Panoráma - 2022. július 10., Vasárnap

Felmentették Ukrajna magyarországi nagykövetét

Felmentették Ukrajna magyarországi nagykövetét

(Fotó: ukinform.net)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július 9-én több nagykövetet felmentett, köztük a magyarországit, Ljubov Nepopot – adta hírül az Ukrinform. Az elnöki rendelet értelmében a budapesti mellett távoznia kellett még a németországi, a norvégiai, a cseh és az indiai külképviseleti vezetőknek is. 

A rendkívüli és szokatlan diplomáciai tisztogatást egyelőre nem indokolták, az elnöki rendeletben sincs bővebb információ.

Ljubov Nepop egyébként 2016 óta vezette a budapesti ukrán nagykövetséget, tehát már meglehetősen régóta, hat éve, a megszokottnál két évvel hosszabb ideje töltötte be a pozíciót. A lapunknak nyilatkozó ukrán diplomáciai források szerint nem politikai döntés született, egyszerűen a törvény által előírt négyéves kiküldetés már lejárt, és a kijevi külügyminisztérium most jutott el odáig, hogy beterjesszék a hazarendeléseket. Várhatóan hamarosan új kinevezett diplomaták érkeznek a megüresedett pozíciókba.

Ennek ellenére az ilyen hirtelen váltás – különösen háborús időkben – rendhagyónak számít a diplomáciában. Az ukrán nagykövetség Facebook-oldala szerint a nagykövet asszony az elmúlt napokban is zavartalanul dolgozott.

A németországi diplomata, Andrij Melnyik felmentéséről már korábban is felröppentek hírek, állítólag szókimondása, ellentmondásos nyilatkozatai és a vendéglátó ország gyakori bírálata késztette cselekvésre a kijevi külügyet.

Ljubov Nepop is többször meglehetősen keményen fogalmazott a magyar kormánnyal szemben, amiért Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának. Emlékezetes, a háború kirobbanása után egy interjúban úgy nyilatkozott Orbán Viktor korábbi szavaira reagálva, hogy

stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz.

Máskor kritizálta, amiért szerinte Magyarország rubelben fizet az orosz gázért, de még Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának is nekiment. Áprilisban a Külügyminisztériumba is berendelték a Magyarországot ért igaztalan bírálatok miatt.

Jellemző, hogy a Facebook-oldala is arról tanúskodik, hogy szinte kizárólag ellenzéki politikusokkal tárgyalt. Legutóbb június 21-én például Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel egyeztetett az ukrajnai háborúról és az uniós csatlakozás lehetőségeiről.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 07., Vasárnap

Megszakítja a kapcsolatot Kína Amerikával

Már a klímaváltozásról és katonai kérdésekről sem kíván Washingtonnal beszélni.


2022. július 25., Hétfő

Káosz Dovernél

Egymásra mutogatnak a brit és a francia hatóságok, ki a felelős azért, hogy az elmúlt két év legforgalmasabb időszakában összeomlott a határátlépés a doveri kikötőnél.


2022. július 18., Hétfő

Milliárdos károkat okoznak a bozóttüzek Horvátországban

A hőség miatt az elmúlt hetekben több bozót- és erdőtűz is tombolt Horvátországban. A tűzvészben a növényzet mellett több épület és autó is odaveszett.


2022. július 10., Vasárnap

Sarki fény Párizs felett

Aki július 30-31-én Párizsba látogat, annak különleges élményben lesz része: a sarki fény (aurora borealis), vagy más néven északi fény a város ikonikus Notre-Dame katedrálisa felett fog sugározni – olvasható a TimeOut oldalán.


2022. július 08., Péntek

Meghalt Abe Shinzo

Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Shinzo volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek.


Merényletet követtek el a volt japán miniszterelnök ellen

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el.


2022. július 07., Csütörtök

Újabb csapás érte Joe Bident

Lemondott és távozik az amerikai elnök kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield – jelentette be a Fehér Ház.


2022. július 06., Szerda

Lezárták a jégcsuszamlással érintett hegyszakaszt a Dolomitokban

Minden felvezető utat lezártak kedden az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol a múlt hétvégén jégcsuszamlás történt. A hatóságok ötre csökkentették az eltűntek számát.


2022. július 04., Hétfő

Újabb halálos cápatámadás a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén

Újabb halálos cápatámadás történt Egyiptom Vörös-tengeri partvidékén – közölte vasárnap az egyiptomi környezetvédelmi tárca.


2022. június 29., Szerda

Háromnapos NATO-csúcs kezdődött Madridban

A háború mellett a migránsválság és az új stratégiai kapcsolatok is napirendre kerülnek a NATO-csúcson


2022. június 24., Péntek

Az EU-tagállamok megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszáról

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról.


70 éve nem volt ilyen száraz a Pó folyó

Emilia-Romagna tartomány válsághelyzetet hirdetett a rendkívüli aszály miatt.

+