte arról beszélt iskolatársainak, hogy miért választotta szívügyének a dél-zalai és a muravidéki fiatalok kapcsolatának fejlesztését.

- Az országos verseny döntőjére azt a feladatot kaptam, hogy találjak a megyémnek egy olyan régiót, amellyel szoros együttműködést tud kialakítani. Olyan határon túli régióra esett a választásom, amelyet Zala megyével nemcsak közös történelmi múlt köt össze, hanem személyes élményeim is kötődnek hozzá. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos a magyarok lakta területekkel a kapcsolat kiépítése, fenntartása a fiatalok körében is. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyarságot, a nemzettudatot megtartsuk, ápoljuk a határon túl is. Földrajzi közelsége miatt programokkal, találkozókkal össze lehetne kovácsolni a magyar és az egykor magyar területen élő diákokat - mondta Peti-Turul Gergő.  

202211091123_NKGKIS-9.jpg (1500×1001)Peti-Turul Gergő, az országos verseny győztese (Fotó: Gergely Szilárd)        

A „Magyarság KicsiNagykövete” verseny célja, hogy segítse a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását, hogy sikerélményeket szerezzenek, s ezáltal is motiváltabbá váljanak. A megmérettetésen műveltségi és kreatív feladatok egyaránt voltak.  

Simon Márta, az iskola vezetője elmondta, az intézményben kiemelten fontosnak tartják a tehetséggondozást, s büszkék arra, hogy több tanulójuk is elindult, illetve jól szerepelt a versenyen. Hozzátette, a pedagógusok, a szülők és a tankerület is segítette a diákokat a megmérettetésen.

Az iskolai ünnepségen Strack Mária, az országos program megálmodója és Reiter József zsűrielnök is részt vett. Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke hangsúlyozta, öröm számára, hogy Gergőnek köszönhetően legkisebb határon túli magyar közösségként most kiemeltnek érezhetik magukat.

- Mindenkinek gratulálok, aki ilyen feladatot elvállal. A hétköznapokban a gyerekek túl vannak terhelve, s nyilvánvaló, ha ilyen pluszfeladatokat vállalnak, akkor szükség van olyan pedagógusokra, intézményrendszerre, szülői háttérre is, amely felkarolja a fiatalokat - tette hozzá a Tanács elnöke.      

202211091128_NKGKIS-10.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd) 

A verseny többfordulós volt, az első körből megyénként a 100 legjobb eredményt elért diák jutott tovább a következő fordulóra, ahonnan a 30 legjobban teljesítő tanuló jutott tovább a megyei döntőbe. Peti-Turul Gergő ezt a fordulót is sikerrel teljesítette, a fiatal ezután került az országos döntőbe, ahol a kanizsai Bencze Balázs, a murakeresztúri Vargovics Maja és az egerszegi Mikos Péter kis attaséként segítette a versenyen.  

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. december 04., Hétfő

Örömteli hangulatban telt az idősek napja Fityeházon

Fityeházon az advent első vasárnapját megelőző szombaton tartották a szépkorúak találkozóját.


2023. december 01., Péntek

Ki szeretne a Mikulással vonatozni?

Idén is meglátogatja a Mikulás a vonaton azokat a gyerekeket, akik a Csömödéri Állami Erdei Vasúttal utaznak december első hetében.


2023. november 28., Kedd

Dél-Zalában is megkezdődött a kiváló minőségű fenyőfák kitermelése

Elkezdődött a kiváló minőségű fenyőfák kitermelése Dél-Zalában.


2023. november 24., Péntek

Túrázók, figyelem!

A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalán, Zalaújlak térségében az erdőgazdaság fakitermelési munkát végez, a munkavégzés időszakosan veszélyhelyzetet okozhat a túraútvonalon.


2023. november 23., Csütörtök

Bővült az eszközpark

A beszerzett eszközök a közterületek gondozását, rendben tartását, illetve a rendezvények lebonyolítását, hangosítását segítik.


2023. november 17., Péntek

Több mint 10 milliárd forint jutott Dél-Zalába a Magyar Falu Programból

Négy éve indult a Magyar Falu Program, azóta csak a pályázati kiírásokon keresztül több mint 300 milliárd forintot biztosítottak több mint 30 ezer nyertesnek.


2023. november 15., Szerda

Újabb szakasszal bővült a kerékpárút-hálózat Dél-Zalában

Több mint 3 kilométer hosszban épült meg az új kerékpárút Kerkateskánd, Lovászi és Tornyiszentmiklós között, melyet szerdán avattak fel.


2023. november 12., Vasárnap

A névadó ünnepét tartották Tótszentmártonban

A hagyományos rendezvényen volt kulturális műsor, az óvodásokkal és a tótszerdahelyi iskolásokkal pedig lámpás járást is tartottak a Szent Márton szoborhoz.


Odafigyelnek az idősekre Nagybakónakon is

Jó hangulatban telt el szombaton Nagybakónakon a szépkorúak számára szervezett rendezvény, melyen a diákok műsora mellett zenés és táncos fellépők is szórakoztatták az ünnepelteket.


2023. október 31., Kedd

Idősbarát település lett Csörnyeföld

A településen az alapfeladatokon túl számos erőfeszítést tesznek az idősekért.


2023. október 29., Vasárnap

Kettős ünnep Csömödérben

A településen szombaton köszöntötték az időseket és a felújított kultúrházat is felavatták.

#Nagykanizsa

Összeomlik a civilizációnk?

Összeomlik a civilizációnk?

2023. december 02. - Kanizsa

A sikertelenség az ÉVE bélyege

A sikertelenség az ÉVE bélyege

2023. december 01. - Kanizsa

A kormány kikéri az emberek véleményét

A kormány kikéri az emberek véleményét

2023. november 30. - Kanizsa

Testi és lelki „mankó”

Testi és lelki „mankó”

2023. november 30. - Érdekes

Az iskoláig aszfaltoztak

Az iskoláig aszfaltoztak

2023. november 28. - Kanizsa

Hamarosan visszaköltözhetnek a gyerekek

Hamarosan visszaköltözhetnek a gyerekek

2023. november 23. - Kanizsa

Már nem ázik be az óvoda

Már nem ázik be az óvoda

2023. november 23. - Kanizsa

+