Panoráma - 2022. május 21., Szombat
#Olaszország #ingatlanpiac

Lassan elfogynak az eladó lakások Olaszországban

Lassan elfogynak az eladó lakások Olaszországban

(Illusztráció: Getty Images)

Az ukrajnai háború, a megnövekedett energia- és élelmiszerárak, valamint a Covid omikron variánsának megjelenése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy Olaszország GDP-je 0,2 százalékkal csökkent 2022 első negyedévében az előző három hónaphoz képest, valamint ezzel párhuzamosan csökkent az eladó ingatlanok száma is 2,8 százalékkal. A nagyvárosok azonban eltérő tendenciákat mutattak: míg Rómában 10,7 százalékkal csökkent a kínálat, addig Milánóban 2,1 százalékkal nőtt. Mindeközben a kereskedelmiingatlan-piac kivételes volumennel – 3,2 milliárd euróval – zárta az első negyedévet, 60 százalékkal szárnyalta túl a 2016 első negyedévében felállított rekordját – olvasható a Cushman&Wakefield globális kereskedelmi ingatlanszolgáltató jelentésében.

A legtöbb olasz tartományi fővárosban – a vizsgált 104-ből 72-ben – kevesebb eladó lakást találhattunk, mint egy évvel korábban. 

A főbb piacok, ahol a legnagyobb mértékben csökkent az eladó ingatlanok száma: Róma (-10,7 százalék), Torinó (-8,8 százalék) és Palermo (-7,7 százalék). Ennél kisebb csökkenést regisztráltak Nápolyban (-4,7 százalék) és Firenzében (-3,1 százalék). Mindeközben Velencében (13,1 százalék), Genovában (9,8 százalék), Bariban (5,2 százalék) és Milánóban (2,1 százalék) több lakás közül válogathattak a vásárlók.

A kínálat alakulása mellett érdemes figyelembe venni a helyszínt, az árat, a kényelmet és az esetleges helyreállítási munkálatokat is, mielőtt otthont vagy nyaralót vásárolnánk a dél-európai országban – írja az Idealista nevű olasz szakportál, amely összegyűjtötte a legkeresettebb és legdrágább ingatlanoknak otthon adó olasz települések listáját 2022 első negyedévére vonatkozóan.

Az ország legdrágább ingatlanjaival a Lucca tartományban található Pietrasanta büszkélkedhetett, amely az elemzők szerint az első helyet foglalja el a bérleti díjak rangsorában is. Itt található a csúcsgazdagok nagy kedvence, a Forte dei Marmi, ahol egy ház átlagos eladási ára meghaladja a félmillió eurót.

A második helyen Alassio állt Savona tartományban, ahol a vásárlók átlagosan 467 019 eurót fizetnek egy lakóingatlanért, a harmadik helyen pedig Velence végzett, ahol az átlagár 433 640 euró körül mozog.

A top 10 legdrágább terület elősorban az üdülőhelyek köré koncentrálódik, az itt található házakat valószínűleg inkább azok vásárolják, akik második otthont vagy üdülőt keresnek. Ilyen helyszínek például Lerici, Riccione, Desenzano del Garda, Camaiore és Cervia, valamint Firenze és Milánó városai is, ahol az átlagos ingatlanárak meghaladják a 350 000 eurót.

Az elemzők a helyek népszerűségét is vizsgálták: Bologna vezette a slágerlistát, majd őt követte Cagliari és Milánó. A legjobb 10-be bekerült Trieszt, Nápoly, Salerno, Brescia, Verona, Lecce és Róma is - utóbbi városban egy eladó ház átlagára 273 341 euróra rúg.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. június 29., Szerda

Háromnapos NATO-csúcs kezdődött Madridban

A háború mellett a migránsválság és az új stratégiai kapcsolatok is napirendre kerülnek a NATO-csúcson


2022. június 24., Péntek

Az EU-tagállamok megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszáról

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról.


70 éve nem volt ilyen száraz a Pó folyó

Emilia-Romagna tartomány válsághelyzetet hirdetett a rendkívüli aszály miatt.


2022. június 23., Csütörtök

Ukrajnában teljesen leállt az olajfinomítás

Nehéz biztosítani az ukrán olajtermékek logisztikáját is, ezért van belőlük hiány a belső piacon.


2022. június 20., Hétfő

„A helyzet súlyos”

Rendkívüli intézkedéseket jelentett be Németország a gázfogyasztás csökkentésére.


Macron győzött, de elvesztette a többséget

A kormánypártnak a következő öt évben 246 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol eddig 345 képviselővel rendelkezett.


2022. június 14., Kedd

Újabb tömegsírt találtak Bucsában

Hét civil holttestét találták meg Mirocke falu közelében, sokuk „megkötött kézzel és átlőtt térdekkel” feküdt – közölte Andrij Nyebitov kijevi rendőrfőnök.


2022. június 09., Csütörtök

Kitört a kolerajárvány Mariupolban

A porig rombolt kikötővárosban eddig is borzasztó körülmények között próbáltak túlélni a még ott rekedtek.


2022. június 05., Vasárnap

58 betűs Európa leghosszabb nevű települése

A világon is a második leghosszabb egyszavas helységnév.


2022. június 03., Péntek

Elkezdődött II. Erzsébet platinajubileumának ünnepségsorozata

Négynapos, nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik csütörtöktől az Egyesült Királyságban II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját.


2022. május 27., Péntek

Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel: meg kell védeni az európai embereket

Marine Le Pen elismeréssel szólt a Magyarországon bevezetett extraprofitadók rendszeréről.


2022. május 20., Péntek

Trump: A java még most jön!

A korábbi amerikai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a konzervatív közösségre óriási feladat hárul, hiszen közös értékeinket össztűz alatt tartja a globalista baloldal.

+