Panoráma - 2020. október 28., Szerda
#sziámi ikrek #Rukaya #Rabeya #Cselekvés A Kiszolgáltatottakért Alapítvány #Banglades #műtét #rehabilitáció

Szétválasztott bangladesi sziámi ikrek: sikeres volt Rabeya műtéte

Szétválasztott bangladesi sziámi ikrek: sikeres volt Rabeya műtéte

Az ikrek és családjuk a magyar orvoscsapat tagjaival: Császár Zsuzsannával, dr. Pataki Gergellyel, dr. Csókay Andrással és dr. Csapody Marcellel (A kép forrása: cselekves.org)

Elvégezték a magyar orvosok Rabeyán, a szétválasztott sziámi ikerlányok egyikén a nyár óta elhalasztott koponya-helyreállító műtétet kedd reggel Bangladesben. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány a jövőben is folytatja a testvérpár fejlesztését.

Az orvoscsapat vasárnap érkezett Bangladesbe, hogy folytassa a fejüknél összenőtt és tavaly augusztusban sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát, olvasható az alapítvány honlapján.

Rabeya állapota a műtét után stabil, de szövődmények előfordulhatnak.

A beavatkozást magyar részről dr. Csókay András, az Operation Freedom idegsebész csapatának vezetője, dr. Pataki Gergely, a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és dr. Csapody Marcell, az aneszteziológus csapat vezetője irányította és végezte a műtétet.

A kapcsolat ezután sem szakad meg a család és a magyar orvosok között, hiszen a Cselekvés-alapítvány magyar-bangladesi projektjének részeként még évekig folytatódik az ikrek rehabilitációja. Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus munkájának, valamint Rabeya töretlen életerejének köszönhetően a kislány tavasz óta még aktívabb lett, sokat tanul, beszél és játszik.

A komplikációk ellenére testvére, Rukaya jelenlegi állapota is jobb a vártnál - neki a végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzése volt, de a magyar vezetéssel történő rehabilitációja eredményesnek bizonyul. Egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog. Beszélni nem tud.

Rukayán tavaly decemberben végzett koponya-helyreállító műtétet az orvoscsapat. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat még mindig nem tehető, írja a szervezet. Az ikrekre a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétek és hegkezelések várnak, amelyeket dr. Pataki Gergely vezetésével Dakkában végez el az alapítvány.

A beszámoló kitér arra is, hogy az egy évtizede megkezdett helyreállító sebészeti misszió is folytatódik:

a csapat kintléte során a korábban vizsgált, sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekeken is terveznek műtéteket végezni.

(Forrás: cselekves.org)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+