Sport - 2020. november 06., Péntek
#futás #életmód #éjszaka #sötétség #láthatóság #tippek

Látni és látszani – tippek futóknak

Látni és látszani – tippek futóknak

Ma már sokféle kiegészítő létezik, amelyekkel biztonságosabbá tehetjük éjszakai futásunkat (A kép forrása: Pinterest)

Korábban megy le a nap, így a délutáni futások jelentős része sötétben történik. Vigyázz magadra, légy látható, kerüld el a baleseteket futás közben.

Beköszöntött az ősz, az órát pedig átállítottuk. Azon túl, hogy kaptunk egy extra órát hajnalban, sajnos egyre korábban sötétedik, ami azt jelenti, hogy a munka utáni futások már csak a sötét utakon végezhetők. Ne keseredj el, nem kell feladnod szeretett hobbidat csak azért, mert korábban megy le a nap, csupán érdemes tudatosabban megválasztani a felszerelésed, hogy az autósok, kerékpárosok számára továbbra is látható maradj! Adunk pár tanácsot, hogy mivel érdemes felszerelkeznek a biztonságod érdekében.

Fontos! Sötétben ne próbálj ki új útvonalakat, maradj az unalmas, de megszokott, jól ismert terepeden! Mindig legyen nálad telefon, hogy bármi történjék, tudj segítséget hívni. A telefon egészében kötelező felszerelés minden futónak. Ha teheted, fuss társakkal, és válassz jól kivilágított útvonalat. Ne hallgass zenét, hogy halld a környezeted hangjait. Ha erdőbe indulsz, legyen nálad a telefon mellett vészjelző síp és izolációs fólia, ami arany oldalával kifelé fordítva véd a kihűléstől.

A fejlámpa az alap - ez feltétlen legyen nálad minden olyan esetben, mikor sötétben futsz.

Fejlámpa

Elég klasszikus, de a viselésében az a jó, hogy nem csupán te fogsz látni, téged is biztosan látni fognak az autósok, kerékpárosok. A fejlámpád erősségét és technikai tudását érdemes ahhoz választani, milyen pályán fogsz vele futni. Ha például sokat futsz sötétedés után az erdőben, akkor szükséged lesz egy erősebb fényű, nagyobb látószögű lámpára, mert más fényforrásod nem lesz. De nem csak az erdőbe érdemes fejlámpát húznod. Rosszul kivilágított bicikliutakon, autóút szélén futva is nagyon hasznos lehet, hogy az előtted álló gödröket, huplikat jobban lásd. Figyelj arra is, hogy a lámpát mindig feltöltött állapotban vidd magaddal, mert eléggé kellemetlen, ha az erdő közepén egyszer csak minden sötétségbe borul. Nem árt ha azt is tudod, hogy a lámpád hány órán keresztül működik egyfolytában. 

Tipp: A fejlámpát nem kedvelőknek már léteznek kézfejre erősíthető lápmák is. Ezek egy heveder segítségével a kezedhez erősíthetők, akár egy kézikulacs, nem kell őket fognod futás közben.

Az igényeidnek megfelelő fejlámpát válassz!

  • Ha egyébként kivilágított úton futsz, de két lámpa között nehéz a látás, illetve nem látod jól a gödröket, elég egy 20-40 lumenes lámpa, ami 20-30 méteres távolságot képes bevilágítani előtted. Nincs nagy fény, a szembe jövők nem fognak megvakulni tőled, de segít jobban látni.

  • Ha erdei ösvényen vagy gyéren kivilágítatlan úton szoktál futkározni, érdemes egy fokkal erősebb, mondjuk 70-140 lumenes lámpát választani. Ezeknek erősebb a fénye, és általában jobban bevilágítják a perifériát is, vagyis nem csupán magad elé fogsz látni.

  • Sűrűbb erdőben és teljes sötétségben viszont már érdemes ennél erősebb, akár 800-1000 lumen feletti okoslámpára beruházni. Persze itt azért már árban is borsosabbak, de akár 180 méterre is képesek „ellátni”. Léteznek olyan okos lámpák, melyek fényérzékelőkkel vannak ellátva, és a szükségesnek megfelelő erősségű fényt bocsájtják ki. Pl. ha egy fényvisszaverős közlekedési táblával mész szembe, a lámpa érzékeli a fényt, csökkenti az erősségét, így nem fog "megvakítani" a hirtelen jött fény.

​A fejlámpa az alap - ez feltétlen legyen nálad minden olyan esetben, mikor sötétben futsz.

Macskaszem, láthatósági mellény

Láthatósági mellényt nem csak akkor kell viselnünk, ha a lerobbant kocsi mellett ácsorgunk. Habár a KRESZ nem írja elő a futóöltözetet sötétedés után, a legjobban úgy előzheted meg a baj, ha láthatóvá teszed magad. Na ne a teljesen műanyag autóban található láthatósági mellényt húzd magadra, ma már készülnek kifejezetten a futók számára kialakított mellények sok-sok fényvisszaverővel. Ezek a pillekönnyű mellények nem zavarják a karmunkád, légáteresztőek, észre sem fogod venni, hogy rajtad vannak. De ami jó, hogy az autósok látni fognak! A biztonság a legfontosabb, ezért a piacon számtalan olyan kütyü található, ami elősegíti a futók láthatóságát. A legismertebb talán a macskaszemes karra és bokára pattintható szalag, ami megvilágítva visszatükrözi a fényt, ezzel segítve az autósok számára a tisztán látsát. Habár ezek viselése praktikus, ezek a szalagok kényelmetlenné válhatnak. Ha a bokádra szeretnéd tenni, vagy a nadrág vagy a zokni fölé helyezd, ne a csupasz bőrfelületre, mert könnyen kidörzsölhet! Ha pedig karra teszed, érdemes a hosszú pólóra, így nem fog zavarni.

Tipp: Az ilyen passzív fényforrásokat mindig a mozgó testrészekre tedd, például karra, kézfejre, bokára, mert így jobban segíti az autósok számára a behatárolásod, feltűnőbbé tesz. 

Villogók

Ezek az apró mütyürök valahol a fejlámpa és a macskaszem között vannak. A fényük nem erős, de figyelemfelkeltő. Picike, és könnyű egy-egy ilyen lámpácska, amit a nadrágodra csíptethetsz vagy a derekadra erősíthetsz, hogy hátulról is jól láthatóvá válj. Állíthatod villogóra vagy folyamatosan fényt kibocsájtóra is, és a szivárvány minden színében találsz ilyen aprócska villogót.

Tipp: Vannak fényfüzérek, amikkel karácsonyfának öltöztetheted magad. Talán az ilyesmi sima kocogásra felesleges, de mindenképpen jópofa lehet.

Ruházat

Amikor a téli ruhatáradat összeállítod, a választásodat befolyásolja az is, hogy mennyi fényvisszaverő elemmel vannak ellátva az adott ruhadarabok. Az ilyen passzív fényforrásokat a leginkább a cipőn, kesztyűn, boka részen, sapkán, pulóver kar részén keresd! 

Tipp: Jól láthatóvá tesz téged is, ha felturbózod a cipődet egy ledes pánttal, ami nem csupán a rávetülő fényt veri vissza, hanem folyamatosan világít vagy villog. 

(Forrás: futasrolnoknek.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. június 17., Csütörtök

EURO 2020: Csaknem egymillió-háromszázezer fogadás érkezett a magyar–portugál meccsre

A mérkőzéshez kapcsolódóan az egyik legnépszerűbb fogadási lehetőségnek a „Gólszám 2,5” opció bizonyult.


2021. június 16., Szerda

A hajrában bedarálta a jól küzdő magyarokat a címvédő portugál válogatott

Az utolsó percekben egy szerencsés góllal és Cristiano Ronaldo duplájával végül 3-0-ra nyert a mérkőzés nagy részét irányító Eb-címvédő.


2021. június 15., Kedd

Adj hozzá pár dekát!

Új netes kihívást indított a NAV. Hajrá, magyarok!


2021. június 13., Vasárnap

Jobban van a pályán újraélesztett dán játékos

Eriksen állapota stabil, és már kommunikációra képes.


2021. június 11., Péntek

Góléhes ragadozókkal néznek szembe a magyarok

Pénteken kezdetét veszi a 16. labdarúgó-Európa-bajnokság, melyre a szokásos négy év helyett ezúttal – a koronavírus-járvány miatt – ötöt kellett várni.


2021. június 05., Szombat

Szolid győzelem

Az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott Schäfer András góljával 1-0-ra legyőzte Ciprust pénteken a Szusza Ferenc Stadionban.


2021. június 02., Szerda

Értük szorítunk majd

Marco Rossi kihirdette a magyar válogatott végleges keretét az Európa-bajnokságra.


2021. június 01., Kedd

Nem sikerült a Mount Everest meghódítása

Életveszélyes körülmények miatt félbe kellett szakítania Varga Csabának az expedíciót.


2021. május 31., Hétfő

Véget ért a Giro

Valter minden idők legjobb magyar összetett eredményével zárta a versenyt.


2021. május 28., Péntek

Eltörölni vagy nem: az itt a kérdés!

Még a BL-döntő előtt megvitatja az UEFA az idegenben lőtt gólok szabályának eltörlését.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+