Sport - 2021. július 23., Péntek
#Tokió 2020 #olimpia #ötkarikás játékok #Tokió #Japán

Érdekességek a rendhagyó tokiói olimpiáról

Érdekességek a rendhagyó tokiói olimpiáról

Az olimpiai és a paralimpiai kabalák, Miraitowa (balra) és Someity (A kép forrása: rfi)

2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg Tokióban a XXXII. nyári olimpiai játékokat. Az eddigi évektől eltérően számos pozitív és negatív változás lép életbe, melyekből összegyűjtöttük a legérdekesebbeket az MTVA Sajtóarchívumának összeállításában, írja a hirado.hu.

Az eredetileg 2020 nyarára tervezett játékokat az ötkarikás mozgalom történetében rendhagyó módon, a koronavírus-járvány miatt, egy évvel el kellett halasztani. A japán fővárosban terjedő fertőzés miatt az a döntés született, hogy a versenyeket nézők nélkül, üres lelátók előtt rendezik meg. Zárt kapus játékokra még soha nem volt példa, az idei olimpiát sokan már a csonka moszkvai és Los Angeles-i játékokkal helyezik egy kategóriába.

Hasimoto Szeiko, a 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát előkészítő bizottság elnöke és Muto Tosiro, a bizottság vezérigazgatója (Fotó: MTI)

A világjárvány közepette rendezett olimpia szigorú karanténszabályok és ellenőrzés mellett zajlik majd, a szabályok súlyos megsértéséért pedig akár kiutasítás is járhat.

A sportolókat és a kísérőket az elutazásuk előtti három napon belül kétszer is tesztelni kell, Japánba érkezésükkor újabb ellenőrzés vár rájuk, és a versenyek alatt is rendszeresek lesznek a tesztelések. Az olimpiai helyszínekre való belépéskor mindenki testhőmérsékletét ellenőrzik, s kötelező a maszk viselése is. A résztvevőknek mindvégig egyfajta „buborékban” kell maradniuk az olimpiai falu, a verseny- és tréninghelyszínek között, csak kijelölt járművekkel közlekedhetnek és csak engedélyezett helyeken étkezhetnek. Továbbá a versenyzők nem keveredhetnek egymással, akinek véget ért a versenye, annak azonnal haza kell utaznia.

A nyitóünnepségre is szigorú biztonsági előírások vonatkoznak: itt is kötelező a maszkviselés, a stadionban csak ezer VIP-vendég lehet jelen. A sportolóknak versenyük előtt hat órával negatív tesztet kell szolgáltatniuk, az eredményhirdetésnél a testi kontaktusok számának csökkentése érdekében tilos a kézfogás és az ölelkezés, az érmeket sportdiplomaták helyett maguk a versenyzők akasztják nyakukba.

Várakozások szerint a játékokon részt vevő sportolók 80 százaléka lesz beoltva (a japán lakosságnak ugyanakkor csak 30 százaléka), a magyar küldöttségnek csak koronavírus ellen védett sportoló lehet tagja.

Tokió második alkalommal rendez olimpiát, ezt megelőzően 1964-ben adtak otthont a játékoknak. Valójában az idei már a harmadik olimpia lehetne a japán fővárosban, amely megkapta az 1940-es olimpia megrendezési jogát, de ettől 1938-ban a kínai-japán háború és a nemzetközi nyomás miatt visszalépett.

A játékokra eddig a hivatalos adatok szerint 15,4 milliárd dollárt költöttek, jóllehet a 2013-as pályázatban „csak” 7,5 milliárd dollár szerepelt. Elemzők szerint a valós költségek már 20 milliárd dollárra rúgnak, ennél drágább csak a 2008-as pekingi nyári és a 2014-es szocsi téli olimpia volt. Ráadásul az olimpia egyáltalán nem népszerű a rendező ország lakosainak körében:

egy felmérés szerint a japán választópolgárok több mint 80 százaléka véli úgy, hogy a játékokat el kellett volna halasztani vagy törölni kellett volna.

A nyári olimpia ellen tüntető férfi Tokióban (Fotó: MTI)

A versenyek egy részét az 1964-es létesítményekben rendezik, de az olimpiai stadion teljesen új lesz. A pályázatot a brit–iraki sztárépítész, Zaha Hadid nyerte, azonban a terveket ért kritikák és az elszálló költségek miatt végül egy jóval egyszerűbb és olcsóbb létesítmény mellett döntöttek. A Kengo Kuma tervezte aréna külső szerkezete az ország 47 prefektúrájából származó fából épült.

A játékokon 205 nemzet képviselői és a menekültek olimpiai csapata vesz részt, a szereplést egyedül Észak-Korea mondta vissza. Az olimpián 339 érmet osztanak ki 33 sportágban, 42 helyszínen.

A karate, a sportmászás, a gördeszka és a hullámlovaglás először szerepel a programban, és visszatér a baseball, amely 1992 és 2008 között szerepelt a műsoron.

A mintegy 11 500 sportoló nemek szerinti megoszlása is most a legegyenlőbb, 51 százalékuk férfi, 49 százalékuk nő, a magyar küldöttség 173 sportolóból áll. Az olimpián – nagy vihart kiváltva – először indulhat transznemű sportoló az új-zélandi súlyemelő Laurel Hubbard személyében.

Ez lesz minden idők legzöldebb olimpiája, amelyen mindent igyekeznek megtenni, hogy csökkentsék az esemény ökológiai lábnyomát. A teljes áramellátást megújuló energiaforrások biztosítják, minden helyszínen LED-es világítást használnak.

Az érmeket 6,2 millió eldobott mobiltelefonból és elektronikai eszközből visszanyert nemesfémből öntik, a dobogókat az óceánból kiemelt, újrahasznosított műanyagból készítik. A sportolók kartonpapírból készült ágykereteken alszanak. Az olimpiai fáklya és a láng a váltófutás bizonyos szakaszaiban és a július 23-i nyitóünnepségen is, most első alkalommal, hidrogénnel fog működni. A fáklya anyagának mintegy 30 százaléka a megrongálódott fukusimai atomerőműből származó, újrahasznosított alumínium, formája a japánok által kedvelt szakura, azaz cseresznyevirág alakját idézi.

Az érmek a 2021-re elhalasztott tokiói nyári olimpia és paralimpia eredményhirdetései kellékei (Fotó: MTI)

A játékokon a legújabb technológiákat állítják csatasorba, ez a viadal áll majd legközelebb a robotizált olimpiához. Az olimpia kabalafigurája, Miraitova és paralimpiai „testvére”, Szomeiti. Az olimpiai faluban és a versenyhelyszíneken elhelyezett robotfigurák a homlokukra szerelt kamerák segítségével felismerik, ha emberek vannak a közelben, és reagálnak is rájuk, például köszöntik őket, s hang és kép közvetítésére is képesek. Az atlétikai versenyek során automata meghajtórendszerrel felszerelt robotok gyűjtik majd össze a sporteszközöket, a versenyzőket és a személyzetet az egyes helyszínek között önvezető járművekből álló flotta szállítja majd.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 12., Péntek

Erős kezdés!

Három magyar érem, közte a 100. magyar arany született a vizes Eb nyitónapján.


2022. augusztus 05., Péntek

Törölték a Balaton-átevezést

Az eseményt a várható szeles időjárás miatt kellett törölni.


2022. július 25., Hétfő

Telt ház lesz a Hungaroringen

A csapatok és a pilóták a hét elején érkeznek Magyarországra.


2022. július 24., Vasárnap

Világbajnok a női kardcsapat

Aranyérmet nyert a magyar női kardcsapat a kairói vívó-világbajnokságon.


2022. július 19., Kedd

Vívó vb: Szilágyi Áron aranyérmes

Az egyéni győzelmeit tekintve éremkollekcióját a kairói világbajnoki diadallal teljessé tévő Szilágyi Áron kardozó nagyon akarta ezt a győzelmet.


2022. július 18., Hétfő

Märcz Tamás távozik a férfi vízilabda-válogatott éléről

A szövetségi kapitány közös megegyezéssel távozik.


2022. július 17., Vasárnap

40. Balaton-átúszás – várhatóan tízezren csobbannak vízbe július 23-án

Az első lejegyzett Balaton-átúszás Szekrényessy Kálmán sportlap-alapító nevéhez fűződik, aki 142 éve 6 óra 40 perc alatt tette meg a Siófok és Balatonfüred közötti 14 kilométeres távot.


2022. július 15., Péntek

Havária a Kékszalagon

Egy hajót és legénységét mentették Tihanynál.


2022. július 12., Kedd

50 éves lenne minden idők egyik legjobb vízilabdázója, Benedek Tibor

Játékosként mindent megnyert amit lehetett, szövetségi kapitányként világbajnoki címig vezette a válogatottat. Két éve, roppant fiatalon távozott.


2022. július 07., Csütörtök

Jubilál a MAPEI Tour de Zalakaros

Hárommillió forintnyi nyeremény, egy új hegy és egy új verseny 2022-ben.

+