Panoráma - 2022. július 18., Hétfő
#hőség #bozóttűz #Horvátország

Milliárdos károkat okoznak a bozóttüzek Horvátországban

Milliárdos károkat okoznak a bozóttüzek Horvátországban

(Fotó: California18)

A hőség miatt az elmúlt hetekben több bozót- és erdőtűz is tombolt Horvátországban. A tűzvészben a növényzet mellett több épület és autó is odaveszett.

Több mint 3300 hektárnyi erdő és aljnövényzet égett le a múlt héten a dél-horvátországi Sibenik környékén. Az Adria-parti országban ez volt az idei év eddigi legnagyobb tűzesete, de a szárazság miatt az utóbbi hetekben mindennaposak a kisebb-nagyobb tüzek. A pusztítás nemcsak a bozótosokat és az erdőket érinti, hanem a szőlő- és olajbogyó-ültetvényeket is, sőt idén már több lakóházat és autót is felemésztettek a lángok. 

A Horvát Erdészet (Hrvatske Sume) adatai szerint 

az általuk elszenvedett tűzkár mértéke már most meghaladja a 250 millió kunát (13,5 milliárd forint), ám ebben nem szerepel az oltás költsége és azok a károk sem, amelyek nem az erdészet vagyonában keletkeztek.

A Vecernji list című napilap becslései szerint az említett időszakban pusztító tüzek által okozott veszteség mértéke könnyen meghaladhatja a fent említett összeg többszörösét is, ráadásul a nyár fele még hátra van.

Hogy minél hatékonyabban védekezzenek az erdőtüzek ellen, a horvát hadsereg külön egységet szerelt fel, amely elsősorban a levegőből segít, ha szükséges. Ez a különleges egység 12 tűzoltó repülőből áll, amelyek a zárai (Zadar) repülőtéren állomásoznak, és folyamatos készenlétben várják a riasztást. 

A flotta legütőképesebb egységei a kanadai gyártmányú Canadair CL–415 típusú gépek, amelyekből hat darabbal rendelkezik szomszédunk. A repülők a tengerből egyszerre 17 ezer liter vizet képesek meríteni, hogy utána a tűzfészkekre zúdítsák. Ezeket a gépeket elsősorban a nagyobb tüzeknél vetik be, a gyengébb lángok eloltásáért a flotta kisebbik része a felelős, amely szintén hat gépből áll. A kisebb amerikai gyártmányú Air Tractor AT–802 gépek 5000 liter vizet képesek a tűzre spriccelni egyszerre. 

A gépeket és a földi egységeket egyaránt egy modern műholdas rendszer segítségével koordináljak, amely valós időben követi a tűz aktuális helyzetét, így azok hatékonyan vehetik fel a harcot a lángokkal. A szóban forgó rendszer, amely egyelőre csak Dalmáciát fedi le, állandó ügyeletben van, és már azelőtt figyelmezteti a tűzoltókat a potenciális tűzvészre, hogy arról lakossági bejelentés érkezne.

A The Guardian beszámolója szerint a hét végén több ezer embert evakuáltak, hétfőn az előrejelzések szerint 40 fok feletti hőség lesz egyes francia régiókban, Spanyolországban pedig már többen életüket vesztették a hőség miatt. Franciaország hétfőn az országot sújtó kánikula csúcsára készült, a Földközi-tenger felől zúzós hőmérséklet várható, miközben Európa-szerte továbbra is tombolnak az erdőtüzek.

Franciaországban 15 megyében hirdették ki a legmagasabb riasztási állapotot szélsőséges hőmérséklet miatt, köztük a délnyugati Gironde-ban, ahol az erdőtüzek már tetemes pusztítást okoztak.

Franciaországban, Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban is több ezer hektáron pusztítottak a lángok, és több ezer lakost és nyaralót kényszerítettek menekülésre. Hetek óta ez a második hőhullám, amely elnyeli Európa egyes részeit. A tudósok az éghajlatváltozást hibáztatják, és a szélsőséges időjárás gyakoribb és intenzívebb epizódjait jósolják, mint például a hőhullámok és a szárazság.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+