Panoráma - 2021. szeptember 28., Kedd
#Bocuse dOr #szakácsverseny #Franciaország

Franciaország nyerte a Bocuse d'Or fődíját

Franciaország nyerte a Bocuse d'Or fődíját

A győztes csapat (Fotó: Facebook/Bocuse d'Or)

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás részeként tartott döntőben 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett.

A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének több mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel. A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar menü

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

A magyar csapat az erős középmezőnyben végzett (Fotó: Facebook/Magyar Bocuse d'Or Akadémia)

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött „madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

Fontos szempont a fenntarthatóság

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok. Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022 márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2025. június 13., Péntek

Izrael megtámadta Iránt – ez mindannyiunknak fájni fog

Megelőző céllal indult a katonai csapás; a konfliktus akár ki is szélesedhet, de a gazdasági hatásokat biztosan megérzi az egész világ.


2025. június 10., Kedd

Iskolai lövöldözés Graz-ban, gyerekek is áldozatul estek!

Állítólag egy diák az elkövető, aki öngyilkos lett.


2025. június 02., Hétfő

Összetartozunk - Összefogás Székelyföldért!

A közmédia az Ökumenikus Segélyszervezettel adománygyűjtést kezdeményezett, és egész napos műsorfolyammal készül június 4-ére, a nemzeti összetartozás napjára.


2025. május 27., Kedd

A németek jelentős része szerint Orbán Viktor jó kormányfő

„Gratulálok, Herr Orbán! Ez bátor lépés.”


2025. május 25., Vasárnap

2025. május 16., Péntek

A zrínyisek megtudhatták azt is, mit csinál a taplász +Képgaléria

Történelmi emlékek között, Erdélyben jártak a kanizsai diákok.


2025. május 08., Csütörtök

Habemus Papam! Van pápánk! (Frissítve)

Történelmi fordulópont a katolikus egyház élén: amerikai pápát választottak – Robert Francis Prevost lett XIV. Leó.


2025. április 26., Szombat

Végső tiszteletadással búcsúztak Ferenc pápától a Santa Maria Maggiore-bazilikában

A katolikus egyházfő előtt 200 ezres tömeg tisztelgett a Szent Péter-bazilika előtti téren.


2025. április 19., Szombat

Színes húsvéti élmények és ünnepi kiállítás a Vinariumban +Képgaléria

A tavasz beköszöntével a Vinarium különleges meglepetésekkel és ünnepi hangulattal várja látogatóit húsvét idején.


2025. március 10., Hétfő

Március 10., a székely szabadság napja

Az emléknap történelmi háttere 1854. március 10-ére nyúlik vissza.

+