Panoráma - 2021. március 18., Csütörtök
#cseresznyefa-virágzás #hanami #Japán #sakura #virtuális túra #tavasz #Ázsia #hagyomány #természet

Hanami – online

Hanami – online

(A kép forrása: BBC)

Japán gyönyörű cseresznyevirágai évszázadok óta hatalmas látványosságnak számítanak, pedig a sogunok és szamurájok korában még nem is ültették ezeket a díszfákat olyan szabályosan és láványosan, mint a modern korban. Ma Kiotóban, Tokióban, Nara, Osaka és Nagano városában egész parkok, sugárutak, szentélyek és folyópartok várják a sakura fák szerelmeseit.

A cseresznyefavirág-nézés időszaka, vagy japánul hanami azonban nem tart túl sokáig, és nem is egyszerre borul virágba minden fa. Vannak korai fajták, amik már március 15. előtt szirmot bontottak és most már elvirágozni készülnek, és vannak olyan késői változatok is, mint a legelterjedtebb Somei Yoshino fajta, melynek virágzásához a Japán Meteorológiai Társaság évről évre cseresznyevirág-előrejelzését készít. Aki igazán odavan ezekért a csodaszép, de rövidéletű virágokért, az ennek a térképnek a segítségével az egész országon át követheti a virgázásukat, mintegy 1000 helyszínt érintve.

A 2021-re frissített térkép előrejelzései szerint a cseresznyevirágok Tokióban és Fukuokában március 15-én kezdtek virágozni (kaika) és március 23-án Tokióban, egy nappal később pedig Fukuokában érik el a teljes virágzást (mankai). Hirosima és Nagoya városában 16-án borultak virágba a fák, és 26-án érik el a teljes virágzást. Wakayamában és Kiotóban várhatóan március 17-én, Kouchiban 18-án, Oszaka városában 20-án és Naganoban március 31-én virágzik majd a sakura. A gyönyörű virágok az időjárás változásától függően április 21-én borítják virágba Aomori környékét, és május elején Sapporo városát - olvasható a Lonely Planet cikkében.

Az előrejelzés egyébként idén sokkal előbbre jelezte a teljes virágzások idejét. Ez azt jelenti, hogy a megváltozott időjárási viszonyok miatt, a fák levelei nem választottak ki elég hormont ahhoz, hogy megakadályozzák az idő előtti virágzást.

ONLINE IS SÉTÁLHATUNK A SAKURA FÁK ALATT

Ha itthon a kanapén ülve csodálnánk meg a cseresznyefák virágba borulását, akkor készítsünk magunk mellé egy doboz cseresznyevirágos mochit (édes töltött riszgombóc, ami az ázsiai élelmiszer üzletekben kapható) és egy kis üveg hűtött, vagy langyos sakét (japán rizsbor) vagy édes szilvabort és csatlakozzunk az interneten található online sakura-séták egyikéhez.

Az angol nyelvű, Japan Online Tour oldal kifejezetten olyan időponthoz kötött, élő bejelentkezéseket kínál, melyek a vírushelyzet alatt is elrepítik az érdeklődőket Japánba. A videók ideje alatt szentélyekben készíthetünk szerzetesi ételeket, megtanulhatjuk hogyan kell ramen tésztát vágni és a no színház kulisszái mögé is betekinthetünk. Az Ohanami séta és az Ueno Park rejtett csodái nevű túrán pedig cseresznyefavirág nézésre indulhatunk március 29-én.

 Az Ueno Park Tokió egyik legkedveltebb parkja és több mint 800 sakura fával, illetve 50 kölönböző fajtával várja a látogatókat. A kicsivel több mint 1 órás séta fizetős és a YouTube-on keresztül lehet majd bekapcsolódni a vezetésbe.

Március 18-ra egy magyar nyelvű sakura-túrát ajánlanánk a figyelmükbe, amit a Kiotói mindennapok Facebook oldalon érhetnek el. Az ingyenesen megtekinthető, élő videón keresztül a kiotói császári palota parkjába csöppenhetünk.

Az áprilisi online program nem Japánból jelentkezik, hanem Washington DC városából, de érdemes lesz belekukkantani az ingyenes közvetítésbe, mert a Japán-Amerikai Társaság évente megrendezett virtuális Sakura Matsurija (Cseresznyevirág Tavaszifesztivál) nagyon jó programokat, előadásokat és workshopokat kínál. 

Az április 3-ra tervezett virtuális fesztivál a Nemzeti Cseresznyevirág Fesztivál része, mely március 20-tól április 11-ig tart. A több mint 3700 virágba boruló fát a Tidal víztározó körül lehet megcsodálni, melyet a Potomac-folyó és a Washington csatorna között hoztak létre. 

(Forrás: Travelo)

Még érdekes lehet ...


2021. május 06., Csütörtök

Veszélyben a mászószezon

A Mount Everestre is elért a koronavírus.


2021. április 24., Szombat

Újra olthatnak a Janssennel

Az amerikai egészségügyi hatóság feloldotta a Johnson & Johnson koronavírus elleni védőoltásának használatára vonatkozó időszaki tilalmat.


2021. április 18., Vasárnap

Végső nyugalomra helyezték Fülöp herceget

II. Erzsébet királynő férje életének századik évében, múlt pénteken hunyt el a windsori kastélyban.


2021. április 13., Kedd

Kukásautó helyett lovaskocsikkal gyűjtik a lakossági hulladékot

Magyarországon nem találkoztunk még ilyennel, külföldön viszont divatja van.


2021. április 11., Vasárnap

Nemzetközi összefogás az óceánok tisztaságáért

A partnerségbe öt kontinensről csatlakoztak országok.


2021. április 09., Péntek

Elhunyt Fülöp herceg

A Buckingham-palota közleménye szerint a herceg péntek reggel családja körében hunyt el.


2021. március 30., Kedd

Kiszabadították az elakadt óriáshajót

De még így is több száz hajó torlódik a Szuezi-csatornán.


2021. március 26., Péntek

Hetekre a Szuezi-csatornában ragadhat az Ever Given

Nyolc hajó próbálja kiszabadítani a beszorult Ever Givent a Szuezi-csatornán.


2021. március 17., Szerda

A hó fogságába került több erdélyi település is

Románia több részére is visszatért a tél, szerda reggelre több településen is közel 30 centiméteres hó esett. A nagy mennyiségű hó komoly fennakadásokat és károkat is okozott.


2021. március 14., Vasárnap

Olaszország: országos zárlat hétfőtől

A zárlat a vendéglátás és a kereskedelem leállítását jelenti, kivéve az élelmiszerboltokat és más alapvető cikkeket áruló üzleteket, az iskolák ismét átállnak távoktatásra.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+