Panoráma - 2022. szeptember 10., Szombat
#III. Károly #a király beszéde #megható szavak #búcsú #II. Erzsébet

A király beszéde – megható szavakkal búcsúzott édesanyjától III. Károly

A király beszéde – megható szavakkal búcsúzott édesanyjától III. Károly

II. Károly és felesége, Kamilla a Buckingham-palota előtt, 2022. szeptember 9-én. (EPA/Oliver Hoslet)

III. Károly első alkalommal szólt a brit nemzethez királyként. Megható beszédében megemlékezett csütörtökön elhunyt édesanyjáról, II. Erzsébet királynőről, felidézve életét, mint királynő, vezető és édesanya. Az újdonsült király saját szolgálatára és feladataira is reflektált, és köszönetet mondott a sok részvétért és támogatásért.  

„Őfelsége, a királynő, szeretett édesanyám egész életében inspiráció és példa volt számomra és egész családom számára” – fogalmazott III. Károly a Buckingham-palotában felvett beszédében, amelyet első alkalommal intézett királyként a brit nemzethez.

Megható beszédében úgy fogalmazott, családjával együtt örökké adósai lesznek Erzsébetnek a szeretetéért, ragaszkodásáért, útmutatásáért és példamutatásáért.

Mint mondta, a gyászon osztoznak mindenkivel az Egyesült Királyságban, és azokban az országokban, ahol a királynő államfő volt: a Nemzetközösségben és szerte a világban.

Megemlékezett róla, hogy édesanyja 1947-ben, a 21. születésnapján a Nemzetközösséghez intézett beszédében megfogadta: életét – legyen az rövid vagy hosszú – népei szolgálatának szenteli.

„Ez több volt, mint ígéret, ez egy mély személyes elkötelezettség volt, amely meghatározta egész életét” – mondta a király.

Felidézte, hogy az Erzsébet által kiváltott szeretet, csodálat és tisztelet lett uralkodásának védjegye. Ezeket a tulajdonságokat pedig melegséggel, humorral, és azzal a csalhatatlan képességgel ötvözte, hogy mindig a legjobbat látta meg az emberekben.

Felidézte Erzsébet 1952-es trónra lépését, és mindazokat a kihívásokat és változásokat, amelyekkel a következő 70 évben neki és Nagy-Britanniának szembe kellett néznie. A király ezután saját uralkodására is reflektált.

„Ahogy maga a királynő is oly rendíthetetlen odaadással tette, most én is ünnepélyesen megfogadom, hogy a hátralévő idő alatt, amelyet Isten nekem ad, fenntartom a nemzetünk középpontjában álló alkotmányos elveket. Bárhol is éljenek az Egyesült Királyságban vagy a világ birodalmaiban és területein, és bármilyen legyen is a hátterük és a meggyőződésük, igyekszem majd hűséggel, tisztelettel és szeretettel szolgálni Önöket, ahogyan egész életemben tettem.” – fogalmazott.

Elmondta, tudja, hogy az élete ezután gyökeresen meg fog változni, ahogy fontos változás lesz ez családtagjai számára is. Megemlítette feleségét, Kamillát, akinek számít majd a segítségére. Majd fiáról, Vilmos hercegről beszélt, aki átveszi tőle korábbi címeit és feladatköreit.

„Ma büszkén nevezem ki őt Wales hercegévé” – mondta a király beszédében, átruházva ezzel fiára a címet, amelyet évtizedek óta ő birtokolt.

Szeretetét fejezte ki kisebbik fia, Harry, és annak felesége, Meghan iránt is.

A királynő temetése kapcsán úgy fogalmazott: „Bő egy hét múlva nemzetként, Nemzetközösségként, sőt globális közösségként is összegyűlünk, hogy szeretett édesanyámat végső nyugalomra helyezzük.”

„Családom nevében csak a legőszintébb és legszívből jövő köszönetet mondhatom részvétükért és támogatásukért” – tette hozzá.

Az újdonsült király a beszéde utolsó szavait édesanyjához intézte:

„Köszönöm a családunk és a nemzetek családja iránti szeretetedet és odaadásodat, amelyet oly szorgalmasan szolgáltál mindezen évek alatt” – fogalmazott.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+