Sport - 2021. május 17., Hétfő
#kerékpár #verseny #Giro #Tour de Hongrie

Valter a legjobb öt között a Girón, Theuns nyerte a záróetapot a TDH-n

Valter a legjobb öt között a Girón, Theuns nyerte a záróetapot a TDH-n

(A kép forrása: Facebook/Giro d'Italia)

A Castel di Sangro és Campo Felice közötti 158 kilométeres etapon a Groupama-FDJ magyar bringása 49 másodperc hátránnyal a 25. helyen ért célba, összetettben pedig az ötödik pozícióba csúszott vissza, 43 másodperccel elmaradva Tour de France-győztes kolumbiai riválisától.

A szakasz során hat hegyet kellett megmásznia a versenyzőknek, de csak négy volt közülük kategorizálva, két második és egy harmadik kategóriás emelkedő után egy első kategóriás kaptató vezetett a célba, amely előtt ráadásul az utolsó 1600 méter murvás út volt. A nap elején ismét óriási volt a tempó, mert sokáig nem alakult ki szökés, végül a harmadik hegyen sikerült egy több mint tízfős csoportnak ellépnie a karavántól, amelyet ezt követően Valter csapata, a Groupama-FDJ vezetett.

Az irányítást az utolsó emelkedő előtt átvette Bernal istállója, az INEOS Grenadiers, amely olyan erős tempót diktált, hogy a főmezőny alaposan megrostálódott. Már ekkor látszott, hogy ez az iram Valternek sem esik jól, ugyanis folyamatosan a boly legvégén helyezkedett. Ennek ellenére nem szakadt le csak akkor, amikor Bernal az utolsó másfél kilométeren belül, már a murvás úton ritmust váltva mindenkit faképnél hagyott. Bernal könnyeivel küzdött a célba érkezés után, hogy megnyerte a szakaszt és átvette a rózsaszín és a fehér trikót.

A 22 éves Valter Attila három napon át viselte a kerékpársport egyik legértékesebb mezét, a Maglia Rosát. A mezőny másik magyar tagja, Dina Márton 22:22 perc hátránnyal a 117. helyen ért célba, összetettben pedig 108. 1:08:58 óra lemaradással.

Hétfőn a L’Aquila és Foligno közötti 139 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely 3479,9 kilométert teker, amíg május 30-án célba ér Milánóban.

Theuns nyerte a záróetapot a Tour de Hongrie-n

Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.

A szakasz legjobb magyarja a 20. pozícióban beérő válogatott Karl Ádám lett, míg Pelikán János végzett az összetettben a legjobb magyar bringásként 23. helyével, így megtartotta a fehér trikót.

A fővárosba négy év után visszatérő magyar körverseny a Hősök terétől indult és ott is ért véget 12 kör megtétele után. Másfél órával az indulás előtt még csepergett az eső, ám a rajtra kisütött a nap, 15 fokban kezdte meg a távot a 120 versenyben lévő bringás.


(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A magyar válogatott célja a szökésbe kerülés és Karl Ádám segítése volt a szakasz végi sprintben Dér Zsolt szövetségi kapitány elmondása alapján. Karl az MTI-nek elmondta, motiválja a hazai pálya, mivel számos ismerőse áll és drukkol neki az utak mentén. Érezte magában az erőt a jó teljesítményhez, a néhol nedves aszfalttól nem tartott, mivel a bátrabb versenyzők közé sorolja magát, ugyanakkor alacsonyabb guminyomással készült a szakaszra.

A négy éve az összetettben második Peák Barnabás (BikeExchange) kiemelte: jó érzés, hogy ismét a fővárosban zárul a viadal. Elégedett volt szombati teljesítményével, amikor a Kékestetőre menet hosszan segítette a szakaszgyőzelmével élre álló Damien Howsont, ezúttal pedig Kaden Groves sprintfelvezetése volt a szerepe.

Az 52 km/h-s első kör végén Fetter Erik indított szökést, a négyfős csoport pedig 1:20 percre tekert el a mezőnytől, mögöttük – fél perccel a karaván előtt – haladt egy ugyancsak négyfős boly, benne a magyar bajnok Filutás Viktorral és a válogatott Hrenkó Norberttel. Így az út mentén álló rengeteg szurkoló három magyar szökevénynek szoríthatott.

Az utolsó ötven kilométerre fordulva elkezdett fogyni a különbség, a hátsó csoportot a táv felénél be is fogta a mezőny, Fetteréket pedig a záró 11 kilométerre fordulva érték utol. Bár az utolsó tíz kilométeren is volt szóló támadás, az elsőségről a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, ebben a belga Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.

Az összetett élcsoportja nem változott, a BikeExchange 28 esztendős kerékpárosa, Howson az immár 42. kiírásánál járó verseny első ausztrál végső győztese. Mint mondta, egyetlen dolguk volt: biztonságosan megérkezni.

“Tudtuk, hogy sprint lesz a végén, nyugodtnak kellett maradnom és jól helyezkedni” – értékelt Howson.

A szakasz legjobb magyarja a 20. pozícióban beérő válogatott Karl Ádám lett, míg Pelikán János végzett az összetettben a legjobb magyar bringásként 23. helyével, így megtartotta a fehér trikót.

Karl Ádám kiemelte: nagyon jól esett neki a sok szurkolás, amikor hallotta, ahogy kiabálják a nevét.

“Az utolsó kanyarra hátrébbról fordultam az előre eltervezettnél, ötszáznál muszáj volt elkezdenem sprintelni, hogy előrébb jöjjek, így viszont a záró kétszázra elfogytak a lábaim” – fejtette ki. Hozzáfűzte: mindent megtett, amit tudott, most így alakult a befejezés.

Pelikán az MTI-nek elárulta, ideges volt az eső és az úton lévő víztócsák miatt, ám a szél és a nap felszárította a vizet a pályáról.

“Magamat meglepve tudtam annyira agresszív lenni, hogy ott tudtam maradni az elején, ahol könnyebb és nem is annyira veszélyes. Ez volt a cél, hogy elöl megjöjjek és ne essek el” – idézte fel a záró etapot a fehér trikós.

(Forrás: M4 Sport)

Még érdekes lehet ...


2024. március 28., Csütörtök

Értékes ezüstérem

Az év első válogató versenyén bizonyított Fata József birkózó.


2024. március 27., Szerda

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

A diákok a budapesti BOK-csarnokban megrendezett viadalon bizonyítottak.


2024. március 25., Hétfő

Judokák seregszemléje

Aranyérmet szerzett a serdülő Orbán Noémi.


2024. március 20., Szerda

Négy év után ismét elrajtol a Balaton Szupermaraton

A 14 éves múltra visszatekintő futóeseményen több mint 196 kilométert vállalnak a tókerülők.


2024. március 16., Szombat

Elkezdődött a tavaszi szezon

Megállíthatatlan az FC Nagykanizsa U12-es regionális labdarúgó bajnokságban szereplő együttese.


2024. március 13., Szerda

Az első két helyezett találkozott

Rangadót nyert idegenben az FC Nagykanizsa U17-es csapata.


2024. március 11., Hétfő

Ajkán nyertek az U13-as labdarúgók

Továbbra is remek formában játszanak Kisharmadás Gábor edző tanítványai.


Bizonyítottak a birkózók

Kötöttfogásban szereztek bronzérmeket.


Negyedik helyen végzett a Péterfy-iskola csapata

Erős mezőnyben bizonyítottak a Játékos Sportverseny diákolimpia országos döntőjében.


2024. február 29., Csütörtök

Kivételes teljesítményt nyújtottak a labdarúgók

A Zala vármegyei futsal torna bajnoka lett az FC Nagykanizsa csapata.


2024. február 23., Péntek

Remekeltek a labdarúgók

A döntőig menetelt az FC Nagykanizsa U10-es csapata.


2024. február 21., Szerda

Pályán a labdarúgó utánpótlás

A Németh István és Kovács Dávid vezette gárda remek csatában a második helyet szerezte meg a Szőke Miklós emléktornán. 

#Nagykanizsa

Gyurcsány emberei...

Gyurcsány emberei...

2024. március 28. - Kanizsa

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

Remekeltek a Szivárvány-iskola atlétái

2024. március 27. - Sport

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

Egy somogyi „csibész” mikrofonnal

2024. március 26. - Kanizsa

Közönséges bükkfa került az időspirálba

Közönséges bükkfa került az időspirálba

2024. március 25. - Kanizsa

Amerikából jöttek

Amerikából jöttek

2024. március 22. - Kanizsa

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

Nagykanizsa mellett pihent meg a halászsas

2024. március 19. - Érdekes

Parkolóbővítés, útfelújítás

Parkolóbővítés, útfelújítás

2024. március 19. - Kanizsa

+