Panoráma - 2022. szeptember 10., Szombat
#III. Károly #a király beszéde #megható szavak #búcsú #II. Erzsébet

A király beszéde – megható szavakkal búcsúzott édesanyjától III. Károly

A király beszéde – megható szavakkal búcsúzott édesanyjától III. Károly

II. Károly és felesége, Kamilla a Buckingham-palota előtt, 2022. szeptember 9-én. (EPA/Oliver Hoslet)

III. Károly első alkalommal szólt a brit nemzethez királyként. Megható beszédében megemlékezett csütörtökön elhunyt édesanyjáról, II. Erzsébet királynőről, felidézve életét, mint királynő, vezető és édesanya. Az újdonsült király saját szolgálatára és feladataira is reflektált, és köszönetet mondott a sok részvétért és támogatásért.  

„Őfelsége, a királynő, szeretett édesanyám egész életében inspiráció és példa volt számomra és egész családom számára” – fogalmazott III. Károly a Buckingham-palotában felvett beszédében, amelyet első alkalommal intézett királyként a brit nemzethez.

Megható beszédében úgy fogalmazott, családjával együtt örökké adósai lesznek Erzsébetnek a szeretetéért, ragaszkodásáért, útmutatásáért és példamutatásáért.

Mint mondta, a gyászon osztoznak mindenkivel az Egyesült Királyságban, és azokban az országokban, ahol a királynő államfő volt: a Nemzetközösségben és szerte a világban.

Megemlékezett róla, hogy édesanyja 1947-ben, a 21. születésnapján a Nemzetközösséghez intézett beszédében megfogadta: életét – legyen az rövid vagy hosszú – népei szolgálatának szenteli.

„Ez több volt, mint ígéret, ez egy mély személyes elkötelezettség volt, amely meghatározta egész életét” – mondta a király.

Felidézte, hogy az Erzsébet által kiváltott szeretet, csodálat és tisztelet lett uralkodásának védjegye. Ezeket a tulajdonságokat pedig melegséggel, humorral, és azzal a csalhatatlan képességgel ötvözte, hogy mindig a legjobbat látta meg az emberekben.

Felidézte Erzsébet 1952-es trónra lépését, és mindazokat a kihívásokat és változásokat, amelyekkel a következő 70 évben neki és Nagy-Britanniának szembe kellett néznie. A király ezután saját uralkodására is reflektált.

„Ahogy maga a királynő is oly rendíthetetlen odaadással tette, most én is ünnepélyesen megfogadom, hogy a hátralévő idő alatt, amelyet Isten nekem ad, fenntartom a nemzetünk középpontjában álló alkotmányos elveket. Bárhol is éljenek az Egyesült Királyságban vagy a világ birodalmaiban és területein, és bármilyen legyen is a hátterük és a meggyőződésük, igyekszem majd hűséggel, tisztelettel és szeretettel szolgálni Önöket, ahogyan egész életemben tettem.” – fogalmazott.

Elmondta, tudja, hogy az élete ezután gyökeresen meg fog változni, ahogy fontos változás lesz ez családtagjai számára is. Megemlítette feleségét, Kamillát, akinek számít majd a segítségére. Majd fiáról, Vilmos hercegről beszélt, aki átveszi tőle korábbi címeit és feladatköreit.

„Ma büszkén nevezem ki őt Wales hercegévé” – mondta a király beszédében, átruházva ezzel fiára a címet, amelyet évtizedek óta ő birtokolt.

Szeretetét fejezte ki kisebbik fia, Harry, és annak felesége, Meghan iránt is.

A királynő temetése kapcsán úgy fogalmazott: „Bő egy hét múlva nemzetként, Nemzetközösségként, sőt globális közösségként is összegyűlünk, hogy szeretett édesanyámat végső nyugalomra helyezzük.”

„Családom nevében csak a legőszintébb és legszívből jövő köszönetet mondhatom részvétükért és támogatásukért” – tette hozzá.

Az újdonsült király a beszéde utolsó szavait édesanyjához intézte:

„Köszönöm a családunk és a nemzetek családja iránti szeretetedet és odaadásodat, amelyet oly szorgalmasan szolgáltál mindezen évek alatt” – fogalmazott.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. november 24., Csütörtök

A hálaadást ünnepli az Egyesült Államok

Ötödével emelkedett az ünnepi menü ára.


2022. november 16., Szerda

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívüli ülésre máris összehívta a nemzetvédelmi bizottságot.


2022. november 15., Kedd

M1: leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan

Nem a vezeték sérült meg, csak az energiaellátó.


2022. október 30., Vasárnap

Idén is lesz Opatijában csokoládéfesztivál

November második hétvégéjén három napra újra az édes élvezetek szerelmeseinek mekkájává válik a horvátországi Opatija. A Csokoládé Fesztivál látogatóit tartalmas kísérőprogram is várja.


Tömegpánik a Halloween-partin

Ezren tüntek el, több mint százan meghalhattak, és rengeteg a sérült is Szöulban.


2022. október 27., Csütörtök

Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

A Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja Mexikó egyik legnépszerűbb ünnepe.


2022. október 25., Kedd

Kihívó nélkül maradt Rishi Sunak, ő lesz a brit miniszterelnök

Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé.


2022. október 24., Hétfő

Látni kell, hogyan pompázik a Niagara-vízesés magyar színekben!

Immár harmadik alkalommal ünnepelték így a magyar nemzeti ünnepet.


2022. október 21., Péntek

Belebukott a sorozatos botrányokba a brit kormányfő

Liz Truss mindössze hat hete volt hivatalban.


2022. október 07., Péntek

Orbán Viktor az EU-csúcs után: Sikerült elérnünk Magyarország céljait!

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a legfontosabb a béke, és hogy megakadályozzuk a háború eszkalációját.


Északi Áramlat – Megvannak a bizonyítékok, robbanások történtek

A helyszíni szemle alapján bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékszálain – közölte csütörtökön az ország nemzetbiztonsági hivatala.


2022. október 01., Szombat

Északi Áramlat: itt a hivatalos jelentés a szivárgások okáról

A szivárgásokat hétfőn észlelték nemzetközi vizeken Bornholm dán szigettől keletre.

+