Sport - 2021. július 22., Csütörtök
#Kékszalag #vitorlás #verseny #Balaton

Elrajtolt a mezőny

Elrajtolt a mezőny

(Fotók: MTI/ Vasvári Tamás)

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerint az időjárás megnehezíti a versenyzők dolgát.

35 különböző hajóosztályban és értékelési csoportban, 556 egység nevezett az idei 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra, köztük 14 külföldi hajó. A klasszikus egységek hét osztályban neveztek, mintegy 55 hajóval, az abszolút elsőségért pedig összesen 15 hajó verseng majd a Nyílt Többtestű Osztályban, az az a katamaránok között – ismertette az InfoRádióban Holczhauser András.

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára arra is kitért: miután a Kékszalag mára már egy fesztiválra nőtte ki magát, számos kulturális és gasztronómiai program egészíti ki a vitorlásversenyt. A csütörtök reggeli startot megelőzően három nézői hajó is kifutott, melyek körülbelül két órán át fognak együtt haladni a mezőnnyel, délután pedig már az első befutókat fogják várni, 17 órától egészen éjfélig a balatonfüredi SpiccBistróban. Holczhauser András hozzátette: pénteken egy partközeli gyorsasági versenyre, szombaton pedig a 14. Kékpántlika fregattára is sor kerül, ami az ifjúsági versenyzők túraversenye, és a balatonfüredi móló közelében kerül megrendezésre.

A Kékszalag díjkiosztója, és azt azt követő zárórendezvény szombaton 18 órától tekinthető meg a balatonfüredi Gyógy téren.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint gyenge szélben versenyez majd a mezőny. A rajt idején még mérsékelt északnyugati szél volt, amely már a délelőtt folyamán gyengül, és a déli óráktól a tavi cirkuláció lesz a meghatározó. Az esti órákban sokfelé teljesen leállhat a légmozgás – hívták fel a figyelmet. A meteorológiai szolgálat szerint pénteken és szombaton is főként a helyi hatások alakítják majd a gyenge, vagy mérsékelt légmozgást.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével, majd pedig Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

Tavaly egy rendkívül szélcsendes versenyen a Vándor Róbert vezette RSM2 katamarán nyert 17 óra 52 perc 57 másodperces idővel. A versenycsúcsot a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbócos, magyar fejlesztésű katamarán tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba. A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas nyerte meg Kékszalagot.

(Forrás: Infostart)

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. május 20., Péntek

Három új taggal bővült a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete

Kőbán Ritát, Jónyer Istvánt és Schmitt Pált iktatta be tagjai közé a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. A 2020 szeptemberében megválasztott trió beavatására a világjárvány miatt került sor kétéves csúszással.


2022. május 19., Csütörtök

Megvan a férfi vízilabda-válogatott kerete

Ők harcolnak az aranyért Budapesten.


2022. május 14., Szombat

Hosszú Katinka és Szabó Szebasztián is a dobogó tetején Athénban

Ezüst- és bronzérmet is szereztek a magyar úszók az athéni nemzetközi úszóviadal első napján.


2022. május 12., Csütörtök

Giro: Valter segítsége is kellett Démare győzelméhez az 5. szakaszon

Magyarul köszönte meg Valter Attilának a segítséget a szakaszgyőztes.


2022. május 10., Kedd

Bemutatták a Hosszú Katinkáról szóló életrajzi dokumentumfilmet

Hétfőn a sajtó képviselői előtt bemutatták a Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszóról szóló életrajzi dokumentumfilmet.


2022. május 09., Hétfő

Legalább negyedmillióan szurkoltak a Giro d’Italia első három napján

Az olasz szervezők szerint minden idők egyik legjobb Nagy Rajtját rendezte meg Magyarország.


2022. május 08., Vasárnap

Valter Attila: egészen lenyűgöző volt a közönség

A 23 éves versenyző pedig széles vigyorral az arcán köszönte meg a biztatást.


2022. május 07., Szombat

Giro: Lovas huszárok vágtattak a bringások mellett

Különleges kíséretet kaptak a versenyzők a Giro első napján.


2022. május 05., Csütörtök

Giro: 104, 118, 124

Három a magyar igazság, avagy ezeket a rajtszámokat keressük a Giro d'Italia mezőnyében.


Giro: A zsúfolásig telt Hősök terén köszöntötték a csapatokat

Révész Máriusz szerint a világ egyik legnagyobb sporteseménye kezdődik meg a pénteken Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szerdai csapatbemutatójával.


2022. április 30., Szombat

7. lett Lubics Szilvia az NN Ultrabalatonon!

24 óra 11 perc alatt teljesítette a 210 km-es távot a kanizsai ultramaratonista.

+