Panoráma - 2022. április 17., Vasárnap
#Húsvét-sziget #hagyomány #trivia #kultúra #utazás

7 érdekesség a Húsvét-szigetről

7 érdekesség a Húsvét-szigetről

(A kép forrása: Pixabay)

Honnan kapta a nevét és miről híres a Húsvét-sziget? És azt tudtad, hogy a híres moai kőszobrok fejeinek a föld alatt testük is van? Íme néhány érdekesség erről a rejtélyes szigetről.

1. A Húsvét-sziget területe 163,6 négyzetkilométert fed le a Csendes-óceán délkeleti részén, Óceánia területén. A vulkanikus, lakott sziget olyan távol van mindenféle más lakott szárazföldtől, hogy a világ legtávolabbi földdarabjának tartják. 

A távolságokat bizonyítja, hogy a legközelebbi lakott település tőle 2092 km-re északnyugatra van, a Pitcairn-szigeteken. Dél-Amerika legközelebbi pontja a chilei Punta Lavapié nevű földnyelv 3600 kilométerre délkeleten. Néprajzilag Polinézia része, nemzetközi jogilag pedig Chile tartománya 1888 óta.

2. A sziget a nevét Jakob Roggeveen holland tengerészkapitánytól kapta, aki 1722-ben húsvét vasárnapján fedezte fel, azonban a helyiek a mai napig az ősi nyelven, Rapa Nui-nak hívják, de ezt az elnevezést is polinéziai tengerészek adták a szigetnek a 19. században.

3. A Húsvét-sziget a közel 900 óriás kőfigurájáról (moai) híres, amelyek sok évszázados múltra tekintenek vissza. A fejet és törzset formázó kőtömbök átlagosan 4-5 méter magasak és súlyuk a 14 tonnát is elérheti. A legnagyobb, sziklából összerakott, ám befejezetlen szobor 21,6 méter magas és 150 tonnánál is többet nyom. Ezeknek az emlékműveknek az építése és a szigeten való mozgatása jelentős erőfeszítéseket kívánt meg, de senki sem tudja pontosan, hogy a rapanui nép miért vállalkozott ilyen feladatra.

A legtöbb tudós azt gyanítja, hogy a szobrokat az ősök, a főnökök vagy más fontos személyiségek tiszteletére alkották, azonban a szigeten nem létezik írásos történelmi dokumentum ezzel kapcsolatban, ezért sokan csak találgatni tudnak. A szobrok többségét tufából, vörös lávából, bazaltból vagy trachitból készítették zömében 1250 és 1500 között.

4. A polinéz őslakosok a rapanuik a 8–9. század környékén érkeztek a szigetre. Sűrű erdők, megművelésre váró földterületek és gazdálkodáshoz tökéletes éghajlat várta őket. Zöldséget, gyümölcsöt termesztettek, halásztak, szobrokat faragtak, és a törzsek cserekereskedelmet folytattak egymás között. A jólétben gyarapodó őslakók egyre nehezebben fértek meg egymás mellett a szigeten.

Miután minden fát kivágtak, ellehetetlenítették a nyílt vízi halászatot és az utazást, ugyanis nem volt többé miből hajót építeni. A túlnépesedés belső háborúkhoz vezetett, és a viszálykodó őslakosok a moaikat sem kímélték, egymás után döntötték le őket, azt remélve, hogy így megfosztják őket a varázserejüktől.

5. A szobroknak a föld alatt teste is van, a szigeten dolgozó kutatók az utóbbi években már több monolitot is kiemeltek a földből, és az ezt dokumentáló fotókon, valamint az 1950-es években kiásott moaikról készült felvételeken jól látható, hogy milyenek is ezek a lenyűgöző szobrok teljes valójukban.

6. A sziget legfontosabb növénye, a mára már teljesen eltűnt jubaea pálma volt. A barlangokban talált néhány példány mindegyikét rágcsálók rágták meg, így azok terméketlenné váltak, és a fiatal hajtások megrágása megakadályozta az erdők megújulását.

7. A szigetnek körübelül 4000 állandó lakosa van, és évente 100 000 turista keresi fel. Korábban már írtunk róla, hogy a legtöbben februárban utaznak ide, mert akkor tartják a Tapati fesztivált. 

A helyiek autentikus zenével és tánccal, lóversenyekkel, kenuversennyel, tánccsoportok versenyeivel készülnek, továbbá az ünnep elengedhetetlen része a frenetikus banánfa törzs-szánon csúszás (Haka Pei), amit meztelen polinéz férfiak mutatnak be.

(Forrás: Travelo)

Még érdekes lehet ...


2022. június 24., Péntek

Az EU-tagállamok megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszáról

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról.


70 éve nem volt ilyen száraz a Pó folyó

Emilia-Romagna tartomány válsághelyzetet hirdetett a rendkívüli aszály miatt.


2022. június 23., Csütörtök

Ukrajnában teljesen leállt az olajfinomítás

Nehéz biztosítani az ukrán olajtermékek logisztikáját is, ezért van belőlük hiány a belső piacon.


2022. június 20., Hétfő

„A helyzet súlyos”

Rendkívüli intézkedéseket jelentett be Németország a gázfogyasztás csökkentésére.


Macron győzött, de elvesztette a többséget

A kormánypártnak a következő öt évben 246 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol eddig 345 képviselővel rendelkezett.


2022. június 14., Kedd

Újabb tömegsírt találtak Bucsában

Hét civil holttestét találták meg Mirocke falu közelében, sokuk „megkötött kézzel és átlőtt térdekkel” feküdt – közölte Andrij Nyebitov kijevi rendőrfőnök.


2022. június 09., Csütörtök

Kitört a kolerajárvány Mariupolban

A porig rombolt kikötővárosban eddig is borzasztó körülmények között próbáltak túlélni a még ott rekedtek.


2022. június 05., Vasárnap

58 betűs Európa leghosszabb nevű települése

A világon is a második leghosszabb egyszavas helységnév.


2022. június 03., Péntek

Elkezdődött II. Erzsébet platinajubileumának ünnepségsorozata

Négynapos, nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik csütörtöktől az Egyesült Királyságban II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját.


2022. május 27., Péntek

Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel: meg kell védeni az európai embereket

Marine Le Pen elismeréssel szólt a Magyarországon bevezetett extraprofitadók rendszeréről.


2022. május 21., Szombat

Lassan elfogynak az eladó lakások Olaszországban

A legnépszerűbb környék továbbra is Bologna, míg a legdrágább Lucca tartománya.


2022. május 20., Péntek

Trump: A java még most jön!

A korábbi amerikai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a konzervatív közösségre óriási feladat hárul, hiszen közös értékeinket össztűz alatt tartja a globalista baloldal.

#Nagykanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

1956 áldozataira emlékeztek

1956 áldozataira emlékeztek

2022. június 19. - Kanizsa

+