Panoráma - 2022. június 03., Péntek
#platinajubileum #II. Erzsébet #évforduló #Egyesült Királyság #Buckingham-palota #Platinum Party #Windsor

Elkezdődött II. Erzsébet platinajubileumának ünnepségsorozata

Elkezdődött II. Erzsébet platinajubileumának ünnepségsorozata

(Fotó: EPA/Tolga Akmen)

Négynapos, nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik csütörtöktől az Egyesült Királyságban II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját. A jeles esemény egybeesik a 96 esztendős uralkodó ilyenkor esedékes – bár a szokásos június közepi időponthoz képest kissé előrehozott – hivatalos születésnapi ünnepségével. A monarchia évezredes történetében példátlan évfordulóra a brit kormány négynapos hétvégét hirdetett, mely ma százezres tömeget vonzó katonai parádéval indult. Szombaton a Buckingham-palota előtt tartják a Platinum Partyt, amelyen a legnagyobb sztárok lépnek majd fel – számolt be az M1 Híradója.

1500 katona, 200 lovas és 400 fős katonazenekar felvonulásával kezdődött meg Londonban II. Erzsébet brit uralkodó platinajubileuma. Százezrek gyűltek össze a Buckingham palota környékén, hogy részesei lehessenek a nem mindennapi ünnepségnek. A négy napig tartó rendezvénysorozat első napján a 96 éves királynő hivatalos születésnapját ünneplik. Ennek fénypontja – mint minden évben – egy látványos katonai parádé, amely évszázados hagyományok szerint épül fel. A rendezvény a brit légierő bemutatójával ér véget, amit II. Erzsébet a királyi család többi tagjával együtt a Buckingham-palota erkélyéről néz végig.

Voltak, akik már szerdán letáboroztak a palota környékén, sátrakkal és kempingszékekkel, hogy bebiztosítsák maguknak a legjobb helyet, ahonnan az egész ünnepséget végignézhetik.

Aki most Londonba utazott, hogy részt vegyen a jubileumi ünnepségen, az szinte biztos, hogy vesz valamit a szuvenírüzletekben. Az emléktárgyakat áruló boltok most néhány nap alatt annyi bevételre tesznek szert, mint máskor egy év alatt.

„Ilyen nincs minden évben, jubileumi ünnepségre élete során egyszer jön el az ember. Ezért mindenki nagyon izgatott. Ez nem egy egyszerű születésnap, ez jubileum!” – mondta az egyik eladó.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára. Uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit a jobb időjárás reményében – a hivatalos születésnaphoz hasonlóan – júniusban tartják. A nyári időpontot indokolja az is, hogy az uralkodó közismerten nem tartaná illőnek, ha édesapja halálának emléknapján ünnepelné az ország az ő trónra lépésének évfordulóját.

A platinajubileum legnagyobb eseménye szombaton lesz, Platinum Party néven. Hatalmas koncertet tartanak a Buckingham-palota előtt, ahol a világ legismertebb zenészei és sportolói lépnek majd fel három színpadon.

II. Erzsébet királynő az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt addig az üknagyanyja, az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartotta 63 évvel, hét hónappal és három nappal. II. Erzsébet királynő hetven éve áll a brit monarchia élén, ő a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán királlyá koronázták a londoni Westminster-apátságban. Egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú idő az angol trónon.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. június 29., Szerda

Háromnapos NATO-csúcs kezdődött Madridban

A háború mellett a migránsválság és az új stratégiai kapcsolatok is napirendre kerülnek a NATO-csúcson


2022. június 24., Péntek

Az EU-tagállamok megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszáról

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról.


70 éve nem volt ilyen száraz a Pó folyó

Emilia-Romagna tartomány válsághelyzetet hirdetett a rendkívüli aszály miatt.


2022. június 23., Csütörtök

Ukrajnában teljesen leállt az olajfinomítás

Nehéz biztosítani az ukrán olajtermékek logisztikáját is, ezért van belőlük hiány a belső piacon.


2022. június 20., Hétfő

„A helyzet súlyos”

Rendkívüli intézkedéseket jelentett be Németország a gázfogyasztás csökkentésére.


Macron győzött, de elvesztette a többséget

A kormánypártnak a következő öt évben 246 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol eddig 345 képviselővel rendelkezett.


2022. június 14., Kedd

Újabb tömegsírt találtak Bucsában

Hét civil holttestét találták meg Mirocke falu közelében, sokuk „megkötött kézzel és átlőtt térdekkel” feküdt – közölte Andrij Nyebitov kijevi rendőrfőnök.


2022. június 09., Csütörtök

Kitört a kolerajárvány Mariupolban

A porig rombolt kikötővárosban eddig is borzasztó körülmények között próbáltak túlélni a még ott rekedtek.


2022. június 05., Vasárnap

58 betűs Európa leghosszabb nevű települése

A világon is a második leghosszabb egyszavas helységnév.


2022. május 27., Péntek

Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel: meg kell védeni az európai embereket

Marine Le Pen elismeréssel szólt a Magyarországon bevezetett extraprofitadók rendszeréről.


2022. május 21., Szombat

Lassan elfogynak az eladó lakások Olaszországban

A legnépszerűbb környék továbbra is Bologna, míg a legdrágább Lucca tartománya.


2022. május 20., Péntek

Trump: A java még most jön!

A korábbi amerikai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a konzervatív közösségre óriási feladat hárul, hiszen közös értékeinket össztűz alatt tartja a globalista baloldal.

+