Panoráma - 2022. október 21., Péntek
#Liz Truss #Egyesült Királyság #külpolitika

Belebukott a sorozatos botrányokba a brit kormányfő

Belebukott a sorozatos botrányokba a brit kormányfő

(A kép forrása: VG)

Bejelentette lemondását Liz Truss brit kormányfő, miután megbeszélést folytatott a helyettesével, valamint a konzervatív párt és a frakció vezetőjével; mint mondta, a döntéséről már értesítette is III. Károly királyt.

Liz Truss mindössze 44 napja volt hivatalban, így a brit történelemben ő töltötte a legrövidebb időt a kormány élén. A miniszterelnökségét azonban az első perctől kezdve botrányok kísérték, kezdve a font összeomlását és pénzpiaci vihart okozó, majd azóta visszavont miniköltségvetéstől a pénzügyminisztere leváltásán keresztül a belügyminiszterének lemondásáig. Az utolsó csepp a frakció számára a szerda éjszakai parlamenti szavazás volt, amelynek során szemtanúk szerint több konzervatív képviselőt fizikai erőszakkal kényszerítettek a kormány támogatására. Bár a szavazás a rétegrepesztéses gázkitermelésről szólt, a kabinet a kormányfővel szembeni bizalmatlansági indítványként értékelte, az eljárás azonban hatalmas vihart kavart.

Truss lemondása egyébként már a bejelentés előtt biztosnak tűnt, ugyanis addigra már 16 konzervatív képviselő nyújtotta be a bizalmatlansági indítványt támogató levelét a miniszterelnökkel szemben.

A kormányfő távozását vegyesen fogadták a piacok, a font azonnal erősödni kezdett a dollárral szemben, elérte az 1,13-os szintet, de hamar visszagyengült 1,12 körülire. A vezető brit tőzsdeindexek a bejelentés előtti napi csúcsról veszteségesbe fordultak. Az FTSE 100 0,4 százalékos pluszból mínusz 0,1 százalékra fordult, a hazai gazdaságnak jobban kitett FTSE 250 nyeresége egy százalékról 0,4-re csúszott vissza.

„Még soha nem láttam ilyesmit” – értékelte a BBC vezető politikai kommentátora a hírt, és emlékeztetett, hogy Truss tegnap még a parlament alsóházában harcosnak nevezte magát, és esküdözött, hogy hivatalban marad.

Távozásával a modern idők leggyorsabb hatalomváltása következik, a kérdés csak az, hogy a szokatlanul személyeskedő és éles nyári miniszterelnök-választási kampány után mennyire képesek a toryk egységbe tömörülni az új vezető mögött, és elkerülni a parlamenti választás előrehozatalát, amelyet az ellenzéki Munkáspárt és Liberális Demokraták is sürgetnek.

Lemondóbeszédében Truss bejelentette, hogy az új miniszterelnököt a jövő héten megválasztják, addig ügyvezetőként ő irányítja tovább a kabinet munkáját. Azt még nem tudni, ki indul a megmérettetésen, egyelőre csak az biztos, hogy ki nem: a Sky News értesülése szerint a frissen kinevezett pénzügyminiszter, Jeremy Hunt nem tervez harcba indulni a posztért. A fogadóirodák szerint a toronymagas esélyes Rishi Sunak, aki alulmaradt Truss-szal szemben a nyáron, és akit egyébként a versenyben a frakció többsége támogatott. A legérdekesebb hírt ezzel kapcsolatban a The Telegraph című lap robbantotta ki. Értesülésük szerint beszállhat a versenybe a jelenleg karibi nyaraláson tartózkodó volt kormányfő, Boris Johnson.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.


2022. december 31., Szombat

Elhunyt XVI. Benedek pápa

Kilencvenöt éves korában szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.


2022. december 24., Szombat

120 ezer zarándokot és turistát várnak karácsonyra Betlehembe

Az elmúlt két évben a világjárvány miatti beutazási korlátozások megakadályozták Betlehemben az éjféli mise szokásos megtartását.


2022. december 17., Szombat

Megbénult Brüsszel: a magas rezsi és a szankciók ellen demonstráltak

Belgiumban is elviselhetetlen terhet rónak a lakosságra az egekbe szökő rezsiárak.


2022. december 11., Vasárnap

Horvátország januártól a schengeni övezet része

Románia és Bulgária továbbra is várólistán.


2022. november 24., Csütörtök

A hálaadást ünnepli az Egyesült Államok

Ötödével emelkedett az ünnepi menü ára.


2022. november 16., Szerda

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívüli ülésre máris összehívta a nemzetvédelmi bizottságot.


2022. november 15., Kedd

M1: leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan

Nem a vezeték sérült meg, csak az energiaellátó.


2022. október 30., Vasárnap

Idén is lesz Opatijában csokoládéfesztivál

November második hétvégéjén három napra újra az édes élvezetek szerelmeseinek mekkájává válik a horvátországi Opatija. A Csokoládé Fesztivál látogatóit tartalmas kísérőprogram is várja.


Tömegpánik a Halloween-partin

Ezren tüntek el, több mint százan meghalhattak, és rengeteg a sérült is Szöulban.


2022. október 27., Csütörtök

Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

A Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja Mexikó egyik legnépszerűbb ünnepe.

#Nagykanizsa

Sakk-matt!

Sakk-matt!

2023. február 02. - Sport

Jubilál a fánkfesztivál

Jubilál a fánkfesztivál

2023. február 02. - Kanizsa

Zrínyisek az Arénában

Zrínyisek az Arénában

2023. február 01. - Kanizsa

Fontos információk hiányoznak

Fontos információk hiányoznak

2023. február 01. - Kanizsa

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

Ingyen lehet LED-izzókhoz jutni

2023. január 31. - Kanizsa

Mohácsi busók az Erzsébet téren

Mohácsi busók az Erzsébet téren

2023. január 30. - Kanizsa

+