Murafölde - 2022. november 09., Szerda
#Letenye #Magyarság KicsiNagykövete

Letenyei fiatal lett a „Magyarság KicsiNagykövete” országos verseny győztese

Letenyei fiatal lett a „Magyarság KicsiNagykövete” országos verseny győztese

(Fotó: Gergely Szilárd)

Peti-Turul Gergő, a Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskola tanulója nyerte a „Magyarság KicsiNagykövete” országos versenyt. A hetedik osztályos diák a napokban fát ültetett az intézmény udvarán; előtte arról beszélt iskolatársainak, hogy miért választotta szívügyének a dél-zalai és a muravidéki fiatalok kapcsolatának fejlesztését.

- Az országos verseny döntőjére azt a feladatot kaptam, hogy találjak a megyémnek egy olyan régiót, amellyel szoros együttműködést tud kialakítani. Olyan határon túli régióra esett a választásom, amelyet Zala megyével nemcsak közös történelmi múlt köt össze, hanem személyes élményeim is kötődnek hozzá. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos a magyarok lakta területekkel a kapcsolat kiépítése, fenntartása a fiatalok körében is. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyarságot, a nemzettudatot megtartsuk, ápoljuk a határon túl is. Földrajzi közelsége miatt programokkal, találkozókkal össze lehetne kovácsolni a magyar és az egykor magyar területen élő diákokat - mondta Peti-Turul Gergő.  

202211091123_NKGKIS-9.jpg (1500×1001)Peti-Turul Gergő, az országos verseny győztese (Fotó: Gergely Szilárd)        

A „Magyarság KicsiNagykövete” verseny célja, hogy segítse a diákok önfejlesztését, kreativitását, tehetségük kibontakoztatását, hogy sikerélményeket szerezzenek, s ezáltal is motiváltabbá váljanak. A megmérettetésen műveltségi és kreatív feladatok egyaránt voltak.  

Simon Márta, az iskola vezetője elmondta, az intézményben kiemelten fontosnak tartják a tehetséggondozást, s büszkék arra, hogy több tanulójuk is elindult, illetve jól szerepelt a versenyen. Hozzátette, a pedagógusok, a szülők és a tankerület is segítette a diákokat a megmérettetésen.

Az iskolai ünnepségen Strack Mária, az országos program megálmodója és Reiter József zsűrielnök is részt vett. Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke hangsúlyozta, öröm számára, hogy Gergőnek köszönhetően legkisebb határon túli magyar közösségként most kiemeltnek érezhetik magukat.

- Mindenkinek gratulálok, aki ilyen feladatot elvállal. A hétköznapokban a gyerekek túl vannak terhelve, s nyilvánvaló, ha ilyen pluszfeladatokat vállalnak, akkor szükség van olyan pedagógusokra, intézményrendszerre, szülői háttérre is, amely felkarolja a fiatalokat - tette hozzá a Tanács elnöke.      

202211091128_NKGKIS-10.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd) 

A verseny többfordulós volt, az első körből megyénként a 100 legjobb eredményt elért diák jutott tovább a következő fordulóra, ahonnan a 30 legjobban teljesítő tanuló jutott tovább a megyei döntőbe. Peti-Turul Gergő ezt a fordulót is sikerrel teljesítette, a fiatal ezután került az országos döntőbe, ahol a kanizsai Bencze Balázs, a murakeresztúri Vargovics Maja és az egerszegi Mikos Péter kis attaséként segítette a versenyen.  

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. március 21., Kedd

Új falubuszt kapott Tormafölde

A település már átvehette a járművet, amelyet a Magyar Falu Program pályázatán nyert pénzből vásároltak.


Tavaszköszöntő vásárt rendeztek az újudvari termelői piacon

Az őstermelők egyebek mellett házi tésztákat, lekvárokat és sajtokat kínáltak, de az árusoknál húsvéti dekorációkat is lehetett vásárolni.


2023. március 17., Péntek

Lomtalanítás Letenyén

A lomtalanítás során csak a nagydarabos, a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méretét meghaladó hulladék kerül elszállításra.


2023. március 13., Hétfő

Új falubusz Molnáriban

Az új gépjármű napokon belül szolgálatba áll, részt vesz az óvodások szállításában, a szociális étkeztetés biztosításában, valamint a homokkomáromi zarándoklaton is hasznát veszik majd.


2023. március 11., Szombat

Folytatódik a zalai településeket összekötő kerékpárút építése

A több mint 434 millió forintból megvalósuló projektben 3,1 kilométer hosszan épül aszfaltozott kerékpárút a kivitelezésre adott 200 nap alatt.


2023. március 09., Csütörtök

Őrölni is tud a múzeummá alakított szécsiszigeti vízimalom

Ünnepélyesen is felavatták a szécsiszigeti felújított vízimalmot és a mellé épített, néprajzi bemutatótérként is működő pajtát.


2023. február 28., Kedd

Terápiás foglalkozásra is alkalmas közösségi teret is kialakítottak a teljesen felújított muraszemenyei egészségházban

Az épület korszerűsítésére csaknem 85 millió forintot fordíthattak, ennek jelentős része pályázati forrás volt.


2023. február 25., Szombat

Felszentelték az eszteregnyei ravatalozót

A Magyar Falu Program pályázatán elnyert forrásból építettek új ravatalozót.


2023. február 24., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


40 millió forintból tovább korszerűsítették az önkormányzati hivatal épületét Pákán

A beruházást a Belügyminisztérium pályázatán elnyert összegből és 2 millió forint önerőből finanszírozták.


2023. február 16., Csütörtök

A Südők csapata nyerte a kilencedik murakeresztúri böllérfesztivált

7 csapat mérettette meg magát Zala egyik legnagyobb gasztrofesztiválján, a Mura-menti malacságokon.


2023. február 08., Szerda

Hagyományőrző disznótort rendeztek Pusztaszentlászlón

A hagyományok őrzését, bemutatását és átadását is egyaránt szolgálta az immár harmadik alkalommal megrendezett program.

+