Panoráma - 2021. július 24., Szombat
#koronavírus #járvány #COVID-19 #delta variáns #szórakozóhely

A szórakozóhelyeken terjed leginkább a vírus

A szórakozóhelyeken terjed leginkább a vírus

Illusztráció (A kép forrása: Unsplash)

Az európai éjszakai bárok és szórakozóhelyek újranyitásával egy időben ismét nőtt a koronavírus-fertőzöttek, különösképp a gyorsan terjedő delta variánssal megfertőzöttek aránya a fiatalok között, hiszen a 18 és 30 év közöttiek közül sokan még nem védettek a vírussal szemben – írta a CNBC nyomán a Világgazdaság.

Hollandiában és Spanyolországban is kinyitottak a szórakozóhelyek júniusban, azonban mindkét ország hamar felülírta döntését a kialakult koronavírushelyzet miatt. Hollandiában június 26-án nyitottak ki a szórakozóhelyek, a kormány azonban hamar megbánta döntését, és két héttel később ismét bezáratta az éjszakai egységeket, miután egyre több fiatal produkált pozitív tesztet. Júliusban például több mint ezer koronavírusfertőzést hoztak összefüggésbe egy Utrechtben megrendezett zenei fesztivállal. 

Lawrence Young, a Warwick-i Orvosi Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy a hollandiai eset Anglia számára is figyelmeztetésértékű lehet. 

Ha a holland adatokat nézzük, egyértelmű, hogy az éjszakai szórakozóhelyek újranyitása eredményezte az esetszámok gyors növekedését. Egy hét alatt a nyolcszorosára nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, és a legtöbbjük a 18-29 év közötti korcsoporthoz tartozik.

— mondta Young. 

Nem akarok vészmadárkodni, de ha megnézzük a vasárnapi képeket a pubok újranyitásáról, elkerülhetetlennek tűnik, hogy újabb korlátozó intézkedéseket vezessünk be, különösképp, hogy a 18 és 30 év közöttiek körében sokan még nincsenek beoltva vagy nem rendelkeznek megfelelő fokú védettséggel.

Hollandiához hasonlóan Spanyolország is optimista volt a tekintetben, hogy éjszakai szórakozóhelyeit újranyithatja. 

Bár a spanyol kormány júniusban úgy határozott, hogy a nyári szezonra — szigorú feltételek mellett — kinyithatnak az éjszakai egységek, az esetszámok Hollandiához hasonlóan növekvő tendenciát mutattak, így több régió is a klubok ismételt bezárása mellett döntött.

Katalónia regionális kormányszóvivője, Patricia Plaja szerint nem tehetünk úgy, hogy legyőztük a vírust. 

Az adatok aggasztóak és a fertőzések száma exponenciálisan nő.

Gustavo Ferrert, a barcelonai Macarena Club társtulajdonosát érzékenyen érintette a szórakozóhely ismételt bezárása.

Az újabb intézkedések nagyon frusztrálóan hatottak ránk, hiszen úgy gondoltuk a hatóságok előzetesen alaposan felmérték a helyzetet, mielőtt engedélyezték volna az újranyitást. Ennek ellenére két héttel a nyitás után ismét be kellett zárnunk.

— mondta Ferrer.

A brit kormány a hét elején jelentette be, hogy az éjszakai klubokba való belépés és a tömegrendezvények látogatásának feltétele lesz a koronavírus elleni védőoltás.

Egyértelmű kapcsolat fedezhető fel az éjszakai élet és a koronavírus-fertőzések emelkedő rátája között, hiszen a szórakozóhelyeken nehezebb betartani a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályokat, különösképp, ha az alkohol is képbe kerül.

— nyilatkozta Chris Lutterodt, a Brit Egészségügyi Dolgozók Egyesületének szóvivője.

Nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről, hogy az első vakcina még nem feltétlenül ad megfelelő védelmet a koronavírus ellen. Fontos követnünk a kormány által kiadott utasításokat és be tartani a fizikai távolságra vonatkozó előírásokat

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 09., Kedd

Oltási kampány indult Olaszországban a majomhimlő megfékezésére

A kórházban a következő napokban kétszáz főt oltanak be, és már további hatszázan regisztráltak .


2022. augusztus 07., Vasárnap

Megszakítja a kapcsolatot Kína Amerikával

Már a klímaváltozásról és katonai kérdésekről sem kíván Washingtonnal beszélni.


2022. július 25., Hétfő

Káosz Dovernél

Egymásra mutogatnak a brit és a francia hatóságok, ki a felelős azért, hogy az elmúlt két év legforgalmasabb időszakában összeomlott a határátlépés a doveri kikötőnél.


2022. július 18., Hétfő

Milliárdos károkat okoznak a bozóttüzek Horvátországban

A hőség miatt az elmúlt hetekben több bozót- és erdőtűz is tombolt Horvátországban. A tűzvészben a növényzet mellett több épület és autó is odaveszett.


2022. július 10., Vasárnap

Sarki fény Párizs felett

Aki július 30-31-én Párizsba látogat, annak különleges élményben lesz része: a sarki fény (aurora borealis), vagy más néven északi fény a város ikonikus Notre-Dame katedrálisa felett fog sugározni – olvasható a TimeOut oldalán.


Felmentették Ukrajna magyarországi nagykövetét

A rendkívüli és szokatlan diplomáciai tisztogatást egyelőre nem indokolták, az elnöki rendeletben sincs bővebb információ.


2022. július 08., Péntek

Meghalt Abe Shinzo

Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Shinzo volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek.


Merényletet követtek el a volt japán miniszterelnök ellen

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el.


2022. július 07., Csütörtök

Újabb csapás érte Joe Bident

Lemondott és távozik az amerikai elnök kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield – jelentette be a Fehér Ház.


2022. július 06., Szerda

Lezárták a jégcsuszamlással érintett hegyszakaszt a Dolomitokban

Minden felvezető utat lezártak kedden az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol a múlt hétvégén jégcsuszamlás történt. A hatóságok ötre csökkentették az eltűntek számát.


2022. július 04., Hétfő

Újabb halálos cápatámadás a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén

Újabb halálos cápatámadás történt Egyiptom Vörös-tengeri partvidékén – közölte vasárnap az egyiptomi környezetvédelmi tárca.


2022. június 29., Szerda

Háromnapos NATO-csúcs kezdődött Madridban

A háború mellett a migránsválság és az új stratégiai kapcsolatok is napirendre kerülnek a NATO-csúcson

+