Panoráma - 2021. november 06., Szombat
#energiaválság #Ausztria #Európa #áramszünet

Ausztriában már az energiaválság miatti esetleges áramkimaradásokra készülnek

Ausztriában már az energiaválság miatti esetleges áramkimaradásokra készülnek

(A kép forrása: Youtube)

Az osztrák sajtó több hete egy esetleges áramkimaradásra készíti fel a lakosságot az energiaválság miatt – hívta fel a figyelmet az Index egyik olvasója. Emlékeztettek: Nyugat-Európában a világháború óta nem tapasztalt eshetőségekre, fagyoskodásra és sötétségre készíti fel a német lakosságot a helyi katasztrófavédelem. Mint ismert, az Európát sújtó energiaválság miatt Németország szűkös földgázkészletekkel vág neki az idei télnek.

Úgy tűnik nyugati szomszédainknál sem számítanak sok jóra, írják. Hangsúlyozták, hogy az osztrák ORF közszolgálati csatorna tegnap is hosszas riportban elemezte, mi történik, ha például egyhetes áramszünet következik be. Szűk egy hónapja a Kronen Zeitung egy szakértő nyomán például arra figyelmeztetett, hogy az áramszünet bekövetkeztét nem lehet előre jelezni, az azonban bizonyos, hogy

az energiatartalékok sok tekintetben már kimerültek, és a mai alternatívák nem állnak összhangban a fogyasztási szokásokkal.

Néhány nappal később a szövetségi védelmi minisztérium jelentésében „nagyon magasnak” minősítette az áramkimaradás kockázatát Ausztriában. Különösen vészjósló az osztrák mentőszolgálat jelzése, írják, amely szerint áramhiány esetén csak 48 órán át tudnának érdemben működni jelen állás szerint.

Bécsben abban bíznak, írják, hogy egy esetleges áramszünet esetén kvázi szigetként lehetnek ellátva. A Kronen Zeitung akkor arról számolt be, hogy a város számára megoldást jelenthet a simmeringi erőmű.

Válságközpont a föld alatt, válságtáborok

Emlékeztettek: október végén a minisztertanácsban fogadtak el törvényt arról, hogy egy új válságközpontot terveznek létrehozni egy széles körű, hosszan tartó áramszünet esetére. Ennek értelmében négy emelet mélyen a Belügyminisztérium alatt, több mint kétezer négyzetméteren építik fel Ausztria válsághelyzetekre való felkészülésének központját. Az osztrák fegyveres erők vezetésével stratégiai tartalékként válságtáborokat hoznak létre.

Az Index hozzátette: száz hazai rendőrőrsöt önellátó, villamos energiát termelő fotovoltaikus rendszerrel szerelnek fel annak érdekében, hogy egy esetleges áramszünet esetén is működőképesek maradjanak. A lépésben a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették. Karl Nehammer belügyminiszter magyarázata szerint az áramszünettel kapcsolatban az elővigyázatosság a legfontosabb tényező. A napenergia használata lehetővé teszi, hogy a rendőrség hosszabb ideig működőképes maradjon nagyobb áramkimaradás esetén.

A járműparkot illetően tudományos támogatással vizsgálják az alternatív meghajtási formák használatát a rendőrség területén, valamint az ezzel összefüggő speciális követelményeket, írják. Az osztrák hadsereg is közzétett egy videót, amelyben a fegyveres erők segítségnyújtási misszióban nyújtott szolgáltatásai mellett egyebek között olyan

elővigyázatossági és védelmi intézkedéseket mutat be, amelyekre érdemes felkészülniük a magánszemélynek.

A szövetségi hadsereg egyébként óriásplakátokon is figyelmeztet a közelgő veszélyre.

(Forrás: Mandiner)

Még érdekes lehet ...


2022. január 08., Szombat

Koronavírus - Horvátországban újabb szigorításokat vezetnek be

Korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását.


2021. december 31., Péntek

Négy év után először szólal meg a Big Ben szilveszterkor

A torony harangja egy ideiglenesen beszerelt rendszerben szólal meg december 31-én, amikor éjfélt üt az óra.


2021. december 21., Kedd

A fenntarthatóság útján – kanizsai segítséggel

Nagykanizsai közreműködéssel elindult a műanyaghulladék-újrahasznosítás Nyugat-Afrikában.


2021. december 11., Szombat

444 karácsonyfát állított fel lakásában egy férfi, rekorder lett

Az alsó-szászországi Rintelnben élő 55 éves Thomas Jeromin és a felesége, Susanne évről évre valóságos karácsony-csodaországgá változtatja saját otthonát a rengeteg feldíszített műfenyővel.


2021. december 09., Csütörtök

Megnyugtató a WHO álláspontja az omikronnal kapcsolatban

Nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron variáns esetében is.


2021. december 07., Kedd

Az Angliába utazóknak ismét kötelező Covid-tesztet végeztetniük

London az intézkedést a koronavírus nemrégiben azonosított, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron variánsának felbukkanásával indokolta.


2021. december 06., Hétfő

Határozott fellépés

Szigorodnak a méz minőségi követelményei.


2021. december 05., Vasárnap

Keleti szomszédunknál is megjelent az omikron variáns

A hatóságok szombat esti közlése szerint egy 48 éves brassói nőnél és egy 59 éves kelet-romániai, valsui-i férfinál mutatták ki az omikron jelenletétét.


Önkéntes manókat keresnek a Mikulásnak küldött levelek teljesítéséhez

Az amerikai USPS 1912 óta minden évben hatalmas mennyiségű levelet kap a Mikulásnak címezve.


2021. november 27., Szombat

Már Európába ért a szupervariáns

A dél-afrikai variáns már Európában is megjelent, az első esetet Belgiumban azonosították pénteken.


2021. november 22., Hétfő

Nemcsak helyreállítja, erősíti is a védelmet a harmadik oltás

A vakcina kapcsán többek között Izraelben végzett kutatások alapján tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél húszszor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik.

+