Panoráma - 2022. február 25., Péntek
#Oroszország #Ukrajna #háborús konfliktus #USA #NATO #külpolitika

Miért támadta meg Oroszország Ukrajnát? Ez állhat a háttérben

Miért támadta meg Oroszország Ukrajnát? Ez állhat a háttérben

(Fotó: Szergej Gric, a kép forrása: VG)

A hosszan tartó nyilatkozatháború után csütörtökön a valódi fegyverek is eldördültek Ukrajnában, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnali televíziós beszédében bejelentette, hogy különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el. Összegyűjtöttük, miért dönthetett így az elemzők szerint.

Bár Vlagyimir Putyin az állítólagos amerikai hírszerzési információkra reagálva hónapokig tagadta, hogy támadást tervezne Ukrajna ellen, csütörtökön hajnalban közölte, különleges katonai műveletet indít az ország Donbasz régiójában. Az élő televíziós adásban tett bejelentés után robbanásokról szóló hírek érkeztek az ukrán fővárosból, Kijevből, valamint az ország más részeiből.

Az események közvetlen előzményeként Moszkva hétfőn hivatalosan is elismerte a kelet-ukrajnai szakadár államokat, az évekkel ezelőtt önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, amellyel Oroszország a nemzetközi közösség reményeivel ellentétben egyre távolodott a konfliktus diplomáciai rendezésének lehetőségétől.

Mi baja Putyinnak Ukrajnával?

Oroszország régóta ellenzi Ukrajna közeledését az euroatlanti világhoz, illetve annak intézményeihez, teljesen pontosan a NATO-hoz és az EU-hoz. Putyin azt állítja, hogy Ukrajna a Nyugat bábja, amely egyébként sem volt soha igazi állam, és garanciákat követelt arra nézve, hogy az országával határos Ukrajna nem fog csatlakozni a 30 országot tömörítő védelmi szövetséghez, a NATO-hoz, valamint azt is követelte, hogy demilitarizálják a területet.

2021 januárjában egyébként Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette Joe Biden amerikai elnököt, hogy Ukrajna mielőbb csatlakozhasson a NATO-hoz. 

Az NDTV összefoglalója szerint ez is egy kiemelt eseménye a konfliktusnak, ugyanis Oroszország ezen feldühödve vezényelt csapatokat hadgyakorlatra az ukrán határ közelébe, jóllehet Ukrajna lehetséges csatlakozásának semmilyen világos ütemterve nincs.

Volt szovjet köztársaságként Ukrajnának szoros társadalmi és kulturális kapcsolatai vannak Oroszországgal, amelyek azonban a Krím 2014-es annektálása óta megromlottak. Ennek ellenére Putyin egy tavalyi írásában az oroszokat és az ukránokat egy nemzetnek nevezte, most pedig azt állította, hogy a modern Ukrajnát teljes egészében a kommunista Oroszország hozta létre, a Szovjetunió 1991. decemberi összeomlását pedig a történelmi Oroszország szétesésének tekinti.

Oroszország arra is felszólította a NATO-t, hogy ne telepítsen csapásmérő fegyvereket Oroszország határainak közelébe, és hogy vonja ki csapatait, illetve katonai infrastruktúráját a szövetséghez 1997 után csatlakozott tagállamokból, tehát részben a volt Szovjetunióhoz, részben a volt Szovjetunió egykori befolyási övezetéhez tartozó területekről. Ez Közép-Európát, Kelet-Európát és a Baltikumot jelenti, vagyis Oroszország a BBC elemzése szerint lényegében azt szeretné, ha a NATO visszatérne az 1997 előtti határaihoz.

Régi konfliktus

Annak ellenére, hogy a szakértők sem értenek egyet abban, hogy pontosan mi motiválta Oroszországot a támadás megindításában, hiszen számos, egymást ki nem záró tényező valószínűsíthető, arra az MSNBC által megkérdezett elemzők is felhívták a figyelmet, hogy Oroszország már régóta aggódik Ukrajna feletti befolyásának elvesztése és a régió biztonsági helyzetének átrendeződése miatt.

Az oroszok (akkor még Borisz Jelcin vezetésével) valójában már a 90-es évek közepétől, a NATO-bővítés kezdetétől ellenezték a szövetségi rendszer kiterjesztését, és a kormány arra is figyelmeztetett, hogy Grúzia és Ukrajna csatlakozása esetén konfrontációra, nagy valószínűséggel háborúra kell számítani – és ezt újra és újra hangsúlyozták.

Ennek az Oroszország számára régóta fenyegető forgatókönyvnek a megvalósulása Anatol Lieven brit író, újságíró, elemző szerint olyan volna, mintha Mexikó katonai szövetségre lépne Kínával. Ami minden valószínűség szerint meglehetősen aggasztaná az Egyesült Államokat.

Bármit is akarhat valójában Putyin, hosszú távon biztosan csak vesztesei lesznek ennek a háborúnak. 

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

#Nagykanizsa

Gyurcsány emberei...

Gyurcsány emberei...

2024. március 28. - Kanizsa

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

2024. március 27. - Sport

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

2024. március 26. - Kanizsa

Közönséges bükkfa került az időspirálba

Közönséges bükkfa került az időspirálba

2024. március 25. - Kanizsa

Amerikából jöttek

Amerikából jöttek

2024. március 22. - Kanizsa

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

2024. március 19. - Érdekes

Parkolóbővítés, útfelújítás

Parkolóbővítés, útfelújítás

2024. március 19. - Kanizsa

+