Sport - 2021. január 09., Szombat
#olimpiai bajnok #Keleti Ágnes #születésnap #torna #tornászválogatott

100 éves Keleti Ágnes

100 éves Keleti Ágnes

Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka

Felsorolni is nehéz a 100. születésnapját ma ünneplő ötszörös olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok Keleti Ágnes díjait és elismeréseit. A hirado.hu-nak nyilatkozó egyik közeli barátja szerint azonban „Ági néni” számára a legnagyobb siker az, hogy életvidám és egészséges, a legnagyobb elismerés pedig, hogy milyen sokan szeretik.

„Ági néni remekül érzi magát, jó egészségnek örvend, sokat mozog és táncol” – mondta Keleti Ágnes szóvivője, Róth Tamás a hirado.hu-nak. „Nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy néhány nappal ezelőtt róla nevezték el egykori egyesülete, az UTE tornacsarnokát.

Nagyon szereti a gyerekeket, és minden évben meghatódik, amikor az UTE ifjú tornászai videóüzenettel kedveskednek neki a születésnapján”

– tette hozzá.

202101090906_ka_1.jpg (831×550)Keleti Ágnes bemutatja talajtorna-gyakorlatát a helsinki olimpián 1952. augusztus 3-án (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Sérülés miatt lecsúszott az első olimpiájáról

Keleti Ágnes budapesti zsidó családba született Klein Ágnes néven, 1921. január 9-én. Sportolói pályafutását a Nemzeti Torna Egylet színeiben kezdte, 18 évesen mutatkozott be a magyar tornászválogatottban. 1940-ben nyerte első magyar bajnoki érmét a Budapesti Dózsa színeiben. A háború vészterhes éveit Szalkszentmártonban, hamis papírokkal vészelte át.

Az 1948-as londoni nyári olimpiára készülő női tornászválogatott tagja volt, de bokaszalag-szakadás miatt nem vehetett részt a viadalon,

helyette a tartalék Balázs Erzsébet jutott lehetőséghez. Ezzel Keleti Ágnes lecsúszott élete első olimpiai (csapat-)ezüstérméről.

202101090907_ka2.jpg (768×985)„Éljen Keleti Ágnes!” címmel köszöntötte a Képes Sport egyik 1954-es lapszáma a helsinki olimpián talajtornában aranyérmet, csapatban ezüstérmet nyert sportolónőt (Arcanum)

A következő évben négy aranyérmet nyert a főiskolai világbajnokságon, ezzel a magyar tornasport állócsillagává vált. Az 1952-es olimpiára a felkészülését már semmi sem hátráltatta, így Helsinkiben megszerezte első aranyérmét talajtornában, ezenkívül csapatban ezüst- és felemás korláton pedig bronzérmet nyert. 1954-ben felemás korláton világbajnoki címet szerzett.

Az 1956-os melbourne-i olimpia előtt sokan tartották aranyesélyesnek a magyar tornászválogatottat, politikailag pedig pikánssá tette a december elején zajló küzdelmeket, hogy éppen a szovjet válogatott ígérkezett a legnagyobb ellenfélnek. Nem is tévedtek a szakemberek.

Keleti Ágnes mindennek ellenére három szeren (talajon, gerendán és felemás korláton), valamint a kéziszercsapat tagjaként is aranyérmet nyert.

202101090909_ka3.jpg (1024×773)A magyar sportolók a tatai edzőtáborban készülnek fel az olimpiára 1952. július 6-án (Fotó: Nemzeti Fotótár/Farkas Tamás)

Sokat segített Izraelben, de hazavágyott

Közvetlenül az olimpia után – a 45 magyar sportoló egyikeként – Ausztráliában kért és kapott politikai menedékjogot, majd 1957-ben Izraelben telepedett le, ahol főiskolai tanárként és edzőként dolgozott. Itt ismerkedett meg második férjével, a szintén tornász Bíró Róberttel, akitől két fia született. Dániel ma marketingvállalkozást vezet Ausztráliában, kisebbik fiuk, Rafael pedig divattervezőként helyezkedett el.

Keleti Ágnes jelentősen hozzájárult a sportág izraeli fejlődéséhez a tornászképzés és tornatanárképzés területén. Ő volt 1958-tól 1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője, közben három évig az olasz tornászválogatott olimpiai felkészítését is segítette. Tanított a tel-avivi testnevelési főiskolán, emellett nemzetközi versenybíróként is dolgozott.

A szíve azonban hazahúzta: az 1990-es rendszerváltás után egyre gyakrabban látogatott a szülőhazájába, majd nem sokkal később hazatelepült Budapestre.

202101090911_ka4.jpg (1500×1027)

Az 1956-os melbourne-i olimpiai bajnok szertornász csapat tagja, Keleti Ágnes átveszi Schmitt Pál volt köztársasági elnöktől a Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetést 2011-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/Beliczay László)

A legidősebb élő olimpiai bajnok

Az ötszörös olimpiai bajnok és ötszörös világbajnok tornásznő élete során számos díjat és kitüntetést kapott. Különösen büszke a 2004-ben átvett Nemzet Sportolója címre, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság 1995-ben átadott aranygyűrűjére. „Ági néni számára azonban az a legnagyobb elismerés, hogy milyen sokan szeretik, és mennyien emlékeznek a sportolóként elért sikereire” – tette hozzá Róth Tamás a hirado.hu-nak.

Beoltatta magát a koronavírus ellen

Az ötszörös olimpiai bajnok tornásznő szerint az egészség a legfontosabb. Ezért – szóvivője segítségével – online regisztrált a napokban a koronavírus elleni védőoltásra a Vakcinainfo.gov.hu honlapon, és csütörtökön meg is kapta az oltást.

Tarics Sándor 2016-ban bekövetkezett halála után Keleti Ágnes lett a legidősebb még élő magyar olimpiai bajnok. A finn Lydia Wideman halála óta (2019. április 13.) pedig ő a legidősebb élő olimpiai bajnok is, amelyről 100. születésnapja alkalmából várhatóan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is megemlékezik.

Keleti Ágnest 100. születésnapja alkalmából szombaton 19 órától a róla készült portréfilmmel köszönti a közmédia. A nemzet sportolójáról szóló mozit az M4 Sport+ csatorna és az M4sport.hu mutatja be.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. augusztus 04., Szerda

Olimpiai ezüstérmes lett Lőrincz Viktor

Lőrincz Viktor elvesztette a kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának szerdai döntőjét a tokiói olimpián, így bátyja, Tamás keddi aranyérme után ő ezüstöt nyert.


2021. augusztus 03., Kedd

Éremeső a keddi versenynapon

Három számban, hét magyar versenyző négy érmet szerzett az olimpia kajak-kenu versenyeinek kedd hajnali döntőiben, de vitorlázásban is a dobogón végeztünk.


2021. július 30., Péntek

Orbán Viktor fogadta a FIA elnökét

A miniszterelnök a Formula-1 Magyar Nagydíj hétvégéje előtt péntek reggel a Karmelita kolostorban tárgyalt Jean Todttal, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökével, aki egyben az ENSZ-főtitkár közlekedésbiztonsági különmegbízottja


„Ennyi volt az én időm, ennyi volt az úszásom”

Cseh László pályafutásának utolsó 200 métere.


2021. július 29., Csütörtök

Elhalasztották a 39. Lidl Balaton-átúszást!

A bizonytalan és várhatóan gyakran szeles időjárás miatt a 39. Lidl Balaton-átúszást ezen a hétvégén a résztvevők biztonsága érdekében nem tartják meg.


2021. július 28., Szerda

Bronz-érem-eső

A férfi magyar kardcsapat és Tóth Krisztián cselgáncsozó is a dobogó harmadik fokára léphetett.


Milák Kristóf rekordot úszva lett olimpiai bajnok!

Megvan Magyarország harmadik érmese a tokiói olimpián, Milák Kristóf olimpiai bajnok.


2021. július 26., Hétfő

Hajrá, magyarok!

Magyaroknak szurkol a világ legforgalmasabb kereszteződése Tokióban.


2021. július 25., Vasárnap

Siklósi Gergely ezüstérmes a párbajtőr döntőben

A pályafutása első olimpiáján szereplő Siklósi Gergely ezüstérmet szerzett a férfi párbajtőrözők vasárnapi egyéni versenyében a tokiói ötkarikás játékokon.


2021. július 24., Szombat

Szilágyi Áron zsinórban harmadszor olimpiai bajnok

A kétszeres címvédő Szilágyi Áron bejutott a legjobb négy közé a férfi kardozók szombati egyéni versenyében a tokiói olimpián.


2021. július 23., Péntek

Érdekességek a rendhagyó tokiói olimpiáról

Az eddigi évektől eltérően számos pozitív és negatív változás lép életbe.


Kékszalag: újrázott az RSM

A tavaly is győztes, Vándor Róbert kormányozta RSM haladt át elsőként az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán csütörtök este. A gyenge szélben rajtoló verseny utolsó szakasza a címvédő és az időrekordot tartó Józsa Márton vezette Fif


2021. július 22., Csütörtök

Elrajtolt a mezőny

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerint az időjárás megnehezíti a versenyzők dolgát.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+