Sport - 2020. július 30., Csütörtök
#Kékszalag #vitorlás #verseny #Balaton

Indul a vitorlások viadala

Indul a vitorlások viadala

(Archív, fotó: MTI/Jánossy Gergely)

Csütörtökön kezdődik az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, amelyre csaknem 600 hajó nevezett. A mezőny órákon belül, 9 órakor elrajtol Balatonfüredről, hogy aztán 150 kilométer megtétele után ugyanide visszaérkezzen augusztus elsején.

A versenyzőknek a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred távot 48 óra alatt kell teljesíteniük. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta: a csaknem 600 hajóból általában 300-350 rendszeresen részt vesz a szövetség versenyein, a többiek jellemzően a kaland kedvéért vállalkoznak a megmérettetésre, és vitorlázzák körbe a tavat. Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon 28 kategóriában versengenek a különböző hajóosztályok.

A küzdelem évről évre egyre kiélezettebb: 8-10 hajó is esélyesnek mondható, így idén is izgalmas és érdekes versenynek nézünk elébe. A szervezők kérdésére a sokszoros Kékszalag-győztes, Litkey Farkas azt mondta, szerinte kérdéses, hogy lehet-e egyáltalán papírformáról beszélni a befutónál. A csapatok, bár az elmúlt időszakban keveset tudtak versenyezni a koronavírus-járvány miatt, folyamatosan készültek, és számos újítást is bevetnek a hajóikon, Litkey például gyenge szeles vitorlákkal erősít. Az 54 éves sportember két 19 éves fiatalt is bevett a csapatába, Zentai Benedeket és az általa a legtehetségesebb magyar vitorlázónak tartott Dejonghe Arthurt.

A győzelemre esélyesek közt, a legfiatalabb átlagéletkorú csapattal és kormányossal, valamint új hajóval vág neki a versenynek az MKB-Prospex Team és Kaiser Kristóf kormányos. A legénység egy éve állt össze, és a tavi versenyzésre kifejlesztett új hajójukkal reális célként fogalmazhatják meg, hogy akár rövid időn belül megnyerjék a Kékszalagot. Hozzátette: a Fehérszalagon második helyen végeztek, és az utolsó méterekig versenyben voltak a győzelemért, ami kifejezetten biztató a hétvégére nézve.

(Archív, fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Tavaly 561 hajó állt rajhoz, amelyből a rendkívül gyenge szélben végül 269 futott be a limitidő alatt. A versenyt a Racing Django 15 óra 37 perces eredménnyel nyerte meg. A kormányosnak, Petrányi Zoltánnak idén egy különleges versenytárssal szemben is helyt kell állnia: a karanténidőszakban közösen edzett fiával, aki úgy döntött, rajthoz áll egy X40-es katamaránnal, miután a közös készülés olyan jól sikerült. Petrányi szerint egyébként valószínűleg csak apróságokon múlik majd, ki lesz az abszolút befutó. Különösen azért, mert a német és a svájci tókerülő versenyek elmaradtak, ezért komoly célpont lesz a Kékszalag a nemzetközi tókerülő specialisták számára.

Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtjánál a szervezők egy info-pontot létesítenek, ahol sokféle információval szolgálnak a parton lévők számára. A hagyományos Balaton-kerülő viadalon fokozott figyelmet fordítanak a járványügyi előírásokra. A nevezéshez kézfertőtlenítés után, szájmaszkban lehet csak belépni és testhőmérsékletet is mérnek a versenyzőknél. A vírus miatt a szokásos kísérő rendezvények közül  elmarad néhány, de az ifjúsági versenyzők túraversenyét, a 13. Kékpántlika Raiffeisen Nagydíjat megszervezték tegnap. A felnőttek versenye augusztus elsején ér véget, az eredményhirdetés 18 órakor lesz a balatonfüredi Gyógy téren.

Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenyét először 1934-ben rendezték meg. Az abszolút időrekordot 2014 óta a Fifty-Fifty tartja 7 óra 13 perc 57 másodperccel. A Kékszalagot az M4 Sport csatorna is közvetíti, az élő sugárzás már a rajt előtt 30 perccel, vagyis 8 óra 30 perckor elkezdődik.

(Forrás: MTI/LikeBalaton/kékszalag.reblog.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. június 17., Csütörtök

EURO 2020: Csaknem egymillió-háromszázezer fogadás érkezett a magyar–portugál meccsre

A mérkőzéshez kapcsolódóan az egyik legnépszerűbb fogadási lehetőségnek a „Gólszám 2,5” opció bizonyult.


2021. június 16., Szerda

A hajrában bedarálta a jól küzdő magyarokat a címvédő portugál válogatott

Az utolsó percekben egy szerencsés góllal és Cristiano Ronaldo duplájával végül 3-0-ra nyert a mérkőzés nagy részét irányító Eb-címvédő.


2021. június 15., Kedd

Adj hozzá pár dekát!

Új netes kihívást indított a NAV. Hajrá, magyarok!


2021. június 13., Vasárnap

Jobban van a pályán újraélesztett dán játékos

Eriksen állapota stabil, és már kommunikációra képes.


2021. június 11., Péntek

Góléhes ragadozókkal néznek szembe a magyarok

Pénteken kezdetét veszi a 16. labdarúgó-Európa-bajnokság, melyre a szokásos négy év helyett ezúttal – a koronavírus-járvány miatt – ötöt kellett várni.


2021. június 05., Szombat

Szolid győzelem

Az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott Schäfer András góljával 1-0-ra legyőzte Ciprust pénteken a Szusza Ferenc Stadionban.


2021. június 02., Szerda

Értük szorítunk majd

Marco Rossi kihirdette a magyar válogatott végleges keretét az Európa-bajnokságra.


2021. június 01., Kedd

Nem sikerült a Mount Everest meghódítása

Életveszélyes körülmények miatt félbe kellett szakítania Varga Csabának az expedíciót.


2021. május 31., Hétfő

Véget ért a Giro

Valter minden idők legjobb magyar összetett eredményével zárta a versenyt.


2021. május 28., Péntek

Eltörölni vagy nem: az itt a kérdés!

Még a BL-döntő előtt megvitatja az UEFA az idegenben lőtt gólok szabályának eltörlését.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+