Panoráma - 2022. július 25., Hétfő
#Dover #Nagy-Britannia #Franciaország #dugó #határellenőrzés

Káosz Dovernél

Káosz Dovernél

(Fotó: BBC)

Egymásra mutogatnak a brit és a francia hatóságok, ki a felelős azért, hogy az elmúlt két év legforgalmasabb időszakában összeomlott a határátlépés a doveri kikötőnél.

Több napja tart a káosz Dovernél, ahol brit családok ezrei szeretnének eljutni Franciaországba, hogy a pénteken kezdődő nyári iskolai szünetben kipihenhessék magukat, ám a beszámolók szerint akár 12-14 órát is várakozniuk kell a kikötőnél. Az angolok a francia határőröket okolják, a franciák viszont azt állítják, nem ők tehetnek arról, hogy a Brexit miatt tovább tart az útlevél-ellenőrzés.

Pénteken körülbelül 8500 autó haladt át a határon, szombaton pedig 10 ezer, és a vasárnap indulók csupán abban reménykedhetnek, hogy az előrejelzések szerint 6-7 ezer autósra csökkenhet a számuk. A Sky szerint több fuvarozócég is arra panaszkodott, hogy sofőrjeik akár 18 órát is vártak a határon, a szállítmányok késése pedig több európai országban is áruhiányt okozhat – szombatról vasárnapra éjszaka azon dolgoztak a kikötőben, hogy a körülbelül 1500 félreállított teherautó elindulhasson.

A kormányfői pozícióra pályázó Liz Truss külügyminiszter szerint a problémát egyértelműen az okozza, hogy a francia hatóságok létszámhiánnyal küzdenek, és közölte, a legmagasabb szinteken hívta fel erre a figyelmet. Az angolok azt állítják, bár ők hetek óta készültek erre a hétvégére, amely várhatóan az elmúlt két év legforgalmasabb 72 órája lesz, a franciák csupán a határellenőrző fülkék felébe tudtak személyzetet biztosítani, többen ráadásul nem is értek oda munkaidejük kezdetére.

A The Guardiannek nyilatkozó francia tisztségviselők viszont azt állították,

megdöbbentette őket a britek vádja, és álhírnek nevezték, hogy a határőrök tehetnének a kialakult szituációról.

A portál megjegyzi, a Brexitet követően a doveri kikötő vezetősége 33 millió fontot kért korszerűsítésre és új ellenőrző pontok kialakítására, de eddig csupán néhány tízezer fontot kaptak, ami nem elegendő a változtatásra. Szakértők szerint hosszabb távon összeomolhat a kikötői rendszer, amely már most sem képes megbirkózni az igényekkel, ám amikor a Guardian megkérdezte a Franciaországot hibáztató közlekedési hatóságot, miért nem hagyták jóvá a 33 millió fontos igényt, nem reagált érdemben.

Clément Beaune francia közlekedési miniszter mindenesetre azt írta a Twitteren, hogy Franciaország nem felelős a Brexitért. Számítások szerint a korábbi 25-30 másodperc helyett 70-180 másodpercre nőtt az útlevél-ellenőrzés autónként, ez okozza a felfordulást. Több brit politikus viszont a Daily Mail által következetesen Brexit-ellenesnek nevezett határrendészeti igazgatót, Fernand Gontier-t vádolja azzal, hogy szándékosan nem osztott be több határőrt a hosszú hétvégére.

A franciák nem jönnek be dolgozni a munkahelyükre időben, direkt akadályozzák a határátlépést, és még bocsánatot sem kérnek azért, mert tönkreteszik a brit családok jól megérdemelt pihenését. Nem csoda, ha egyre többen azt kérdezik: a franciák így akarnak minket büntetni a Brexitért?

– nyilatkozta Natalie Elphicke. Doug Bannister, a kikötő igazgatója egy szombati sajtótájékoztatón azt mondta, Franciaország cserben hagyta a világjárvány kirobbanása óta először szabadon utazni vágyó családokat. Francia politikusok viszont arról beszéltek a BBC-nek, hogy egyrészt nem ők felelősek az útlevél-ellenőrzések hosszúságáért, másrészt azt üzenték a briteknek, a kritizálás helyett inkább bővítsék a doveri kikötőt, amely egyszerűen túl kicsi ennyi autónak és teherszállítónak.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

#Nagykanizsa

Bohár Dániel lesz a vendég Kanizsán

Bohár Dániel lesz a vendég Kanizsán

2024. március 18. - Kanizsa

Akikre büszkék lehetünk

Akikre büszkék lehetünk

2024. március 17. - Kanizsa

Új gyalogátkelőhely létesül

Új gyalogátkelőhely létesül

2024. március 17. - Kanizsa

Évtizedes problémát orvosol

Évtizedes problémát orvosol

2024. március 16. - Kanizsa

Együtt, a nemzetért!

Együtt, a nemzetért!

2024. március 15. - Kanizsa

Új aszfaltburkolatot kap a Napsugár utca

Új aszfaltburkolatot kap a Napsugár utca

2024. március 13. - Kanizsa

Az ÉVE az önkormányzati cégeknek kedvezett

Az ÉVE az önkormányzati cégeknek kedvezett

2024. március 12. - Kanizsa

+