Panoráma - 2021. március 18., Csütörtök
#cseresznyefa-virágzás #hanami #Japán #sakura #virtuális túra #tavasz #Ázsia #hagyomány #természet

Hanami – online

Hanami – online

(A kép forrása: BBC)

Japán gyönyörű cseresznyevirágai évszázadok óta hatalmas látványosságnak számítanak, pedig a sogunok és szamurájok korában még nem is ültették ezeket a díszfákat olyan szabályosan és láványosan, mint a modern korban. Ma Kiotóban, Tokióban, Nara, Osaka és Nagano városában egész parkok, sugárutak, szentélyek és folyópartok várják a sakura fák szerelmeseit.

A cseresznyefavirág-nézés időszaka, vagy japánul hanami azonban nem tart túl sokáig, és nem is egyszerre borul virágba minden fa. Vannak korai fajták, amik már március 15. előtt szirmot bontottak és most már elvirágozni készülnek, és vannak olyan késői változatok is, mint a legelterjedtebb Somei Yoshino fajta, melynek virágzásához a Japán Meteorológiai Társaság évről évre cseresznyevirág-előrejelzését készít. Aki igazán odavan ezekért a csodaszép, de rövidéletű virágokért, az ennek a térképnek a segítségével az egész országon át követheti a virgázásukat, mintegy 1000 helyszínt érintve.

A 2021-re frissített térkép előrejelzései szerint a cseresznyevirágok Tokióban és Fukuokában március 15-én kezdtek virágozni (kaika) és március 23-án Tokióban, egy nappal később pedig Fukuokában érik el a teljes virágzást (mankai). Hirosima és Nagoya városában 16-án borultak virágba a fák, és 26-án érik el a teljes virágzást. Wakayamában és Kiotóban várhatóan március 17-én, Kouchiban 18-án, Oszaka városában 20-án és Naganoban március 31-én virágzik majd a sakura. A gyönyörű virágok az időjárás változásától függően április 21-én borítják virágba Aomori környékét, és május elején Sapporo városát - olvasható a Lonely Planet cikkében.

Az előrejelzés egyébként idén sokkal előbbre jelezte a teljes virágzások idejét. Ez azt jelenti, hogy a megváltozott időjárási viszonyok miatt, a fák levelei nem választottak ki elég hormont ahhoz, hogy megakadályozzák az idő előtti virágzást.

ONLINE IS SÉTÁLHATUNK A SAKURA FÁK ALATT

Ha itthon a kanapén ülve csodálnánk meg a cseresznyefák virágba borulását, akkor készítsünk magunk mellé egy doboz cseresznyevirágos mochit (édes töltött riszgombóc, ami az ázsiai élelmiszer üzletekben kapható) és egy kis üveg hűtött, vagy langyos sakét (japán rizsbor) vagy édes szilvabort és csatlakozzunk az interneten található online sakura-séták egyikéhez.

Az angol nyelvű, Japan Online Tour oldal kifejezetten olyan időponthoz kötött, élő bejelentkezéseket kínál, melyek a vírushelyzet alatt is elrepítik az érdeklődőket Japánba. A videók ideje alatt szentélyekben készíthetünk szerzetesi ételeket, megtanulhatjuk hogyan kell ramen tésztát vágni és a no színház kulisszái mögé is betekinthetünk. Az Ohanami séta és az Ueno Park rejtett csodái nevű túrán pedig cseresznyefavirág nézésre indulhatunk március 29-én.

 Az Ueno Park Tokió egyik legkedveltebb parkja és több mint 800 sakura fával, illetve 50 kölönböző fajtával várja a látogatókat. A kicsivel több mint 1 órás séta fizetős és a YouTube-on keresztül lehet majd bekapcsolódni a vezetésbe.

Március 18-ra egy magyar nyelvű sakura-túrát ajánlanánk a figyelmükbe, amit a Kiotói mindennapok Facebook oldalon érhetnek el. Az ingyenesen megtekinthető, élő videón keresztül a kiotói császári palota parkjába csöppenhetünk.

Az áprilisi online program nem Japánból jelentkezik, hanem Washington DC városából, de érdemes lesz belekukkantani az ingyenes közvetítésbe, mert a Japán-Amerikai Társaság évente megrendezett virtuális Sakura Matsurija (Cseresznyevirág Tavaszifesztivál) nagyon jó programokat, előadásokat és workshopokat kínál. 

Az április 3-ra tervezett virtuális fesztivál a Nemzeti Cseresznyevirág Fesztivál része, mely március 20-tól április 11-ig tart. A több mint 3700 virágba boruló fát a Tidal víztározó körül lehet megcsodálni, melyet a Potomac-folyó és a Washington csatorna között hoztak létre. 

(Forrás: Travelo)

Még érdekes lehet ...


2022. november 24., Csütörtök

A hálaadást ünnepli az Egyesült Államok

Ötödével emelkedett az ünnepi menü ára.


2022. november 16., Szerda

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívüli ülésre máris összehívta a nemzetvédelmi bizottságot.


2022. november 15., Kedd

M1: leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan

Nem a vezeték sérült meg, csak az energiaellátó.


2022. október 30., Vasárnap

Idén is lesz Opatijában csokoládéfesztivál

November második hétvégéjén három napra újra az édes élvezetek szerelmeseinek mekkájává válik a horvátországi Opatija. A Csokoládé Fesztivál látogatóit tartalmas kísérőprogram is várja.


Tömegpánik a Halloween-partin

Ezren tüntek el, több mint százan meghalhattak, és rengeteg a sérült is Szöulban.


2022. október 27., Csütörtök

Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

A Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja Mexikó egyik legnépszerűbb ünnepe.


2022. október 25., Kedd

Kihívó nélkül maradt Rishi Sunak, ő lesz a brit miniszterelnök

Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé.


2022. október 24., Hétfő

Látni kell, hogyan pompázik a Niagara-vízesés magyar színekben!

Immár harmadik alkalommal ünnepelték így a magyar nemzeti ünnepet.


2022. október 21., Péntek

Belebukott a sorozatos botrányokba a brit kormányfő

Liz Truss mindössze hat hete volt hivatalban.


2022. október 07., Péntek

Orbán Viktor az EU-csúcs után: Sikerült elérnünk Magyarország céljait!

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a legfontosabb a béke, és hogy megakadályozzuk a háború eszkalációját.


Északi Áramlat – Megvannak a bizonyítékok, robbanások történtek

A helyszíni szemle alapján bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékszálain – közölte csütörtökön az ország nemzetbiztonsági hivatala.


2022. október 01., Szombat

Északi Áramlat: itt a hivatalos jelentés a szivárgások okáról

A szivárgásokat hétfőn észlelték nemzetközi vizeken Bornholm dán szigettől keletre.

+