Panoráma - 2021. március 18., Csütörtök
#cseresznyefa-virágzás #hanami #Japán #sakura #virtuális túra #tavasz #Ázsia #hagyomány #természet

Hanami – online

Hanami – online

(A kép forrása: BBC)

Japán gyönyörű cseresznyevirágai évszázadok óta hatalmas látványosságnak számítanak, pedig a sogunok és szamurájok korában még nem is ültették ezeket a díszfákat olyan szabályosan és láványosan, mint a modern korban. Ma Kiotóban, Tokióban, Nara, Osaka és Nagano városában egész parkok, sugárutak, szentélyek és folyópartok várják a sakura fák szerelmeseit.

A cseresznyefavirág-nézés időszaka, vagy japánul hanami azonban nem tart túl sokáig, és nem is egyszerre borul virágba minden fa. Vannak korai fajták, amik már március 15. előtt szirmot bontottak és most már elvirágozni készülnek, és vannak olyan késői változatok is, mint a legelterjedtebb Somei Yoshino fajta, melynek virágzásához a Japán Meteorológiai Társaság évről évre cseresznyevirág-előrejelzését készít. Aki igazán odavan ezekért a csodaszép, de rövidéletű virágokért, az ennek a térképnek a segítségével az egész országon át követheti a virgázásukat, mintegy 1000 helyszínt érintve.

A 2021-re frissített térkép előrejelzései szerint a cseresznyevirágok Tokióban és Fukuokában március 15-én kezdtek virágozni (kaika) és március 23-án Tokióban, egy nappal később pedig Fukuokában érik el a teljes virágzást (mankai). Hirosima és Nagoya városában 16-án borultak virágba a fák, és 26-án érik el a teljes virágzást. Wakayamában és Kiotóban várhatóan március 17-én, Kouchiban 18-án, Oszaka városában 20-án és Naganoban március 31-én virágzik majd a sakura. A gyönyörű virágok az időjárás változásától függően április 21-én borítják virágba Aomori környékét, és május elején Sapporo városát - olvasható a Lonely Planet cikkében.

Az előrejelzés egyébként idén sokkal előbbre jelezte a teljes virágzások idejét. Ez azt jelenti, hogy a megváltozott időjárási viszonyok miatt, a fák levelei nem választottak ki elég hormont ahhoz, hogy megakadályozzák az idő előtti virágzást.

ONLINE IS SÉTÁLHATUNK A SAKURA FÁK ALATT

Ha itthon a kanapén ülve csodálnánk meg a cseresznyefák virágba borulását, akkor készítsünk magunk mellé egy doboz cseresznyevirágos mochit (édes töltött riszgombóc, ami az ázsiai élelmiszer üzletekben kapható) és egy kis üveg hűtött, vagy langyos sakét (japán rizsbor) vagy édes szilvabort és csatlakozzunk az interneten található online sakura-séták egyikéhez.

Az angol nyelvű, Japan Online Tour oldal kifejezetten olyan időponthoz kötött, élő bejelentkezéseket kínál, melyek a vírushelyzet alatt is elrepítik az érdeklődőket Japánba. A videók ideje alatt szentélyekben készíthetünk szerzetesi ételeket, megtanulhatjuk hogyan kell ramen tésztát vágni és a no színház kulisszái mögé is betekinthetünk. Az Ohanami séta és az Ueno Park rejtett csodái nevű túrán pedig cseresznyefavirág nézésre indulhatunk március 29-én.

 Az Ueno Park Tokió egyik legkedveltebb parkja és több mint 800 sakura fával, illetve 50 kölönböző fajtával várja a látogatókat. A kicsivel több mint 1 órás séta fizetős és a YouTube-on keresztül lehet majd bekapcsolódni a vezetésbe.

Március 18-ra egy magyar nyelvű sakura-túrát ajánlanánk a figyelmükbe, amit a Kiotói mindennapok Facebook oldalon érhetnek el. Az ingyenesen megtekinthető, élő videón keresztül a kiotói császári palota parkjába csöppenhetünk.

Az áprilisi online program nem Japánból jelentkezik, hanem Washington DC városából, de érdemes lesz belekukkantani az ingyenes közvetítésbe, mert a Japán-Amerikai Társaság évente megrendezett virtuális Sakura Matsurija (Cseresznyevirág Tavaszifesztivál) nagyon jó programokat, előadásokat és workshopokat kínál. 

Az április 3-ra tervezett virtuális fesztivál a Nemzeti Cseresznyevirág Fesztivál része, mely március 20-tól április 11-ig tart. A több mint 3700 virágba boruló fát a Tidal víztározó körül lehet megcsodálni, melyet a Potomac-folyó és a Washington csatorna között hoztak létre. 

(Forrás: Travelo)

Még érdekes lehet ...


2022. május 21., Szombat

Lassan elfogynak az eladó lakások Olaszországban

A legnépszerűbb környék továbbra is Bologna, míg a legdrágább Lucca tartománya.


2022. május 20., Péntek

Trump: A java még most jön!

A korábbi amerikai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a konzervatív közösségre óriási feladat hárul, hiszen közös értékeinket össztűz alatt tartja a globalista baloldal.


2022. május 18., Szerda

Döntöttek

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz


2022. május 16., Hétfő

Hazatérnek az ukrán menekültek

Az ukrán határőrség szerint már ötödik napja többen térnek vissza az országba, mint ahányan elmenekülnek onnan.


2022. május 15., Vasárnap

Zelenszkij: az ukrán zene meghódítja Európát

Az ukrán Kalush Orchestra zenekar nyerte az idei Eurovíziós Dalfesztivált.


2022. május 12., Csütörtök

Finnország bejelentette csatlakozását a NATO-hoz

A szomszédos Svédország várhatóan a következő napokban dönt a védelmi szövetséghez való csatlakozásról.


2022. május 10., Kedd

Már a szíve is a helyén van a Rióinál is nagyobb Krisztus- szobornak

A Rio de Janeiro fölé magasodó szobor a talapzatával együtt „csak


2022. május 07., Szombat

Zelenszkij meghúzta a vörös vonalat

Az ukrán elnök szerint teljes visszavonulással lehet csak béke, de a Krímről nem ejtett szót.


2022. május 04., Szerda

Rakétatámadás érte Kárpátalját

Tűz keletkezett és mintegy 500 méteres körzetben betörtek az ablakok a kárpátaljai Volóc közelében, amikor kedd este – a háború során először – rakétatámadás érte a térséget.


2022. április 27., Szerda

Oroszország leállította a gázszállítást Lengyelországba

Az orosz Gazprom közép-európai idő szerint szerda 8.00 órától leállítja a gázszállítást Lengyelországba a Jamal-Európa gázvezetéken – közölte kedden a PGNiG lengyel állami földgázipari vállalat.

+