Panoráma - 2022. június 03., Péntek
#platinajubileum #II. Erzsébet #évforduló #Egyesült Királyság #Buckingham-palota #Platinum Party #Windsor

Elkezdődött II. Erzsébet platinajubileumának ünnepségsorozata

Elkezdődött II. Erzsébet platinajubileumának ünnepségsorozata

(Fotó: EPA/Tolga Akmen)

Négynapos, nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik csütörtöktől az Egyesült Királyságban II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját. A jeles esemény egybeesik a 96 esztendős uralkodó ilyenkor esedékes – bár a szokásos június közepi időponthoz képest kissé előrehozott – hivatalos születésnapi ünnepségével. A monarchia évezredes történetében példátlan évfordulóra a brit kormány négynapos hétvégét hirdetett, mely ma százezres tömeget vonzó katonai parádéval indult. Szombaton a Buckingham-palota előtt tartják a Platinum Partyt, amelyen a legnagyobb sztárok lépnek majd fel – számolt be az M1 Híradója.

1500 katona, 200 lovas és 400 fős katonazenekar felvonulásával kezdődött meg Londonban II. Erzsébet brit uralkodó platinajubileuma. Százezrek gyűltek össze a Buckingham palota környékén, hogy részesei lehessenek a nem mindennapi ünnepségnek. A négy napig tartó rendezvénysorozat első napján a 96 éves királynő hivatalos születésnapját ünneplik. Ennek fénypontja – mint minden évben – egy látványos katonai parádé, amely évszázados hagyományok szerint épül fel. A rendezvény a brit légierő bemutatójával ér véget, amit II. Erzsébet a királyi család többi tagjával együtt a Buckingham-palota erkélyéről néz végig.

Voltak, akik már szerdán letáboroztak a palota környékén, sátrakkal és kempingszékekkel, hogy bebiztosítsák maguknak a legjobb helyet, ahonnan az egész ünnepséget végignézhetik.

Aki most Londonba utazott, hogy részt vegyen a jubileumi ünnepségen, az szinte biztos, hogy vesz valamit a szuvenírüzletekben. Az emléktárgyakat áruló boltok most néhány nap alatt annyi bevételre tesznek szert, mint máskor egy év alatt.

„Ilyen nincs minden évben, jubileumi ünnepségre élete során egyszer jön el az ember. Ezért mindenki nagyon izgatott. Ez nem egy egyszerű születésnap, ez jubileum!” – mondta az egyik eladó.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára. Uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit a jobb időjárás reményében – a hivatalos születésnaphoz hasonlóan – júniusban tartják. A nyári időpontot indokolja az is, hogy az uralkodó közismerten nem tartaná illőnek, ha édesapja halálának emléknapján ünnepelné az ország az ő trónra lépésének évfordulóját.

A platinajubileum legnagyobb eseménye szombaton lesz, Platinum Party néven. Hatalmas koncertet tartanak a Buckingham-palota előtt, ahol a világ legismertebb zenészei és sportolói lépnek majd fel három színpadon.

II. Erzsébet királynő az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt addig az üknagyanyja, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal. II. Erzsébet királynő hetven éve áll a brit monarchia élén, ő a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán királlyá koronázták a londoni Westminster-apátságban. Egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú idő az angol trónon.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.


2022. december 31., Szombat

Elhunyt XVI. Benedek pápa

Kilencvenöt éves korában szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.


2022. december 24., Szombat

120 ezer zarándokot és turistát várnak karácsonyra Betlehembe

Az elmúlt két évben a világjárvány miatti beutazási korlátozások megakadályozták Betlehemben az éjféli mise szokásos megtartását.


2022. december 17., Szombat

Megbénult Brüsszel: a magas rezsi és a szankciók ellen demonstráltak

Belgiumban is elviselhetetlen terhet rónak a lakosságra az egekbe szökő rezsiárak.


2022. december 11., Vasárnap

Horvátország januártól a schengeni övezet része

Románia és Bulgária továbbra is várólistán.


2022. november 24., Csütörtök

A hálaadást ünnepli az Egyesült Államok

Ötödével emelkedett az ünnepi menü ára.


2022. november 16., Szerda

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívüli ülésre máris összehívta a nemzetvédelmi bizottságot.


2022. november 15., Kedd

M1: leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan

Nem a vezeték sérült meg, csak az energiaellátó.


2022. október 30., Vasárnap

Idén is lesz Opatijában csokoládéfesztivál

November második hétvégéjén három napra újra az édes élvezetek szerelmeseinek mekkájává válik a horvátországi Opatija. A Csokoládé Fesztivál látogatóit tartalmas kísérőprogram is várja.


Tömegpánik a Halloween-partin

Ezren tüntek el, több mint százan meghalhattak, és rengeteg a sérült is Szöulban.


2022. október 27., Csütörtök

Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

A Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja Mexikó egyik legnépszerűbb ünnepe.

+