Sport - 2021. február 01., Hétfő
#Magyar Breaktánc Szövetség #Nemzetközi Olimpiai Bizottság #breaking #tánc

Az utcáról az olimpiára

Az utcáról az olimpiára

Illusztráció (A kép forrása: Pexels)

Tavaly december elején jelentették be hivatalosan, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése alapján olimpiai szám lesz a break tánc, s breaking néven már bekerült a 2024-ben megrendezésre kerülő párizsi olimpia programjába. 

A break tánc a hetvenes években indult az Amerikai Egyesült Államok-beli nagyvárosokból. Eleinte szelídebb mozdulatokat foglalt magába, de az idő előrehaladtával és a tánc-stílus fejlődésével egyre több akrobatikus elemet, mutatványt tartalmazott.

Morgen Hamm a 2008-as olimpián debütált az air flair mozdulattal, amit breakesektől tanult, amit Zoltánék is a Fradi tornásztermében tanítottak 2002-ben tornászoknak. Persze a breakesek pedig az ollót, a Thomas kört tanulták a tornászoktól. Az air flairt Pablo Flores alkotta meg 1998-ban.

Ma már létezik olyan fitnesz-ág is, ami a breaktáncra épül ’breakness’ néven, aminek elindítója Filkóházi Zoltán, az MBSZ jelenlegi elnöke, nemzetközileg elismert break világbajnok, az Enemy Squad frontembere – akikről ma még Majka is énekel a Mindenki táncol című számában. Tőlük tanult kelet és nyugat akkoriban. 

„Ha megnézzük, már jelen van a jógában a kézenállás fejenállás, freezek, vagy a fitneszben a fél kör helikopter, és sorolhatnám. Mindenki a mozgás szabadságára törekszik, és ebben a breaktánc rohant előre. Hihetetlen, hogy ma 4-5 éves gyerekek, vagy lányok űberelik felül az eddig letett szinteket, vagy, hogy kibontakozási lehetőséget ad a mozgássérülteknek is, amit a szervezetben Barlein Zsolt Ananász hiphop világbajnok indított el, s a tánc egészségi hatásait népszerűsítő programot is tervez” – mondta Tóth Zoltán László, a Magyar Breaktánc Szövetség alapítója.

„A szövetség létrehozása más 2008 óta tervben volt. A tevékenységünket sajnos megtépázta a válság, de örömmel jelentjük, hogy mostanra hivatalosan is bejegyzésre kerültünk. Szerencsés egybeesés, hogy olimpiai szám lett közben a break tánc, ami azt bizonyítja, hogy mennyire látványos és fontos a sportág” – idézte fel a szakember.

A szövetség legfőbb célja a fiatalok elkallódásának megelőzése egy olyan sokoldalú kultúrán át, amely megtanítja őket kiállni, kifejezni magukat, egyéni célokat kitűzni, csapatban dolgozni, növelni a kreativitásukat, szellemi szabadságukat – mindezzel a testüket fejlesztve, karbantartva.

Az olimpia ma egy olyan plusz a breaktánc életében, amely azoknak a fiataloknak ad egy új irányt, akik főként a tánc erőelemeiben jeleskednek és motivációt éreznek, hogy olimpikonok legyenek.

„Örülünk annak, hogy ennyire sokoldalú a tánc, és egyre több kapu nyílik meg, de egyben érdekes, hogy táncot sportként kezelnek. Azok, akik anno elkezdték ezt a táncot, azok életérzésnek, szabad kifejezési módnak élték meg, és ezt a mai napig fenntartják. Erről Crazy Legs, a break tánc egyik úttörője az amerikai Rock Steady Crew egyik frontembere is nyilatkozott nemrég. Mindenesetre mindenben támogatni fogjuk azokat a fiatalokat, akik kihívást éreznek az olimpiai indulásban”.

A Magyar Breaktánc Szövetség munkájában részt vesz mások mellett Farsang Zoltán világbajnok, Kollár István Steve electric boogie világbajnok és a hazai break tánc elindítója, valamint a zenei oldalon Czabán Gábor, azaz Dj Revolution Beatbox világbajnok. Mellettük az MBSZ munkáját segíti például az életműdíjjal elismert Bocz Jenő, aki a Pécsett indította el a break táncot 1982-ben Szántó Péterrel, aki az IDO versenyekért felelt és az Enemy Squadot támogatta.

Tóth Zoltán László célkitűzése, hogy a régi munkásságának egy országosan összefogott folytatása legyen a szövetség. Véleménye szerint van értelme a szóló munkáknak, de nem akkora, mint ha egy ország összefog.

“Minimum 200 új táncost szeretnénk elindítani a meglévők mellett 2021-es évben, ezzel berobbantva a breaknemzedéket” – nyilatkozta.

A jövőben a szövetség számos programot létrehozva szeretné emelni a breaktánc ismertségét, mint breaktánc színház, amit a kétezres évek elején a Dancing With the Starsból jól ismert Kovács Gergely Csanáddal elindítottak a Nemzeti Táncszínházban. Emellett hazai kis és nagy versenyek, nemzetközi versenyeztetés, oktató és népszerűsítő filmek, breakzenék létrehozása, ösztöndíjak, országosan nyíló tánciskolák, akadémia, mozgássérültek oktatása, elkallódás megelőzés is a terveik között szerepel.

(Forrás: kidsnews.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. június 24., Csütörtök

Szép volt, fiúk!

Kétszer is vezetett a magyar válogatott a németek ellen, de nem sikerült a továbbjutás.


2021. június 23., Szerda

Hajrá magyarok!

A Groupama Aréna után az Operaház is nemzeti díszkivilágítással készül a magyarok sorsdöntő Eb-meccsére.


2021. június 20., Vasárnap

EURO 2020 - Szalai Ádám jól érzi magát, visszatért Telkibe

A támadó a magyar-francia mérkőzésen egy ütést kapott a fejére.


Az e-sport a járvány nyertesei közé tartozik

Az elmúlt egy évben minden korábbinál több szabadidőnket töltöttünk az otthonunkban, ami még a hardcore gamerek videójáték szokásait is megváltoztatta.


2021. június 17., Csütörtök

EURO 2020: Csaknem egymillió-háromszázezer fogadás érkezett a magyar–portugál meccsre

A mérkőzéshez kapcsolódóan az egyik legnépszerűbb fogadási lehetőségnek a „Gólszám 2,5” opció bizonyult.


2021. június 16., Szerda

A hajrában bedarálta a jól küzdő magyarokat a címvédő portugál válogatott

Az utolsó percekben egy szerencsés góllal és Cristiano Ronaldo duplájával végül 3-0-ra nyert a mérkőzés nagy részét irányító Eb-címvédő.


2021. június 15., Kedd

Adj hozzá pár dekát!

Új netes kihívást indított a NAV. Hajrá, magyarok!


2021. június 13., Vasárnap

Jobban van a pályán újraélesztett dán játékos

Eriksen állapota stabil, és már kommunikációra képes.


2021. június 11., Péntek

Góléhes ragadozókkal néznek szembe a magyarok

Pénteken kezdetét veszi a 16. labdarúgó-Európa-bajnokság, melyre a szokásos négy év helyett ezúttal – a koronavírus-járvány miatt – ötöt kellett várni.


2021. június 05., Szombat

Szolid győzelem

Az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott Schäfer András góljával 1-0-ra legyőzte Ciprust pénteken a Szusza Ferenc Stadionban.


2021. június 02., Szerda

Értük szorítunk majd

Marco Rossi kihirdette a magyar válogatott végleges keretét az Európa-bajnokságra.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+