Panoráma - 2022. április 21., Csütörtök
#II. Erzsébet #Egyesült Királyság #születésnap #Buckingham-palota

Isten éltesse, II. Erzsébet királynő!

Isten éltesse, II. Erzsébet királynő!

(Nyitókép: MTI/AP/Buckingham-palota)

A britek leghosszabb ideje uralkodó királynője április 21-én ünnepeli 96. születésnapját, de a nagyszabású ünnepség csak június második szombatján veszi kezdetét, hála II. György király 1748-ban megteremtett hagyományának.

Ha valamit tudni érdemes a világ egyik leghíresebb emberéről, elég csak felcsapni egy lexikont vagy rákeresni az interneten – írja a Reader’s Digest. II. Erzsébet élete születésétől egészen napjainkig nyitott könyv a rajongók számára, ennek ellenére a hirado.hu összegyűjtött néhány olyan érdekességet, amelyek nem feltétlenül köztudottak a 96 éves uralkodóról:

  • 1748 óta minden brit uralkodó két születésnapot ünnepel az évben. Az egyik a születése napja, a másik pedig június második szombatja. A tradíciót II. György király teremtette meg, aki novemberi születésű volt, de a késő őszi, zord időjárás nem kedvezett a szabadtéri mulatságoknak, ezért úgy döntött, kora nyáron tartja meg a születésnapi ünnepségét. Ezt a hagyományt az összes brit király és királynő követte az elmúlt több mint 250 évben.

  • II. Erzsébet sosem járt iskolába. Ez vonzónak tűnhet azoknak a gyerekeknek, akik inkább otthon maradnának egész nap játszani, de a kis Erzsébetnek magántanárok tanítottak történelmet, jogot, franciát, etikettet és mindent, amit akkoriban elvártak egy leendő uralkodótól. Bár kifogástalan oktatásban részesült, a királynő kifejezetten sajnálta, hogy soha nem volt lehetősége iskolába járni, ahogy a többi gyereknek.
  • Nem titkolt tény, de sokan nem tudják, hogy II. Erzsébet és néhai férje, Fülöp herceg rokonságban álltak, harmad-unokatestvérek voltak. Erzsébet tizenhárom éves volt, amikor beleszeretett a hercegbe, esküvőjüket pedig 1947 novemberében tartották. Érdekesség, hogy Erzsébet a második világháborúból maradt élelmiszerjegyeit elcserélte egy kristályokkal és gyöngyökkel díszített szatén esküvői ruháért.

  • Az uralkodó egyébként maga is szolgált a hadseregben a világháború alatt, méghozzá szerelőként és teherautó-sofőrként. Ő az egyetlen jelenleg is élő uralkodó, aki szolgált a második világháborúban, és a királyi család egyetlen női tagja, aki csatlakozott a brit hadsereghez.
  • Erzsébet királynő továbbá az egyetlen személy az Egyesült Királyságban, akinek nincs se útlevele, se jogosítványa, mert ezek az okmányok a királyi címmel járnak, ellenben ő volt az egyik első államfő, aki e-mailt küldött 1976-ban, HME2 felhasználónév alatt, ami annyit tesz: Her Majesty Elizabeth II.

  • Jogosan gondolhatnánk, hogy II. Erzsébet a leggazdagabb brit az országban, azonban ez nem így van. Százhatvanmilliárd forinttal a bankszámláján, csupán a 372. az Egyesült Királyság ezer leggazdagabb embere közül a Forbes magazin szerint.
  • Ugyan számtalan Erzsébet királynőről szóló cikkbe belefutottunk már, hetente akár többe is, azonban egyszer sem fordult még elő, hogy bárkinek is interjút adott volna hosszú, hetvenéves uralkodása alatt.

A királynő számára 2022 jubileumi év, amit a britek egy egészen éven át tartó rendezvénysorozattal ünnepelnek meg. II. Erzsébetet 1953. június 2-án koronázta meg Geoffrey Fisher, Canterbury érseke a londoni Westminster-apátságban, mintegy 8250 vendég jelenlétében. A székesegyház azon az esős, hideg kedden hagyományos birodalmi pompával várta a 27 esztendős Erzsébetet, aki a harminckilencedik volt, akit megkoronáztak a wesminsteri apátságban.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

#Nagykanizsa

Gyurcsány emberei...

Gyurcsány emberei...

2024. március 28. - Kanizsa

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

2024. március 27. - Sport

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

2024. március 26. - Kanizsa

Közönséges bükkfa került az időspirálba

Közönséges bükkfa került az időspirálba

2024. március 25. - Kanizsa

Amerikából jöttek

Amerikából jöttek

2024. március 22. - Kanizsa

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

2024. március 19. - Érdekes

Parkolóbővítés, útfelújítás

Parkolóbővítés, útfelújítás

2024. március 19. - Kanizsa

+