Panoráma - 2022. július 25., Hétfő
#Dover #Nagy-Britannia #Franciaország #dugó #határellenőrzés

Káosz Dovernél

Káosz Dovernél

(Fotó: BBC)

Egymásra mutogatnak a brit és a francia hatóságok, ki a felelős azért, hogy az elmúlt két év legforgalmasabb időszakában összeomlott a határátlépés a doveri kikötőnél.

Több napja tart a káosz Dovernél, ahol brit családok ezrei szeretnének eljutni Franciaországba, hogy a pénteken kezdődő nyári iskolai szünetben kipihenhessék magukat, ám a beszámolók szerint akár 12-14 órát is várakozniuk kell a kikötőnél. Az angolok a francia határőröket okolják, a franciák viszont azt állítják, nem ők tehetnek arról, hogy a Brexit miatt tovább tart az útlevél-ellenőrzés.

Pénteken körülbelül 8500 autó haladt át a határon, szombaton pedig 10 ezer, és a vasárnap indulók csupán abban reménykedhetnek, hogy az előrejelzések szerint 6-7 ezer autósra csökkenhet a számuk. A Sky szerint több fuvarozócég is arra panaszkodott, hogy sofőrjeik akár 18 órát is vártak a határon, a szállítmányok késése pedig több európai országban is áruhiányt okozhat – szombatról vasárnapra éjszaka azon dolgoztak a kikötőben, hogy a körülbelül 1500 félreállított teherautó elindulhasson.

A kormányfői pozícióra pályázó Liz Truss külügyminiszter szerint a problémát egyértelműen az okozza, hogy a francia hatóságok létszámhiánnyal küzdenek, és közölte, a legmagasabb szinteken hívta fel erre a figyelmet. Az angolok azt állítják, bár ők hetek óta készültek erre a hétvégére, amely várhatóan az elmúlt két év legforgalmasabb 72 órája lesz, a franciák csupán a határellenőrző fülkék felébe tudtak személyzetet biztosítani, többen ráadásul nem is értek oda munkaidejük kezdetére.

A The Guardiannek nyilatkozó francia tisztségviselők viszont azt állították,

megdöbbentette őket a britek vádja, és álhírnek nevezték, hogy a határőrök tehetnének a kialakult szituációról.

A portál megjegyzi, a Brexitet követően a doveri kikötő vezetősége 33 millió fontot kért korszerűsítésre és új ellenőrző pontok kialakítására, de eddig csupán néhány tízezer fontot kaptak, ami nem elegendő a változtatásra. Szakértők szerint hosszabb távon összeomolhat a kikötői rendszer, amely már most sem képes megbirkózni az igényekkel, ám amikor a Guardian megkérdezte a Franciaországot hibáztató közlekedési hatóságot, miért nem hagyták jóvá a 33 millió fontos igényt, nem reagált érdemben.

Clément Beaune francia közlekedési miniszter mindenesetre azt írta a Twitteren, hogy Franciaország nem felelős a Brexitért. Számítások szerint a korábbi 25-30 másodperc helyett 70-180 másodpercre nőtt az útlevél-ellenőrzés autónként, ez okozza a felfordulást. Több brit politikus viszont a Daily Mail által következetesen Brexit-ellenesnek nevezett határrendészeti igazgatót, Fernand Gontier-t vádolja azzal, hogy szándékosan nem osztott be több határőrt a hosszú hétvégére.

A franciák nem jönnek be dolgozni a munkahelyükre időben, direkt akadályozzák a határátlépést, és még bocsánatot sem kérnek azért, mert tönkreteszik a brit családok jól megérdemelt pihenését. Nem csoda, ha egyre többen azt kérdezik: a franciák így akarnak minket büntetni a Brexitért?

– nyilatkozta Natalie Elphicke. Doug Bannister, a kikötő igazgatója egy szombati sajtótájékoztatón azt mondta, Franciaország cserben hagyta a világjárvány kirobbanása óta először szabadon utazni vágyó családokat. Francia politikusok viszont arról beszéltek a BBC-nek, hogy egyrészt nem ők felelősek az útlevél-ellenőrzések hosszúságáért, másrészt azt üzenték a briteknek, a kritizálás helyett inkább bővítsék a doveri kikötőt, amely egyszerűen túl kicsi ennyi autónak és teherszállítónak.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 07., Vasárnap

Megszakítja a kapcsolatot Kína Amerikával

Már a klímaváltozásról és katonai kérdésekről sem kíván Washingtonnal beszélni.


2022. július 18., Hétfő

Milliárdos károkat okoznak a bozóttüzek Horvátországban

A hőség miatt az elmúlt hetekben több bozót- és erdőtűz is tombolt Horvátországban. A tűzvészben a növényzet mellett több épület és autó is odaveszett.


2022. július 10., Vasárnap

Sarki fény Párizs felett

Aki július 30-31-én Párizsba látogat, annak különleges élményben lesz része: a sarki fény (aurora borealis), vagy más néven északi fény a város ikonikus Notre-Dame katedrálisa felett fog sugározni – olvasható a TimeOut oldalán.


Felmentették Ukrajna magyarországi nagykövetét

A rendkívüli és szokatlan diplomáciai tisztogatást egyelőre nem indokolták, az elnöki rendeletben sincs bővebb információ.


2022. július 08., Péntek

Meghalt Abe Shinzo

Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Shinzo volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek.


Merényletet követtek el a volt japán miniszterelnök ellen

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el.


2022. július 07., Csütörtök

Újabb csapás érte Joe Bident

Lemondott és távozik az amerikai elnök kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield – jelentette be a Fehér Ház.


2022. július 06., Szerda

Lezárták a jégcsuszamlással érintett hegyszakaszt a Dolomitokban

Minden felvezető utat lezártak kedden az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol a múlt hétvégén jégcsuszamlás történt. A hatóságok ötre csökkentették az eltűntek számát.


2022. július 04., Hétfő

Újabb halálos cápatámadás a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén

Újabb halálos cápatámadás történt Egyiptom Vörös-tengeri partvidékén – közölte vasárnap az egyiptomi környezetvédelmi tárca.


2022. június 29., Szerda

Háromnapos NATO-csúcs kezdődött Madridban

A háború mellett a migránsválság és az új stratégiai kapcsolatok is napirendre kerülnek a NATO-csúcson


2022. június 24., Péntek

Az EU-tagállamok megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszáról

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról.


70 éve nem volt ilyen száraz a Pó folyó

Emilia-Romagna tartomány válsághelyzetet hirdetett a rendkívüli aszály miatt.


2022. június 23., Csütörtök

Ukrajnában teljesen leállt az olajfinomítás

Nehéz biztosítani az ukrán olajtermékek logisztikáját is, ezért van belőlük hiány a belső piacon.

+