Sport - 2021. szeptember 03., Péntek
#aranyérem #Tokió #paralimpia #kajak-kenu

Kiss Péter Pál: Nem szerettem volna egy banánhéjon elcsúszni

Kiss Péter Pál: Nem szerettem volna egy banánhéjon elcsúszni

Az aranyérmes Kiss Péter Pál a második helyezettet egy bójasorral előzte meg (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Sorra adta a nyilatkozatokat a tokiói paralimpia kajak-kenu versenyeinek első döntős napja után a KL1-es kategóriában győztes Kiss Péter Pál, aki nagy esélyes volt, és ezt semmiképpen sem szerette volna elszalasztani.

A 200 méteres távon komoly fölénnyel, a második helyezettet egy bójasorral megelőző 18 éves kajakos az eredményhirdetése után a vegyes zónában az MTI-nek azt mondta, egyelőre nem tudja felfogni, mit is ért el, de szerinte most még nem is kell. Úgy fogalmazott, elsősorban örömet érez, hogy sikerült, amiért küzdött. „A vb és Eb-k után mindenféleképpen szerettem volna, hogy ez is jól sikerüljön. Persze előre nem mondtuk ki, de nem szerettem volna egy banánhéjon elcsúszni itt a végén” – tette hozzá, utalva arra, hogy 2019-ben Szegeden világbajnoki aranyérmes lett, és abban az évben Poznanban megnyerte az Európa-bajnokságot is, majd utóbbi sikerét meg tudta ismételni idén, Duisburgban.

202109031040_0903_arany_kajak_3.jfif (1500×998)

A döntőjét felelevenítve arról beszélt, hogy bármennyire esélyesnek számított, azért így is nehéz volt, már csak az esős, a vártnál hűvösebb idő miatt is. „Nem ilyen körülményekre számítottam, hanem napsütésre, meg sokkal melegebbre, egész végig így készültünk a nyáron, úgyhogy ez szerintem egy kicsit visszavetett a teljesítményemben. Illetve volt egy sérülésem, a könyökömnél, amit még a bemelegítésnél is éreztem. Úgyhogy volt izgulás, ráadásul a futam közben többször is megcsúszott a kezem a lapáton” – folytatta.

Ami a versenyét illeti, melyet előzőleg sokszor végiggondolt fejben, úgy fogalmazott: teljesen kikapcsolta a külvilágot, a rajtra odafigyelt, csak a saját pályájára koncentrált, hogy az megfelelően alakuljon. „A jól sikerült rajt után elkaptam a fonalat, és akkor már tudtam, hogy nagy baj nem lehet” – mondta nevetve.

202109031038_0903_arany_kajak_2.jfif (1500×1000)(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kiss Péter a sikert szeretné most megélni, és egy kicsit ki is pihenné magát, mert hamarosan jön a világbajnokság. „Ott azért már nem egy maxos pályát fogok menni, jó lesz, ahogy sikerül – vetítette előre, illetve megjegyezte, hogy utána hosszabb távlatban a párizsi paralimpia a cél. – Rengeteg sok munka van ebben a mostani eredményben. 2019-től jöttek a sikerek, de azért ezt mi már jóval előtte elkezdtük (Pruzsina) Istvánnal (az edzőjével), mi már hat éve készültünk. Ha nem is kifejezetten erre, de arra, hogy versenyezhessek nemzetközi szinten. Hál’ istennek, jól jöttek ki a lépések.”

A BHSE kajakosa, a nemzetközi szövetség összesítése alapján a sportág legfiatalabb paralimpiai bajnoka, aki nyolcéves korában a Guillain Barré-szindróma miatt deréktól lefelé lebénult, a magyar küldöttség tizennegyedik érmét – a hetedik aranyat – szerezte Tokióban.

Még érdekes lehet ...


2021. október 16., Szombat

Elítélték a felelőtlen szurkolót

Tömegbalesetet okozott a Tour de France-on.


2021. október 13., Szerda

Rossi szerint bizonyított a magyar válogatott

Rossi megjegyezte, az albánok elleni vereséget követően sokan idiótának gondolták, most pedig hősök lettek.


2021. október 10., Vasárnap

Marco Rossi: Nagyon nehéz most pontokra gondolni Anglia ellen

Az Albánia ellen elveszített vb-selejtező után a szövetségi kapitány, Marco Rossi értékelt. 


2021. október 09., Szombat

2021. szeptember 12., Vasárnap

Két góllal tért vissza a Manchester Unitedbe Ronaldo

Az ötszörös aranylabdás portugál támadó 2009-ben hagyta el a Manchester United csapatát, majd az idei nyári átigazolási szezon egyik szenzációjaként bejelentették, hogy 12 év után ismét az angol rekordbajnok játékosa lesz.


2021. szeptember 06., Hétfő

Történelmi pofon

A magyar labdarúgó-válogatott kikapott Albániában.


2021. szeptember 02., Csütörtök

Arany-érem-eső!

Konkoly Zsófia és Pap Bianka paralimpiai bajnok!


2021. szeptember 01., Szerda

Konkoly Zsófia ismét remekelt

Pap Bianka után Konkoly Zsófia is ezüstérmet szerzett a tokiói paralimpia szerdai versenynapján, Konkoly 200 vegyesen állhat dobogóra.


Pap Bianka ezüstérmes 400 gyorson a paralimpián

Az úszó a magyar küldöttség tizedik érmét – harmadik ezüstjét – szerezte Tokióban.


2021. augusztus 31., Kedd

Ekler Luca világcsúccsal nyert aranyérmet távolugrásban a paralimpián

Saját világcsúcsát kétszer is megjavítva lett aranyérmes.


Bronzérmes a sportlövő Dávid Krisztina a paralimpián

A sportoló a magyar küldöttség nyolcadik érmét – harmadik bronzát – szerezte.


2021. augusztus 30., Hétfő

Egy tus döntött, bronzérmes a magyar női tőrcsapat a paralimpián

A női tőrözők a magyar küldöttség hetedik érmét szerezték.

+