Sport - 2021. január 17., Vasárnap
#Rakonczay Gábor #SUP #extrém sport #Atlanti-óceán

Rakonczay: Hallucinációim voltak

Rakonczay: Hallucinációim voltak

Rakonczay ezzel a SUP-pal tervezte átszelni az Atlanti-óceánt (A kép forrása: indirekt.hu)

Rakonczay Gábor feladta azt a vállalkozását, amelyen egy SUP-pal evezte volna át az Atlanti-óceánt. A magyar extrémsportolóért mentőhelkoptert kellett küldeni. Rakonczay a Facebookon élő adásban mondta el az eseményeket. A magyar extrémsportoló jelenleg Teneriffe szigetén tartózkodik.

„Nincs bennem csalódottság, elkeseredettség”, nyilatkozta a magyar extrémsportoló. „Örülök, hogy megvagyok. 14 éve csinálom ezeket a vállalkozásokat, biztosan vannak most olyan ellendrukkerek, akik örülnek.

Hat napig voltam az óceánon. Az időjárás viszonylag rendben volt, 20 csomós széllel. Napi 80-100 km-t teljesítettem egy nap, gyorsan ment a SUP. Azt terveztem, hogy 50 nap alatt meg lehetett volna tenni ezt az utat.

Az első napon már átáztam, itt a világ legjobb ruhája sem segít. Fújt a szél, de ezt előre is lehetett tudni, hogy nem lehet passzívan bebújni a kabinba.

Hajóforgalom kevés volt, négy hajót láttam, ebből kettő felvette velem a kapcsolatot. Az alvással voltak nagy gondok. Az első nap egyáltalán nem tudtam aludni, de a továbbiakban is nagyon keveset. Az alvás alatt folyamatosan becsap a hullám, vizes vagy, fúj a szél. Sok halluciniációt éltem át. A folyamatos vizes, átázott lét miatt elkezdtem kihűlni. A negyedik nap éjszaka kapaszkodtam és próbáltam aludni, de becsapott a hullám, ami kifejezetten meleg volt, de a hajó megdőlt, beleértem a vízbe. Ez jól esett.

Az volt a gondolatom, hogy annyira átfagytam, hogy le kéne venni a ruhát, bemenni az óceánba. De az agyam akkor bekapcsolt, mert tudtam, hogy a víz 16 fokos. Akkor már tudtam, hogy nem teljesen ok a dolog. Az otthoniakkal folyamatosan kommunikáltam, de egy üzenetet egy óra alatt írtam meg.

Nem sokkal később levettem a ruhát és elkezdtem bemenni a vízbe. Ez már nem volt egy logikus lépés a részemről.

Ekkor gondoltam át, hogy ebben az útban ennyi volt, ezt fizikailag nem lehet tovább csinálni. Még azt végiggondoltam, hogyha a következő napok 20 csomós szelet hoznak, akkor talán lehet folytatni, de az előrejelzés azt mondta, hogy ennél erősebb szélre lehet számítani. És az előrejelzés nem mindig mondja a valósat. Sokszor annál is erősebb a szél.

Így péntek délután véglegesen meg kellett hozni a döntést, hogy ennyi volt.

Ha az ember mentést kér, akkor ott kell hagyni a hajót, amit hónapokon keresztül építettem. Otthagysz egy álmot, a rengeteg ember támogatását, hitét, hogy megyünk előre, csináljuk. És nem vagyok feladós típus, de itt most józan döntést kellett hozni. Azt is mérlegelnem kellett, hogyha nem csinálok valami nagy hülyeséget, akkor van még az életben 50 évem.

Meg ott a családom. És akkor azt a döntést hoztam meg, hogy rádión szólok egy tankerhajónak. Jött is egy hajó, három óra múlva odaért, felvettem velük a kapcsolatot. De nagyon rossz volt a vétel, ömlött az eső, nem láttak meg, továbbmentek. Ekkor segítőm a Las Palmasban lévő mentéskoordinációs központtal vette fel a kapcsolatot. Egy kis jeladóval adtam jelzést. Ekkor a teherhajó visszafordult, sötétedés előtt érkezett meg.

De olyan nagy volt a hullámzás és annyira kihűltem, hogy már a hajós mentés nem jött volna össze. Nem volt más lehetőség, minthogy légimentést kellett kérni.

Végül Teneriféről indult egy helikopter, amely eljött értem, s kiszedett az óceánból. A helikopterről leeresztettek kötéllel egy embert, hatalmasak voltak a hullámok, elképesztő körülmények között zajlott a mentés.

A mentőembert berakták a vízbe, ő jott oda hozzám, rámtett egy hámot, átöleltük egymást, majd megkezdődött a mentés.Bementünk a vízbe, eltávolodtunk a hajótól és aztán jelzett, hogy húzhatnak. Felhúztak és elindultunk a szárazföld felé. Amikor először leszálltunk, mindenki boldog volt, hogy sikerült a mentés. Végül visszaértünk Teneriffére. Ott új ruhákat adtak, majd jött a rendőrség, el kellett intézni a formaságokat. A zsembemen volt mobiltelefon, a műholdas készülék, a papírjaim. A Teneriffén élő magyarok szedtek végül össze, most is náluk vagyok.

Sajnálom, hogy ezt a döntést kellett hozni, de reálisan gondolkodva nem lehetett másképpen dönteni. Ezzel lezárult bennem egy fejezet, elmentem a határig.

Ilyen veszélyfaktorral járó vállalkozásokat nem valószínű, hogy bármikor fogok csinálni. Talán maradok az ultrafutásnál.”

(Forrás: Origo)

Még érdekes lehet ...


2021. március 02., Kedd

Cassano szerint hibázott a Juventus Ronaldo leigazolásával

A torinói klubnál azt várták, hogy a portugál sztárral a Juventus megnyeri a Bajnokok Ligáját, ez azonban már két alkalommal sem sikerült.


2021. február 24., Szerda

Sikeresen megműtötték az autóbalesetet szenvedett Tiger Woodsot

A 45 éves sztár helyi idő szerint kedden 7 órakor borult fel a kocsijával, melyből a tűzoltók vágták ki.


2021. február 18., Csütörtök

A Porto kétszer sokkolt, az álmoskás Juventus mentette a menthetőt

A Porto mindkét játékrészt góllal kezdte és 2–1-re legyőzte a Juventust a labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első felvonásán.


2021. február 17., Szerda

Lipcsei ajándékokkal került kényelmes helyzetbe a Liverpool Budapesten

A Liverpool két nagy védelmi hibát kihasználva 2-0-ra győzött az RB Leipzig vendégeként a Puskás Arénában a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzésén.


2021. február 08., Hétfő

Tom Brady hetedszer lett a legjobb

A Tampa Bay Buccaneers nyerte a Super Bowlt.


2021. február 05., Péntek

Berki Krisztián: Álmodni sem álmodhattam volna szebb karriert

Csütörtökön bejelentette visszavonulását az olimpiai bajnok, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok magyar tornász, Berki Krisztián.


2021. február 01., Hétfő

Az utcáról az olimpiára

Megkezdi a munkát a Magyar Breaktánc Szövetség.


2021. január 28., Csütörtök

A sírból hozta vissza a vb-negyeddöntőt a kéziválogatott, de csodát nem tudott tenni

A kézilabda-válogatott története 3. legjobb világbajnoki helyezését érte el azzal, hogy ötödikként végzett Egyiptomban.


2021. január 26., Kedd

Dárdai Pál ismét a Hertha élén

Ismét a volt magyar szövetségi kapitány lett a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője.


2021. január 24., Vasárnap

Kijutott a tokiói olimpiára a női vízilabda-válogatott

Bíró Attila szövetségi kapitány együttese a Triesztben zajló selejtezőtorna szombati elődöntőjében 13-10-re nyert a házigazda olaszok ellen, ezzel kivívta részvételét az ötkarikás játékokon.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+