Panoráma - 2022. szeptember 08., Csütörtök
#II. Erzsébet #Egyesült Királyság #gyászhír

Elhunyt II. Erzsébet királynő

Elhunyt II. Erzsébet királynő

(Fotó: The Royal Family)

Kilencvenhat éves korában elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője, a történelem második leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója. A királynő halálával végleg lezárult Európa XX. századi történelme.

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója. A brit királynő állapota nemrég romlott meg, ekkor ki kellett lépnie egy online tárgyalásról, mivel rosszul érezte magát. A királynő orvosai szeptember 8-án aggodalmuknak adtak hangot az uralkodó egészsége miatt, a hírre a királyi család tagjai is útra keltek Balmoralba, ahol II. Erzsébet az utóbbi hónapjait töltötte. Nagy-Britanniát és az egész világot megrázta a hír.  

Queen Elizabeth II Visits Berlin

A királynő 1926. április 21-én született Londonban. Édesapja Albert György yorki herceg, a későbbi VI. György brit király, édesanyja pedig Elizabeth Bowes-Lyon, ismertebb nevén Erzsébet királyné volt. A brit királynőnek egy húga volt, Margit, aki 2002-ben hunyt el. 

Az uralkodó 1947. november 20-án házasodott meg, férje Fülöp edinburgh-i herceg lett. Összesen négy gyermekük született: Károly walesi herceg, Anna brit királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

II. Erzsébet első nyilvános beszédére 1940-ben került sor, ez volt egyben a legelső rádiószereplése is. Ennek során azoknak a gyerekeknek üzent, akiket a Londont ért bombatámadások következtében evakuáltak a városból. 

Elizabeth At Windsor, Elizabeth II, Erzsébet

Első hivatalos szereplése 1943-ban volt, amikor meglátogatta a gránátos gárdaezredet. A következő évtől már rendszeresen elkísérte a királyt és a királynét belföldi útjaikra, röviddel 18. születésnapja után pedig kinevezték állami tanácsosnak. A világháború lezárulta után az akkor még hercegnő nyilvános megjelenéseinek száma és ezzel együtt népszerűsége is számottevően megnövekedett.

A királynő 1952. február 6-án lépett trónra, és egy évvel később, 1953. június 2-án koronázták meg, azaz II. Erzsébet volt a leghosszabb trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó, a világtörténelemben pedig csak XIV. Lajos francia király ült tovább trónon.

Miért van a királynőnek két szülinapja? 

II. Erzsébet királynőnek két születésnapja van: az egyik, az áprilisi, amely napon valóban született, a másik pedig az úgynevezett „hivatalos” születésnapja, amelyet minden év június második szombatján ünnepeltek. Ez a hagyomány még 1748-ra vezethető vissza, amikor II. György király valós születésnapja késő őszre esett, így a rossz idő miatt sokszor elmaradt az ünnepség, emiatt hozták előrébb, a nyári hónapokra. Idén egyébként eltértek a hagyománytól a britek, hogy a dátum illeszkedjen a platinajubileumhoz, azaz a 70 éves uralkodásának évfordulójához. 

Royal Ascot 2005 - Ladies Day

II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg 99 évesen hunyt el 2021 áprilisában. Fülöp – aki tavaly júniusban ünnepelte volna 100. születésnapját, és már 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől – az elmúlt években több alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, de a legutóbbi volt az eddigi leghosszabb kórházi tartózkodása.

 Az edinburghi herceg és a brit uralkodó 2020 novemberében ünnepelte 73. házassági évfordulóját. 

II. Erzsébet a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban királlyá koronázták, de a 96 esztendős királynő egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő az angol trónon. II. Erzsébet királynő első miniszterelnöke az eddigi tizenöt közül Winston Churchill, a második világháborúban győztes kormányfő volt. 

Uralkodása alatt felépült, majd egy nemzedéknyi idő elteltével leomlott a berlini fal, és először látogattak űrhajósok a Holdra. 

Családi botrányok

Ő volt az első brit uralkodó, akinek koronázását élő televíziós közvetítésben láthatták az alattvalók – legalábbis abban a másfél millió brit háztartásban, ahol 1953-ban már volt tévékészülék. II. Erzsébet királynő uralkodásának évtizedei nem voltak mentesek a családi botrányoktól – például András yorki herceget szexuális erőszakkal vádolták meg –  és a tragédiáktól sem.

Annus horribilis 

– borzalmas év, mondta ki például 1992-re könnyek között az azóta szállóigévé vált minősítést. Akkor vált nyilvánvalóvá ugyanis, hogy legidősebb fia, Károly trónörökös és Diana hercegnő egészen addig tündérmesének beállított házassága romba dőlt.

Az igazi annus horribilis azonban 1997 volt, Diana hercegnő – Károly trónörökös felesége – világszerte sokkot okozó párizsi autóbalesetének éve. Az udvari krónikások jórészt egyetértenek abban, hogy Diana halála és az azt megelőző kölcsönös házasságtörési, majd válási botránysorozat az utóbbi évszázad legnagyobb megrázkódtatása volt a brit monarchia életében, talán nagyobb, mint VIII. Eduárd lemondásának világraszóló botránya. 

Mindezen megpróbáltatások közepette II. Erzsébet királynő – kifelé mutatott – rendíthetetlen nyugalommal és szilárdsággal tartotta egyben a monarchiát. Bár ezt a nyugalmat a sajtó és az alattvalók sokszor ridegségnek érezték.

The Queen Hosts Reception To Mark The Global Investment Summit

Az utóbbi negyedszázad öt brit miniszterelnöke – Tony Blair, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson és a nemrég megválasztott Liz Truss – már II. Erzsébet királynő trónra lépése után született, és a Blairt követő Gordon Brown is csecsemő volt még, amikor Erzsébet nem egészen 26 évesen, édesapja halálának pillanatában trónra lépett.

Chelsea Flower Show - Press & VIP Preview Day

Ki örökölheti a trónt II. Erzsébet halála után?

II. Erzsébet királynő halála után a trónt várhatóan elsőszülött fia, Károly herceg örökli majd, bár korábban kampány indult, hogy a korona „ugorjon” egy generációt, és az édesapjánál jóval népszerűbb Vilmos herceg fejére kerüljön. Ez azonban a hivatalos törvények szerint csak akkor történhetne meg, ha Károly herceg önként lemondana róla. 

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. november 24., Csütörtök

A hálaadást ünnepli az Egyesült Államok

Ötödével emelkedett az ünnepi menü ára.


2022. november 16., Szerda

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívüli ülésre máris összehívta a nemzetvédelmi bizottságot.


2022. november 15., Kedd

M1: leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan

Nem a vezeték sérült meg, csak az energiaellátó.


2022. október 30., Vasárnap

Idén is lesz Opatijában csokoládéfesztivál

November második hétvégéjén három napra újra az édes élvezetek szerelmeseinek mekkájává válik a horvátországi Opatija. A Csokoládé Fesztivál látogatóit tartalmas kísérőprogram is várja.


Tömegpánik a Halloween-partin

Ezren tüntek el, több mint százan meghalhattak, és rengeteg a sérült is Szöulban.


2022. október 27., Csütörtök

Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

A Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja Mexikó egyik legnépszerűbb ünnepe.


2022. október 25., Kedd

Kihívó nélkül maradt Rishi Sunak, ő lesz a brit miniszterelnök

Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé.


2022. október 24., Hétfő

Látni kell, hogyan pompázik a Niagara-vízesés magyar színekben!

Immár harmadik alkalommal ünnepelték így a magyar nemzeti ünnepet.


2022. október 21., Péntek

Belebukott a sorozatos botrányokba a brit kormányfő

Liz Truss mindössze hat hete volt hivatalban.


2022. október 07., Péntek

Orbán Viktor az EU-csúcs után: Sikerült elérnünk Magyarország céljait!

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a legfontosabb a béke, és hogy megakadályozzuk a háború eszkalációját.


Északi Áramlat – Megvannak a bizonyítékok, robbanások történtek

A helyszíni szemle alapján bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékszálain – közölte csütörtökön az ország nemzetbiztonsági hivatala.


2022. október 01., Szombat

Északi Áramlat: itt a hivatalos jelentés a szivárgások okáról

A szivárgásokat hétfőn észlelték nemzetközi vizeken Bornholm dán szigettől keletre.

+