Panoráma - 2020. december 07., Hétfő
#választás #Románia #parlament #RMDSZ #Kelemen Hunor #Romániai Magyar Demokrata Szövetség

Biztosított a magyar képviselet a román parlamentben

Biztosított a magyar képviselet a román parlamentben

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Biztosított a magyar képviselet a román Parlamentben az exit poll szerint, jelentette be Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Alacsony részvétel mellett tartották meg a parlamenti választásokat Romániában. A szavazás tétje a magyar kisebbség szempontjából az erős magyar parlamenti képviselet volt a bukaresti parlamentben. Az M1 bukaresti tudósítója elmondta: a voksolás lezárult, nagyobb incidensekről nem érkeztek jelentések.

Az első exit-poll becslések után most a külföldi levélszavazatok beérkezését várják. A győztesnek tűnő, a szavazatok mintegy 30 százalékát megszerző szociáldemokraták egyelőre nem ünnepelnek.

Az első becslések azt mutatják: 5,7 százalékot ért el az RMDSZ, így mind a parlamentben, mind a szenátusban lehetnek magyar képiselők.

Az exit poll szerint 30 és fél százalékkal a szociáldemokrata párt az első, amit az eddig kormányzó Nemzeti Liberális Párt követ: 29 százalékkal. Magyar szempontból aggasztó, hogy bekerülhet a parlamentbe egy új nacionalista alakulat is.

A székely zászló miatt pereskedő Tansana is bejuthat

A tavaly óta ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párt (PSD) meglepetésszerű győzelmét vetíti előre a parlamenti választásokon a vasárnap esti urnazáráskor közzétett exit poll, amely szerint a PSD másfél százalékponttal megelőzi a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL).

A szavazókörökből távozók nyilatkozatai alapján készült becslés a PSD-nek 30,5, míg a PNL-nek 29 százalékos eredményt jósol.

A rendszerkritikus USR-PLUS szövetség a voksok 16 százalékára számíthat.

Az exit poll szerint hét párt, köztük egy új nacionalista, magyarellenességéről hírhedt alakulat, az 5,2 százalékra taksált Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) lépheti át a parlamenti küszöböt.

Az AUR egyik társelnöke az a George Simion, a Románia és Moldovai Köztársaság egyesülését sürgető, Moldovából kitiltott aktivista, aki tavaly azzal kürtölte tele a román sajtót, hogy „szélsőséges magyarok” megverték őt az úzvölgyi katonatemetőben. A sokak szerint a Nagy Románia Pártnál is szélsőségesebb alakulat Maros megyei képviselőházi jelöltlistáját a székely zászló és más magyar jelképek ellen indított pereiről elhíresült Dan Tanasa vezeti.

Az ötszázalékos parlamenti küszöbön mérte az exit poll mind a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania pártot, mind a Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártját (PMP), amely a PNL és RMDSZ mellett az Európai Néppárt romániai tagpártja.

Három olyan párt is van tehát - a PMP, a Pro Romania és az AUR - amely az exit poll alapján nem veheti biztosra, hogy bejutott a parlamentbe: erre csak az összes szavazat megszámlálása után kapnak egyértelmű választ.

Kelemen Hunor: Biztosítva lesz a magyar képviselet

Kelemen Hunor szerint biztosítva lesz a magyar képviselet a román parlamentben a következő négy évben. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az urnazárás után közzétett exit poll felmérések eredményei alapján értékelte a választásokat vasárnap.

Kijelentette: az RMDSZ mind a képviselőházban, mind a szenátusban jelen lesz és arányos képviseletet fog biztosítani a magyar közösségnek. Úgy vélte: az előre jelzett eredmény azt mutatja, hogy a magyar emberek megértették az RMDSZ üzenetét a választások tétjéről, a következő időszak kihívásairól.

A politikus a koronavírus-járványnak tulajdonította, hogy az elmúlt 30 év leggyengébb részvételével tartották a vasárnapi parlamenti választásokat.

Kijelentette: a következő napokban el kell kezdeni a tárgyalásokat a parlamenti többség és a stabil kormányzás biztosításáról. Hozzátette: azt tartaná kívánatosnak, hogy stabil jobb-közép kormány alakuljon, de az RMDSZ-t még egyetlen párt sem kereste, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen egy esetleges koalícióról.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+