Sport - 2021. július 21., Szerda
#Tokió 2020 #olimpia #ötkarikás játékok #Tokió #Japán

Vasszigor és szabálylabirintus vár az olimpikonokra

Vasszigor és szabálylabirintus vár az olimpikonokra

(Fotó: MTI/AP/Szato Kiicsiro)

Ahogyan a közel 170 fős magyar olimpiai csapat sportolóinak többsége, úgy az ötkarikás játékokat közvetítő M4 Sport stábja is megérkezett a tokiói olimpiára, közel 30 órás utazást követően és három nappal a pénteki megnyitó előtt.

Tokió repterei érthető okokból a játékok ideje alatt kizárólag az olimpiára akkreditált személyeket fogadnak, az érkezés és a belépés szövevényes szabálylabirintus útján zajlik, ami már jóval a felszállás előtt megkezdődik és a sportolókra, csapattagokra, a sajtó munkatársaira egyaránt vonatkozik. Szurkolók nem vehetnek részt az olimpián, még japánok sem, amit a szervezők néhány napja könnyes szemmel jelentettek be és kértek bocsánatot honfitársaiktól az elkerülhetetlen döntésért.

Arctalan olimpia

A Covid-19 világjárvány elleni védekezés mindent át- és felülír az olimpián, amihez fogható még soha sem volt és remélhetőleg soha nem is lesz. A helyszínen megtett összes lépés a végletekig szabályozva van, sokszor követhetetlen részletességgel, még azok számára is, akiknek az a feladata, hogy betartassák a szabályokat. És ezen az sem segít, hogy a helyiek keveset és nem túl jól beszélik az angol nyelvet, de lenyűgözően türelmesek, kedvesek és segítőkészek.

A résztvevők biztonsága és a lebonyolítás érdekében a szervezők számos szabálykönyvet közzétettek, amely részletesen (50-100 oldalon) leírja, milyen protokoll vonatkozik a japán fővárosba érkezőkre, legyen sportoló, hivatalos személy vagy újságíró.

Újságírók dolgoznak az olimpiai médiaközpontban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Aki ezekről nem vesz tudomást, például nem tesztelteti magát, nem visel maszkot, vagy nem tartja be a távolságtartási kötelezettséget, súlyos következményekkel számolhat: lehet figyelmeztetés, az akkreditáció ideiglenese vagy végleges bevonása, kizárás, akár diszkvalifikáció, de pénzbüntetés is. Papíron legalábbis, hiszen több tízezer személy folyamatos nyomonkövetése és ellenőrzése a valóságban kivitelezhetetlen feladat.

Teszt, teszt, teszt

A betartandó szabályok sora már az utazás előtt elkezdődik: minden egyes olimpiai résztvevőnek a Japánba tartó járat indulását megelőző 96 órán belül két negatív Covid-tesztet kell produkálnia, ami nélkül a repülőgépre sem engedik fel.

Érkezéskor még a tokiói reptéren mindenkit elkülönítenek, többórás várakozás és egy újabb nyál teszt következik – a mintavétel önállóan zajlik, egy műanyag kémcsőbe kell a szükséges mennyiségű nyálmintát juttatni.

Ha az is negatív, már csak 4-5 ellenőrzőkapunk kell átjutni a szükséges dokumentumok és az azokhoz tartozó applikációk bemutatásával. Fárasztó procedúra, emellett pedig a Magyarországhoz képest +7 órás időeltolódás is okozhat némi kényelmetlenséget az első napokban.

Az esetleges fennakadás azonban végzetes is lehet, buktató pedig akad rendesen: reptéri dolgozók elmondása szerint az elmúlt napok mindegyikén előfordult, hogy visszafordítottak érkezőket, akik közül többen a részletes szabályok ismerete hiányában landoltak: volt, akit a belépéshez elengedhetetlen dokumentumok hiánya miatt, egy újságírót pedig azért, mert bár negatív, de nem a japán előírásoknak megfelelő Covid-tesztet mutatott be. Tiltakozott, de hiába.

Tokió városa szinte lezárt terület az érkezőknek: a reptérről kizárólag a szállodába/olimpiai faluba vezethet az út és megkezdődik az általánosan előírt 72 órás karantén, ami alól csak az olimpiai szerepléshez, illetve munkavégzéshez elengedhetetlen tevékenység (pl: edzés) adhat felmentést.

Ha valakinek a reptéren pozitív a teszteredménye, azonnal elkülönítik és szükség esetén orvosi, kórházi ellátásban részesítik. Azokra a sportolókra és edzőkre, akiknek a reptéren pozitív teszteredményük lett, egy az olimpiai faluban erre elkülönített helyszínen egy újabb Covid-teszt vár, amennyiben az is pozitív eredményt ad, megkezdődik a szigorú izoláció.

A játékok ideje alatt a sportolókra minden egyes nap tesztelés vár, csak evés, edzés, versenyzés és alvás közben lehet levenni a maszkot, kerülniük kell az érintkezést másokkal, folyamatosan monitorozniuk kell a testhőmérsékletüket, az adatokat egy applikációba feltöltve kell elérhetővé tenni. Emellett kell teljesítőképességük maximumát nyújtani, ez ám a kihívás.

Arcmaszk, távolságtartás, étkezés egyedül

Minden olimpiai résztvevőnek kötelező az állandó maszkviselés a játékok időtartama alatt, kivéve, ha esznek, isznak, edzenek, versenyeznek vagy alszanak. Emellett törekedni kell a gyakori kézmosásra, a fertőtlenítésre, a társas érintkezések minimalizálására és a zsúfolt helyek elkerülésére.

Az olimpián 100 méter háton rajthoz álló Bohus Richárd a Tokiói Vizes Központban, maszkban (fotó: MTI/Kovács Tamás)

A sportolóktól 2 méteres, mindenki mástól legalább 1 méteres távolságot kell tartani minden egyes olimpiai helyszínen. Kerülendő a fizikai kontaktus, az ölelés, a pacsi, a kézfogás és minden egyéb érintkezés.

Bár az olimpiai faluban található hatalmas étteremben közel 700 féle étel között választhatnak a sportolók, az étkezést szintén egyedül kell végezni, vagy másoktól 2 méteres távolságot tartva.

Hosszú Katinka jókedvét a rengeteg nehezítő körülmény sem szegheti (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ez vonatkozik a győztesekre is, miután a pódiuon állva saját nyakukba akasztották az érmet, nem gratulálhatnak a másik két érmesnek.

Szurkolás? Csak taps!

A nézők kizárásával a (honfitársaikat előszeretettel és nagy csapatban buzdító) olimpikonok előtt sem nyílik meg a lelátó, tiltott zóna, csak a számukra kijelölt helyen követhetik az eseményeket.

De kizárólag maszkban és a kiabálást, éneklést, fütyülést kerülni kell, tapsolni azért szabad.

Emellett sportáganként változó, hogy milyen apró és szokatlan szabályoknak kell még megfelelni.

Tömegközlekedés

A játékok minden résztvevője érkezésétől számítva 14 napot tölt buborékban, ezalatt csak a szállás, edzés- és versenyhelyszín között mozoghat az erre külön kijelölt járművekkel, ami lehet busz vagy taxi. Tehát az első két hétben a hagyományos tömegközlekedési eszközök nem használhatóak.

A média munkatársainak egy aktivitási tervet is le kell adni a szervezőknek, amiben előre és részletesen kell jelezni, hogy mely helyszínek között kívánnak mozogni, ezzel is kontrol alatt tartva a létszámot.

Holimpia

Eközben Tokió városában utazva szinte alig utal bármi is arra, hogy pénteken hivatalosan is kezdetét veszik az ötkarikás játékok, a városra jellemző már-már fullasztó nyüzsgésnek nyoma sincs.

Az utakon van forgalom, járókelő nem sok, de ők is szinte kivétel nélkül munkába járnak és különösen ügyelnek a távolságtartásra. Az óvatosság érthető, hiszen a növekvő Covid-fertőzések miatt (Tokióban kedden 1387 új fertőzöttet regisztráltak) augusztus 22-ig, az olimpiai falu zárásáig meghosszabbították a szükségállapotot a fővárosban.

Repedezik a buborék

A szervezőknek azért is van rendkívül nehéz dolga a koronavírus terjedésének visszaszorításával, mert bár az olimpikonokat és egyéb résztvevőket amennyire lehet buborékban tartja, minden lépésüket képtelenség kontrol alatt tartani, emellett az őket kiszolgáló több tízezres személyzetet nem lehet bezárva tartani, így elkerülhetetlen hogy kapcsolatba lépjenek helyiekkel.

Erre utal, hogy július 1-től számolva – négy prefektúrában – már 67 pozitív esetet találtak az olimpiával kapcsolatba lépett személyek körében és múlt hét pénteken már az olimpiai faluban is regisztrálták az elsőt, azóta két dél-afrikai labdarúgóról és az amerikai női tornászválogatott egyik tagjáról derült ki, hogy pozitív lett a tesztje.

A bizonytalanság szüntelenül ott lebeg a fejek fölött: akár a pénteki megnyitóünnepség előtti utolsó pillanatban vagy a játékok közben is törölhetik az olimpiát, ha a fertőzések növekedésének száma erre okot ad.

Annak van remény, aki csak kapcsolatba lépett fertőzöttel

Aki pozitív tesztet produkál, azonnal karanténba, szükség esetén pedig egy erre az esetre elkülönített kórházi létesítménybe kerül. Az izoláció egy kijelölt intézményben, például egy erre kijelölt szállodában történik, hosszát pedig a japán egészségügyi hatóság határozza meg a tünetek és a fertőzöttség súlyossága alapján.

Aki közvetlen kontaktszemélynek minősül (ezt is külön applikáció ellenőrzi), nem feltétlenül kell lemondania az olimpia álmairól: az elkülönítés azonnal megkezdődik, de amennyiben a versenye előtt 6 órával negatív mintát ad, elindulhat vagy folytathatja szereplését.

Nem kötelező az oltás

Bár a szervezők kimondottan biztattak minden résztvevőt az Covid-19 elleni védőoltásra, ez nem feltétele az olimpiai részvételnek és a megléte egyetlen érvényben lévő szabály alól sem mentesít. Ettől függetlenül az egyes nemzetek olimpiai bizottságai rendelkezhetnek eltérően, mint például a magyar, aminek következtében a kajak-kenu szlalom szakágban kvótás Schmid Julia lemondta szereplését.

„A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége július 9-én döntött arról, hogy csakis Covid-19 ellen védett sportoló lehet a magyar csapat tagja a tokiói olimpián. Ezt követően a szlalom kajakban visszaosztott kvótával rendelkező Schmid Julia jelezte, hogy ezen okból lemond az olimpiai indulásról, így a Magyar Olimpiai Bizottság visszavonja nevezését a július 28-án kezdődő versenyre” – jelentette be szombati közleményében a MOB.

Hazaút

Az olimpia ideális esetben a lenyűgöző sportteljesítmények mellett az olimpikonoknak egy nagy buli is, hiszen több ezer kiváló sportember tölt el heteket egy óriási és erre a célra kialakított lakóközösségben, a versenyek befejeztével pedig jöhet a jól megérdemelt kikapcsolódás, a hosszú évek kitartó munkája utáni felszabadulás, találkozás, szurkolás és városnézés.

Nos, Tokióban ezt is el kell felejteni:

a szabály szerint minden egyes sportolónak a versenye befejezését követő 48 órán belül el kell hagynia Japánt.

Persze csak akkor, ha negatív koronavírus-tesztet produkált.

Még érdekes lehet ...


2021. augusztus 03., Kedd

Éremeső a keddi versenynapon

Három számban, hét magyar versenyző négy érmet szerzett az olimpia kajak-kenu versenyeinek kedd hajnali döntőiben, de vitorlázásban is a dobogón végeztünk.


2021. július 30., Péntek

Orbán Viktor fogadta a FIA elnökét

A miniszterelnök a Formula-1 Magyar Nagydíj hétvégéje előtt péntek reggel a Karmelita kolostorban tárgyalt Jean Todttal, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökével, aki egyben az ENSZ-főtitkár közlekedésbiztonsági különmegbízottja


„Ennyi volt az én időm, ennyi volt az úszásom”

Cseh László pályafutásának utolsó 200 métere.


2021. július 29., Csütörtök

Elhalasztották a 39. Lidl Balaton-átúszást!

A bizonytalan és várhatóan gyakran szeles időjárás miatt a 39. Lidl Balaton-átúszást ezen a hétvégén a résztvevők biztonsága érdekében nem tartják meg.


2021. július 28., Szerda

Bronz-érem-eső

A férfi magyar kardcsapat és Tóth Krisztián cselgáncsozó is a dobogó harmadik fokára léphetett.


Milák Kristóf rekordot úszva lett olimpiai bajnok!

Megvan Magyarország harmadik érmese a tokiói olimpián, Milák Kristóf olimpiai bajnok.


2021. július 26., Hétfő

Hajrá, magyarok!

Magyaroknak szurkol a világ legforgalmasabb kereszteződése Tokióban.


2021. július 25., Vasárnap

Siklósi Gergely ezüstérmes a párbajtőr döntőben

A pályafutása első olimpiáján szereplő Siklósi Gergely ezüstérmet szerzett a férfi párbajtőrözők vasárnapi egyéni versenyében a tokiói ötkarikás játékokon.


2021. július 24., Szombat

Szilágyi Áron zsinórban harmadszor olimpiai bajnok

A kétszeres címvédő Szilágyi Áron bejutott a legjobb négy közé a férfi kardozók szombati egyéni versenyében a tokiói olimpián.


2021. július 23., Péntek

Érdekességek a rendhagyó tokiói olimpiáról

Az eddigi évektől eltérően számos pozitív és negatív változás lép életbe.


Kékszalag: újrázott az RSM

A tavaly is győztes, Vándor Róbert kormányozta RSM haladt át elsőként az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán csütörtök este. A gyenge szélben rajtoló verseny utolsó szakasza a címvédő és az időrekordot tartó Józsa Márton vezette Fif


2021. július 22., Csütörtök

Elrajtolt a mezőny

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerint az időjárás megnehezíti a versenyzők dolgát.


2021. július 21., Szerda

Félezer hajóval rajtol az 53. Kékszalag Nagydíj Balatonfüreden

A címvédő RSM csapata azt írta a start előtti napon a közösségi oldalán, hogy a betervezett munkát 100 százalékban elvégezték, a legénység és hajó egyaránt készen áll a regattára.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+