Sport - 2021. január 17., Vasárnap
#Rakonczay Gábor #SUP #extrém sport #Atlanti-óceán

Rakonczay: Hallucinációim voltak

Rakonczay: Hallucinációim voltak

Rakonczay ezzel a SUP-pal tervezte átszelni az Atlanti-óceánt (A kép forrása: indirekt.hu)

Rakonczay Gábor feladta azt a vállalkozását, amelyen egy SUP-pal evezte volna át az Atlanti-óceánt. A magyar extrémsportolóért mentőhelkoptert kellett küldeni. Rakonczay a Facebookon élő adásban mondta el az eseményeket. A magyar extrémsportoló jelenleg Teneriffe szigetén tartózkodik.

„Nincs bennem csalódottság, elkeseredettség”, nyilatkozta a magyar extrémsportoló. „Örülök, hogy megvagyok. 14 éve csinálom ezeket a vállalkozásokat, biztosan vannak most olyan ellendrukkerek, akik örülnek.

Hat napig voltam az óceánon. Az időjárás viszonylag rendben volt, 20 csomós széllel. Napi 80-100 km-t teljesítettem egy nap, gyorsan ment a SUP. Azt terveztem, hogy 50 nap alatt meg lehetett volna tenni ezt az utat.

Az első napon már átáztam, itt a világ legjobb ruhája sem segít. Fújt a szél, de ezt előre is lehetett tudni, hogy nem lehet passzívan bebújni a kabinba.

Hajóforgalom kevés volt, négy hajót láttam, ebből kettő felvette velem a kapcsolatot. Az alvással voltak nagy gondok. Az első nap egyáltalán nem tudtam aludni, de a továbbiakban is nagyon keveset. Az alvás alatt folyamatosan becsap a hullám, vizes vagy, fúj a szél. Sok halluciniációt éltem át. A folyamatos vizes, átázott lét miatt elkezdtem kihűlni. A negyedik nap éjszaka kapaszkodtam és próbáltam aludni, de becsapott a hullám, ami kifejezetten meleg volt, de a hajó megdőlt, beleértem a vízbe. Ez jól esett.

Az volt a gondolatom, hogy annyira átfagytam, hogy le kéne venni a ruhát, bemenni az óceánba. De az agyam akkor bekapcsolt, mert tudtam, hogy a víz 16 fokos. Akkor már tudtam, hogy nem teljesen ok a dolog. Az otthoniakkal folyamatosan kommunikáltam, de egy üzenetet egy óra alatt írtam meg.

Nem sokkal később levettem a ruhát és elkezdtem bemenni a vízbe. Ez már nem volt egy logikus lépés a részemről.

Ekkor gondoltam át, hogy ebben az útban ennyi volt, ezt fizikailag nem lehet tovább csinálni. Még azt végiggondoltam, hogyha a következő napok 20 csomós szelet hoznak, akkor talán lehet folytatni, de az előrejelzés azt mondta, hogy ennél erősebb szélre lehet számítani. És az előrejelzés nem mindig mondja a valósat. Sokszor annál is erősebb a szél.

Így péntek délután véglegesen meg kellett hozni a döntést, hogy ennyi volt.

Ha az ember mentést kér, akkor ott kell hagyni a hajót, amit hónapokon keresztül építettem. Otthagysz egy álmot, a rengeteg ember támogatását, hitét, hogy megyünk előre, csináljuk. És nem vagyok feladós típus, de itt most józan döntést kellett hozni. Azt is mérlegelnem kellett, hogyha nem csinálok valami nagy hülyeséget, akkor van még az életben 50 évem.

Meg ott a családom. És akkor azt a döntést hoztam meg, hogy rádión szólok egy tankerhajónak. Jött is egy hajó, három óra múlva odaért, felvettem velük a kapcsolatot. De nagyon rossz volt a vétel, ömlött az eső, nem láttak meg, továbbmentek. Ekkor segítőm a Las Palmasban lévő mentéskoordinációs központtal vette fel a kapcsolatot. Egy kis jeladóval adtam jelzést. Ekkor a teherhajó visszafordult, sötétedés előtt érkezett meg.

De olyan nagy volt a hullámzás és annyira kihűltem, hogy már a hajós mentés nem jött volna össze. Nem volt más lehetőség, minthogy légimentést kellett kérni.

Végül Teneriféről indult egy helikopter, amely eljött értem, s kiszedett az óceánból. A helikopterről leeresztettek kötéllel egy embert, hatalmasak voltak a hullámok, elképesztő körülmények között zajlott a mentés.

A mentőembert berakták a vízbe, ő jott oda hozzám, rámtett egy hámot, átöleltük egymást, majd megkezdődött a mentés.Bementünk a vízbe, eltávolodtunk a hajótól és aztán jelzett, hogy húzhatnak. Felhúztak és elindultunk a szárazföld felé. Amikor először leszálltunk, mindenki boldog volt, hogy sikerült a mentés. Végül visszaértünk Teneriffére. Ott új ruhákat adtak, majd jött a rendőrség, el kellett intézni a formaságokat. A zsembemen volt mobiltelefon, a műholdas készülék, a papírjaim. A Teneriffén élő magyarok szedtek végül össze, most is náluk vagyok.

Sajnálom, hogy ezt a döntést kellett hozni, de reálisan gondolkodva nem lehetett másképpen dönteni. Ezzel lezárult bennem egy fejezet, elmentem a határig.

Ilyen veszélyfaktorral járó vállalkozásokat nem valószínű, hogy bármikor fogok csinálni. Talán maradok az ultrafutásnál.”

(Forrás: Origo)

Még érdekes lehet ...


2021. július 23., Péntek

Érdekességek a rendhagyó tokiói olimpiáról

Az eddigi évektől eltérően számos pozitív és negatív változás lép életbe.


Kékszalag: újrázott az RSM

A tavaly is győztes, Vándor Róbert kormányozta RSM haladt át elsőként az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán csütörtök este. A gyenge szélben rajtoló verseny utolsó szakasza a címvédő és az időrekordot tartó Józsa Márton vezette Fif


2021. július 22., Csütörtök

Elrajtolt a mezőny

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerint az időjárás megnehezíti a versenyzők dolgát.


2021. július 21., Szerda

Félezer hajóval rajtol az 53. Kékszalag Nagydíj Balatonfüreden

A címvédő RSM csapata azt írta a start előtti napon a közösségi oldalán, hogy a betervezett munkát 100 százalékban elvégezték, a legénység és hajó egyaránt készen áll a regattára.


Vasszigor és szabálylabirintus vár az olimpikonokra

Ahogyan a közel 170 fős magyar olimpiai csapat sportolóinak többsége, úgy az ötkarikás játékokat közvetítő M4 Sport stábja is megérkezett a tokiói olimpiára, közel 30 órás utazást követően és három nappal a pénteki megnyitó előtt.


2021. július 19., Hétfő

Egyre több Covid-fertőzött sportolót azonosítanak Tokióban

-Vasárnap három újabb sportolónál azonosított koronavírus-fertőzéses esetről számoltak be a tokiói olimpia szervezői.


2021. július 17., Szombat

Tokió 2020 - Útra kelt a legnagyobb magyar küldöttség

A XXXII. nyári olimpiai játékok jövő pénteken kezdődnek a japán fővárosban.


2021. július 14., Szerda

Irány Tokió!

Zborai Gyula negyedik alkalommal vesz részt a paralimpián.


2021. július 12., Hétfő

11-esekkel Olaszország az Európa-bajnok

120 perc alatt sem tudtak dönteni a felek, így másodszor dőlt el 11-esekkel az Európa-bajnoki cím.


2021. július 11., Vasárnap

Több mint négyezren lapátoltak Zamárdi és Tihany között

Korábban Fonyód volt az átevezés bázisa, de azt a helyszínt kinőtték, emiatt kellett elköltöztetni az eseményt.


2021. július 10., Szombat

Három zárt kapus mérkőzéssel büntette a magyarokat az UEFA

A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget.


2021. július 08., Csütörtök

Angol–olasz döntő lesz az Eb-n

Az angol válogatott lesz az olasz csapat ellenfele a labdarúgó Európa-bajnokság fináléjában, miután a szerdai elődöntőben hosszabbítás után 2–1-re legyőzte a dán együttest a londoni Wembley Stadionban.

#Nagykanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

2021. június 18. - Kanizsa

+