Sport - 2022. május 09., Hétfő
#Giro d’Italia #Nagykanizsa #kerékpáros körverseny #Nagy Rajt

Legalább negyedmillióan szurkoltak a Giro d’Italia első három napján

Legalább negyedmillióan szurkoltak a Giro d’Italia első három napján

Vasárnap kora délután Kanizsán is áthaladt a 105. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny mezőnye (Fotó: Gergely Szilárd)

A Kaposvár-Balatonfüred szakasszal zárult a Giro d’Italia Nagy Rajtja, az olasz kerékpáros körverseny keddtől Szicíliában folytatódik. Az emlékezetes három nap során Budapesten, a Dunakanyar, illetve a Dunántúl útjai mentén összesen több mint negyedmillióan szurkoltak a versenyzőknek, köztük a három magyar indulónak.

A legendás kerékpáros körverseny nyitószakaszait, a Grande Partenzát, azaz a Nagy Rajtot péntektől-vasárnapig Magyarországon rendezték; a Budapest-Visegrád és a Kaposvár-Balatonfüred etapok mellett szombaton a budapesti egyéni időfutamon mérette meg magát a mezőny. A Giro d’Italia május 10-én Szicíliában, az Avola-Etna-Nicolosi hegyi szakasszal folytatódik. 

202205091428_NKGGIR-18.jpg (1500×1001)Kanizsán részhajrá volt a Fő úton, a Széchenyi térnél (Fotó: Gergely Szilárd)

„Óriási élmény, amiben a három nap során részünk volt. Folyamatosan libabőrös vagyok, ezt a szenzációs hangulatot egyszerűen nem lehet megszokni. A sportolótársaktól és a rendezőktől folyamatosan csak azt hallom, hogy az utóbbi évek legjobb Nagy Rajtját veszünk részt, és ezt szívből köszönöm mindenkinek. Hajrá magyarok!” – üzente még a kaposvári rajt előtt Valter Attila, az FDJ-Groupama versenyzője, aki összetettben az 40. helyről várja a keddi folytatást. 

Az elmúlt három nap során életre szóló élményekkel gazdagodtunk, és az ország mind rendezésből, mind szurkolásból jelesre vizsgázott. „A verseny a legszebb álmainkat is felülmúlta, legalább negyedmillió ember biztatta a mezőnyt a versenyútvonalak mentén, mindenhol szenzációs hangulat uralkodott. Az olasz szervezők minden várakozását felülmúlta a hangulat, az egyik csapat azt nyilatkozta, hogy igazából nem értették, miért kell Magyarországra hozni a Nagy Rajtot, de egészen elképedtek attól a végtelen szeretettől és lelkesedéstől, amit itt tapasztaltak. Ez a verseny biztos, hogy emelte hazánk megbecsülését a világban. A siker közös, emögött a verseny mögött végre egy igazi nemzeti összefogás alakult ki. Ezúton én is köszönöm mindenkinek; a szervezőknek, a budapesti és a vidéki önkormányzatoknak, a rendőrségnek, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, az önkénteseinknek, a szurkolóknak és a lakosságnak!” – nyilatkozta Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.  

202205091430_NKGGIR-3.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője a zavartalanul lebonyolított rendőri biztosítást értékelte. Büszke vagyok a rendvédelmi szervek, a partnereink, illetve az Országos Polgárőr Szövetség áldozatos munkájára. Az olasz szervezők szerint minden idők egyik legjobb Nagy Rajtját rendeztük meg. Minden tekintetben lenyűgöző volt a rendezvény, külön kiemelném, hogy példaértékű volt a szurkolók és a nézők fegyelmezettsége” – mondta el Óberling József. 

202205091432_NKGGIR-7.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

A magyar szurkolókat és a szenzációs hangulatot emelte ki Mauro Vegni, a Giro d’Italia igazgatója: „Szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak, a kormánynak, a lakosságnak, a szurkolóknak és természetesen a Nagy Rajt helyi szervezőbizottságának. Igazi siker volt az elmúlt három nap, ennél melegebb fogadtatásban nem is részesülhetett volna a verseny. Ezzel a Nagy Rajttal a magyarok bebizonyították a világnak, hogy helyük van a nemzetközi kerékpáros közösségben. Köszönjük Magyarországnak!” – mondta Mauro Vegni.  

A Giro d’Italia tehát május 10-én, kedden folytatódik és május 29-én, Veronában ér véget. Szurkoljunk továbbra is a magyar versenyzőknek! 

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 12., Péntek

Erős kezdés!

Három magyar érem, közte a 100. magyar arany született a vizes Eb nyitónapján.


2022. augusztus 05., Péntek

Törölték a Balaton-átevezést

Az eseményt a várható szeles időjárás miatt kellett törölni.


2022. július 25., Hétfő

Telt ház lesz a Hungaroringen

A csapatok és a pilóták a hét elején érkeznek Magyarországra.


2022. július 24., Vasárnap

Világbajnok a női kardcsapat

Aranyérmet nyert a magyar női kardcsapat a kairói vívó-világbajnokságon.


2022. július 19., Kedd

Vívó vb: Szilágyi Áron aranyérmes

Az egyéni győzelmeit tekintve éremkollekcióját a kairói világbajnoki diadallal teljessé tévő Szilágyi Áron kardozó nagyon akarta ezt a győzelmet.


2022. július 18., Hétfő

Märcz Tamás távozik a férfi vízilabda-válogatott éléről

A szövetségi kapitány közös megegyezéssel távozik.


2022. július 17., Vasárnap

40. Balaton-átúszás – várhatóan tízezren csobbannak vízbe július 23-án

Az első lejegyzett Balaton-átúszás Szekrényessy Kálmán sportlap-alapító nevéhez fűződik, aki 142 éve 6 óra 40 perc alatt tette meg a Siófok és Balatonfüred közötti 14 kilométeres távot.


2022. július 15., Péntek

Havária a Kékszalagon

Egy hajót és legénységét mentették Tihanynál.


2022. július 12., Kedd

50 éves lenne minden idők egyik legjobb vízilabdázója, Benedek Tibor

Játékosként mindent megnyert amit lehetett, szövetségi kapitányként világbajnoki címig vezette a válogatottat. Két éve, roppant fiatalon távozott.


2022. július 07., Csütörtök

Jubilál a MAPEI Tour de Zalakaros

Hárommillió forintnyi nyeremény, egy új hegy és egy új verseny 2022-ben.

+