Murafölde - 2023. március 31., Péntek
#Mura-híd #Semjénháza #Horvátország #határátkelő #Mura Régió Európa Területi Egyesület

Magyar és horvát oldalon is eltökéltek

Magyar és horvát oldalon is eltökéltek

A zárókonferencián Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a híd megépítésének gazdasági és társadalmi hatásairól beszélt (Fotó: Zalakocka)

Elkészült a Murakeresztúrt és Kotoribát összekötő közúti híd megvalósíthatósági és környezeti hatástanulmánya, a dokumentumok elkészültét finanszírozó pályázat zárókonferenciáját csütörtökön tartották Semjénházán, ahol magyar és horvát kormánytisztviselők is részt vettek.

A vendégeket Preksen László polgármester, a több mint 30 magyar és horvát települést tömörítő Mura Régió Európa Területi Egyesület elnöke köszöntötte. Mint felidézte, a Mura-híd megépítésének ötlete már a kilencvenes években felmerült a határ két oldalán élők körében. 1996-ban elkészült egy tanulmányterv, majd 2007-ben az engedélyezési tervdokumentáció is összállt. Ám a két ország közötti kormányközi megállapodás hiányában a beruházás akkor nem valósulhatott meg.

- 2018 novemberében az érintettek szándéknyilatkozatot tettek, és elfogadták az új Mura-híd megépítésére vonatkozó szándéknyilatkozatot - idézte fel a történteket Preksen László, aki hozzátette: nem sokkal ezután, 2018. december 5-én a horvát-magyar miniszterelnöki találkozón bejelentették a Mura-híd megépítésének szükségességét. - Az új határátkelő létrehozásától nemcsak további turizmusfejlesztést és gazdasági előrelépést várunk, hanem – ami a legfontosabb – azt is, hogy a határ mindkét oldalán élők megőrizzék és erősítsék meglévő családi, baráti, kulturális és sport kapcsolataikat – tette hozzá Preksen.

A zárókonferencián részt vett Sime Erlic horvát regionális fejlesztési és uniós forrásokért felelős miniszter is, aki mindenkit biztosított arról, hogy a horvát kormány támogatja az új híd építését.

- A tervezett Mura-híd 3 kilométerre rövidíti le a Murakeresztúr és Kotoriba közötti jelenlegi 48 kilométeres távolságot – mondta Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki a híd társadalmi és gazdasági hatásairól szólva kiemelte: mindkét területen pozitív változások várhatók, a határ menti régiókban élénkülhet a gazdasági együttműködés, sőt a kerékpáros turizmus is sokat profitál az új híd megépüléséből.

A zárókonferencián elhangzott, hogy a környezeti hatástanulmány a beruházás kapcsán jelentős károkat nem állapított meg, így a következő ütemben megkezdődik a hídépítés engedélyezési és kiviteli tervdokumentációjának elkészítése. Optimista becslések szerint három éven belül megkezdődhet az új Mura-híd építése.

 

 

Még érdekes lehet ...


2023. június 04., Vasárnap

A horvát hagyományok megőrzésére koncentrál a gyermek- és folklór fesztivál

Az idegennyelv tanulást a magyar és a horvát állam egyaránt támogatja.


2023. június 03., Szombat

A magyarságban megvan a kellő erő és elszántság

Megemlékeztek a trianoni évfordulón Tófejen.


Szilárd burkolatú út vezet a Rigóci-hegyre

Három hegyi útszakasz felújítását végezte el a nemespátrói önkormányzat.


2023. május 30., Kedd

Bubik Zajkon

A szegényebb településeken gurulnak tovább a Mol Bubi-kerékpárok.


2023. május 29., Hétfő

Polgárőr szakmai nap és gyermeknap Murakeresztúron

Az egész közösséget összefogó rendezvényt tartottak szombaton a településen.


Gyereknapi program Murarátkán

A fiatalokat számos program várta: volt légvár, csillámtetoválás és egy rendőrautót is megtekinthettek belülről.


2023. május 27., Szombat

Gyermek- és falunap Lovásziban

Elkezdődött a falunapok időszaka, szombaton Lovásziban sokan kilátogattak az Olajbányász Művelődési Ház melletti parkba, ahol különféle programok várták az érdeklődőket.


Közadakozásból készült el a lélekharang Tófejen

A trianoni megemlékezés avatják majd fel.


2023. május 26., Péntek

Modernizálták a letenyei óvodát

66,5 millió forintot nyert pályázaton az önkormányzat, mely támogatásból számos fejlesztést hajtottak végre az intézmény Eötvös utcai telephelyén.


2023. május 25., Csütörtök

Gőzmozdonnyal Muraföldén

A pünkösdi hétvégén szombaton Ábellel, a gőzmozdonnyal is utazhatnak az érdeklődők.


2023. május 22., Hétfő

Közösségi program, főzőversennyel

Az újudvari önkormányzat szombaton a „Dombhátról Dombhátra” projekt keretében családi napra várta Nagybakónak, Nagyrécse és Magyarszentmiklós csapatait.


2023. május 20., Szombat

Bemutató őrlést tartottak a szécsiszigeti malomban

Szombaton első alkalommal mutatták meg a térségben egyedülálló, nemrégiben felújított, kiállítótérként működő Kerka Vízimalom gépeit.


2023. május 19., Péntek

Megújult az Egészségház Lovásziban

A külső és belső felújításon átesett épületben kapott helyet a védőnői szolgálat és a fogorvosi rendelő.

+