Sport - 2022. április 26., Kedd
#Stephen Roche #Nagykanizsa #Giro d’Italia #kerékpár #roadshow

Kerékpáros legenda is tekert a kanizsai Giro-várón

Kerékpáros legenda is tekert a kanizsai Giro-várón

Stephen Roche (középen)1987-ben mindhárom kerékpáros nagyverseny győzelmét magáénak tudhatta (Fotó: Gergely Szilárd)

A világon két olyan ember van, aki egy éven belül nyert Tour de France, Giro d’Italia és kerékpáros világbajnokság versenyeket. Az egyikük Stephen Roche, aki 1987-ben mindhárom nagyverseny győzelmét magáénak tudhatta.

A többszörös bajnok részt vett a Giro d’Italia roadshow nagykanizsai állomásán. Legfőbb célja a sportág népszerűsítése, különösen a fiatalok körében, bár elmondása alapján nincs korhatár.

– Azt gondolom, hogy a Giro d’Italia nemcsak egy biciklis rendezvény, amikor három napra felbolydul egy város, hanem olyan esemény, amely a helyszínt adó városokat és magát a kerékpársportot népszerűsíti a fiatalabb generációk körében. Pár éve Magyarországon élek, és azt látom, hogy sokan bicikliznek, de kevesen végzik professzionális szinten. A gyerekek kiskorukban bringáznak, majd sportválasztáskor foci-, hoki-, vagy úszóedzések mellett döntenek. Ezért szeretném, ha a Giro hatására látnák a fiatalok, hogy a kerékpározás nagyszerű, magával ragadó, élményekben gazdag sportág, és talán hosszú távon is döntenek mellette, akár hobbi szinten is – mondta a kerékpáros legenda.

Roche először 2014-ben vett részt hasonló roadshow-n az olasz körverseny nagyköveteként, amikor Belfast-ben volt a Nagy Rajt. Az észak-írországi városban különböző iskolákba látogatott gyerekeket toborozni, akik kérdéseket tehettek fel neki, illetve a biztonságos kerékpáros közlekedésről beszéltek.

Fontos megmutatni a fiataloknak, hogy nem mindenkiből kell, hogy világbajnok vagy Giro d’Italia győztes váljon, megéri a sport nyújtotta örömért és élményért csinálni. Emellett a gyerekek így nem töltenek túl sok időt a Play Station előtt, és káros szenvedélyek – mint a dohányzás vagy ivás – rabjává sem válnak. Általánosságban véve a biciklisták egészséges emberek – vélekedett Roche.   

202204261343_NKGGIR-48.jpg (1500×1001)A rendkívül barátságos kerékpáros legenda is nyeregbe pattant a kanizsai programon (Fotó: Gergely Szilárd)

A magyarországi roadshow-kat lenyűgözőnek találja, elmondása szerint óriási, hogy Nagykanizsán a program többszáz embert megmozgatott, akik mind megtapasztalhatták a kerékpározás élményét.

Nagykanizsán és a Csó-tó körül különösen jók a bicikliutak. Remek látni, ahogy a szülők biztonságban tudhatják a gyermekeiket, a bicikliseknek pedig nem kell tartaniuk attól, hogy valami tönkremegy, vagy megsérül a hepehupás utak miatt. Amikor egy város vezetése figyel a megfelelő infrastruktúra kiépítésére, az ösztönzi az embereket a sportra” – mutatott rá a többszörös bajnok, aki napjainkban sem hagyott fel a sporttal. 13-14 éves koráig hobbi volt számára a biciklizés, aztán profiként versenyzett, mára pedig ismét szabadidős tevékenységgé vált számára a kerekezés. Leginkább barátaival vagy feleségével teker, de már nem célja a gyorsaság.

Vannak barátaim, akik már inkább nem bicikliznek, arra hivatkozva, hogy régen nagy áttételben, gyorsabban felértek egy hegy tetejére. Én úgy látom, nem helyes így hozzáállni, mert sohasem lehetünk azok, akik tegnap voltunk. Azt kell elérnünk ma, amit ma képesek vagyunk elérni. A tegnap és a holnap egy másik történet. Más az, amikor valaki heti 35-36 órát tud biciklizni. Jelen életszakaszomban az élmény többet ér, mint a gyorsaság. Élvezni kell a barátokkal töltött időt, a friss levegőt, vagy akár a pihenésként közbeiktatott kávészüneteket – mondta bátorításként azoknak, akiket esetleg visszatart, hogy nem tudják hozni az egykori sikereket.

A bajnok kerékpárosnak magyar felesége van, akit egy, a leukémiás betegek megsegítéséért szervezett jótékonysági kerékpáros rendezvényen ismert meg.

A magyar nyelv nehéz, de az emberek barátságosak és vendégszeretőek, akárcsak Írországban. Nagyon szeretem Budapestet, a kultúrát, a színházakat, a múzeumokat és az éttermeket – tette hozzá Roche, aki szerint a magyarok az ételek ízesítéséhez sokkal több fűszert használnak, mint az írek.  

Még érdekes lehet ...


2022. június 25., Szombat

Milák Kristóf: 15 millió magyar előtt úsztam

Milák Kristóf az időeredménye miatt nem volt boldog, összességében viszont elégedetten zárta a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságot, amelyen pénteken 100 méter pillangón diadalmaskodott, megszerezve ezzel második aranyérmét a viadalon.


2022. június 23., Csütörtök

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

A nagy meleg ellenére is sok család vett részt a Kanizsa Arénánál tartott, a Magyar Kerékpársport és Utánpótlás Alapítvány ingyenes rendezvényén.


„Életünk meccse volt”

Még mindig a négygólos győzelem hatása alatt van az a kanizsai fiatalember, aki a helyszínen nézte az angol-magyar meccset.


2022. június 22., Szerda

Milák óriási világcsúccsal győzött

Kapás Boglárka döntős 200 női pillangón, Hosszúnak nem sikerült a bravúr.


2022. június 21., Kedd

Európa-bajnok a férfi kardcsapat

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar férfi kardcsapat a döntőben Ukrajnát győzte le.


2022. június 18., Szombat

Milák Kristóf négy helyett csak két egyéni számban indul a vb-n

Milák előzetes repertoárjából az 50 méter pillangó és a 200 méter gyors került ki.


2022. június 17., Péntek

Kerékpáros nap lesz vasárnap a Kanizsa Arénánál

A kerékpározást népszerűsítő, ingyenes program 15 órakor kezdődik.  


Újra Budapestre figyel az egész világ

Öt év után újra vizes világbajnokságot rendez Budapest, a szervezők 191 ország csaknem 2500 sportolójára számítanak.


2022. június 15., Szerda

Fokozhatatlan NL-álom: négygólos győzelem Angliában, csoportja élén a magyar válogatott

Az önbizalomtól duzzadó magyar válogatott 4-0-ra nyert Angliában a Nemzetek Ligája A divíziójában, és négy forduló elteltével a csoportja élén áll.


2022. június 14., Kedd

Sári Nándor nevét vette fel a Kanizsa Kajak-kenu Klub vízitelepe

A névadó ünnepséget vasárnap tartották a Csónakázó-tónál.


2022. június 12., Vasárnap

Bajnok a Pick Szeged

Hajszálon múlt a döntő végkimenetele.


2022. június 11., Szombat

Minden korábbinál több hajó rajtol az 54. Kékszalagon

Kedd reggel 9-kor rajtol el Balatonfüredről az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, amelyre idén csaknem hatszáz hajót vár a Magyar Vitorlás Szövetség – olvasható Balatonfüred weboldalán.


Ma is lehet szurkolni!

Nincs vesztenivalónk: telt ház előtt harcolhat a győzelemért a németek ellen a magyar csapat

#Nagykanizsa

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

2022. június 23. - Sport

„Életünk meccse volt”

„Életünk meccse volt”

2022. június 23. - Sport

Drón segített a férfi felkutatásában

Drón segített a férfi felkutatásában

2022. június 22. - Kék hírek

Családi nap Miklósfán

Családi nap Miklósfán

2022. június 21. - Kanizsa

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

Cseresnyés: Nincs új a nap alatt

2022. június 21. - Kanizsa

Nem felejtünk...

Nem felejtünk...

2022. június 19. - Kanizsa

1956 áldozataira emlékeztek

1956 áldozataira emlékeztek

2022. június 19. - Kanizsa

+