Sport - 2022. május 09., Hétfő
#Giro d’Italia #Nagykanizsa #kerékpáros körverseny #Nagy Rajt

Legalább negyedmillióan szurkoltak a Giro d’Italia első három napján

Legalább negyedmillióan szurkoltak a Giro d’Italia első három napján

Vasárnap kora délután Kanizsán is áthaladt a 105. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny mezőnye (Fotó: Gergely Szilárd)

A Kaposvár-Balatonfüred szakasszal zárult a Giro d’Italia Nagy Rajtja, az olasz kerékpáros körverseny keddtől Szicíliában folytatódik. Az emlékezetes három nap során Budapesten, a Dunakanyar, illetve a Dunántúl útjai mentén összesen több mint negyedmillióan szurkoltak a versenyzőknek, köztük a három magyar indulónak.

A legendás kerékpáros körverseny nyitószakaszait, a Grande Partenzát, azaz a Nagy Rajtot péntektől-vasárnapig Magyarországon rendezték; a Budapest-Visegrád és a Kaposvár-Balatonfüred etapok mellett szombaton a budapesti egyéni időfutamon mérette meg magát a mezőny. A Giro d’Italia május 10-én Szicíliában, az Avola-Etna-Nicolosi hegyi szakasszal folytatódik. 

202205091428_NKGGIR-18.jpg (1500×1001)Kanizsán részhajrá volt a Fő úton, a Széchenyi térnél (Fotó: Gergely Szilárd)

„Óriási élmény, amiben a három nap során részünk volt. Folyamatosan libabőrös vagyok, ezt a szenzációs hangulatot egyszerűen nem lehet megszokni. A sportolótársaktól és a rendezőktől folyamatosan csak azt hallom, hogy az utóbbi évek legjobb Nagy Rajtját veszünk részt, és ezt szívből köszönöm mindenkinek. Hajrá magyarok!” – üzente még a kaposvári rajt előtt Valter Attila, az FDJ-Groupama versenyzője, aki összetettben az 40. helyről várja a keddi folytatást. 

Az elmúlt három nap során életre szóló élményekkel gazdagodtunk, és az ország mind rendezésből, mind szurkolásból jelesre vizsgázott. „A verseny a legszebb álmainkat is felülmúlta, legalább negyedmillió ember biztatta a mezőnyt a versenyútvonalak mentén, mindenhol szenzációs hangulat uralkodott. Az olasz szervezők minden várakozását felülmúlta a hangulat, az egyik csapat azt nyilatkozta, hogy igazából nem értették, miért kell Magyarországra hozni a Nagy Rajtot, de egészen elképedtek attól a végtelen szeretettől és lelkesedéstől, amit itt tapasztaltak. Ez a verseny biztos, hogy emelte hazánk megbecsülését a világban. A siker közös, emögött a verseny mögött végre egy igazi nemzeti összefogás alakult ki. Ezúton én is köszönöm mindenkinek; a szervezőknek, a budapesti és a vidéki önkormányzatoknak, a rendőrségnek, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, az önkénteseinknek, a szurkolóknak és a lakosságnak!” – nyilatkozta Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.  

202205091430_NKGGIR-3.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

Óberling József rendőr ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője a zavartalanul lebonyolított rendőri biztosítást értékelte. Büszke vagyok a rendvédelmi szervek, a partnereink, illetve az Országos Polgárőr Szövetség áldozatos munkájára. Az olasz szervezők szerint minden idők egyik legjobb Nagy Rajtját rendeztük meg. Minden tekintetben lenyűgöző volt a rendezvény, külön kiemelném, hogy példaértékű volt a szurkolók és a nézők fegyelmezettsége” – mondta el Óberling József. 

202205091432_NKGGIR-7.jpg (1500×1001)(Fotó: Gergely Szilárd)

A magyar szurkolókat és a szenzációs hangulatot emelte ki Mauro Vegni, a Giro d’Italia igazgatója: „Szeretnék köszönetet mondani Magyarországnak, a kormánynak, a lakosságnak, a szurkolóknak és természetesen a Nagy Rajt helyi szervezőbizottságának. Igazi siker volt az elmúlt három nap, ennél melegebb fogadtatásban nem is részesülhetett volna a verseny. Ezzel a Nagy Rajttal a magyarok bebizonyították a világnak, hogy helyük van a nemzetközi kerékpáros közösségben. Köszönjük Magyarországnak!” – mondta Mauro Vegni.  

A Giro d’Italia tehát május 10-én, kedden folytatódik és május 29-én, Veronában ér véget. Szurkoljunk továbbra is a magyar versenyzőknek! 

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2022. május 14., Szombat

Hosszú Katinka és Szabó Szebasztián is a dobogó tetején Athénban

Ezüst- és bronzérmet is szereztek a magyar úszók az athéni nemzetközi úszóviadal első napján.


2022. május 12., Csütörtök

Giro: Valter segítsége is kellett Démare győzelméhez az 5. szakaszon

Magyarul köszönte meg Valter Attilának a segítséget a szakaszgyőztes.


2022. május 10., Kedd

Bemutatták a Hosszú Katinkáról szóló életrajzi dokumentumfilmet

Hétfőn a sajtó képviselői előtt bemutatták a Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszóról szóló életrajzi dokumentumfilmet.


2022. május 08., Vasárnap

Valter Attila: egészen lenyűgöző volt a közönség

A 23 éves versenyző pedig széles vigyorral az arcán köszönte meg a biztatást.


2022. május 07., Szombat

Giro: Lovas huszárok vágtattak a bringások mellett

Különleges kíséretet kaptak a versenyzők a Giro első napján.


2022. május 05., Csütörtök

Giro: 104, 118, 124

Három a magyar igazság, avagy ezeket a rajtszámokat keressük a Giro d'Italia mezőnyében.


Giro: A zsúfolásig telt Hősök terén köszöntötték a csapatokat

Révész Máriusz szerint a világ egyik legnagyobb sporteseménye kezdődik meg a pénteken Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny szerdai csapatbemutatójával.


2022. április 30., Szombat

7. lett Lubics Szilvia az NN Ultrabalatonon!

24 óra 11 perc alatt teljesítette a 210 km-es távot a kanizsai ultramaratonista.


2022. április 26., Kedd

Kerékpáros legenda is tekert a kanizsai Giro-várón

Stephen Roche 1987-ben mindhárom kerékpáros nagyverseny győzelmét magáénak tudhatta.


2022. április 05., Kedd

Videón az új miami F1-es pálya

Keddtől csütörtökig a teherautókat és buszokat kiemelten ellenőrzi a közlekedési hatóság a magyar utakon. A biztonsági övek használatát is fokozottan ellenőrzik a héten, de nem csak itthon, hanem egész Európában.


2022. április 01., Péntek

Női szakosztályt indít az FC Nagykanizsa

A női labadrúgó szakosztályon belül U-14-es és U-16-os utánpótlás csapat, felnőtt csapat és felnőtt futsal csapat kap helyet.

+