Sport - 2022. június 17., Péntek
#vizes vb #világbajnokság #verseny #Budapest

Újra Budapestre figyel az egész világ

Újra Budapestre figyel az egész világ

(Fotó: FINA Archive)

Öt év után újra vizes világbajnokságot rendez Budapest, a szervezők 191 ország csaknem 2500 sportolójára számítanak.

Szántó Dávid, a szervezőbizottság operatív vezetője ismertette, hogy mintegy 600 tonnányi ideiglenes tartószerkezetet és csaknem 1500 négyzetméter LED-falat állítottak fel, 6000 négyezetméternyi szőnyeget és 28,5 kilométer hosszú kamerakábelt fektettek le, az eseményeket pedig 154 kamerával fogják közvetíteni. A jegyértékesítési adatok is alátámasztják, hogy

a legtöbben a 200 méteres pillangóúszásban olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó Milák Kristóftól és az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok férfi vízilabdázóktól várják a legnagyobb sikereket.

Azt Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke már rögtön a döntés után, februárban megelőlegezte a Figyelőnek, hogy a 2017-es budapesti világbajnokság költségvetésének töredékéből látja vendégül idén nyáron a vizes sportok legjobbjait Magyarország – az azóta eltelt négy hónap eddig nem cáfolt rá a vébé szervezőbizottságát is irányító sportvezetőre. Mint ismert, öt éve Guadalajara azért lépett vissza, mert a mexikói kabinet megtagadta a rendezéshez szükséges százmillió dolláros kormánygaranciát, s így ugrott be az állam támogatását élvező magyar delegáció. 

Most más a helyzet: a japán Fukuoka olyan Covid-protokoll alkalmazása mellett vállalta volna a rendezést, ami túlmegy az észszerűség határain. Wladár Sándor állítja: nem tudnak és nem is akarnak a 2017-essel vetekedni, ami valóban nagy költségvetésből, egy csúcsszuper világbajnokság volt. 

Könnyebbség, hogy most nem lesz nagyszabású megnyitó és záróünnepség. Jóval szerényebb a delegált vendégek száma is, emellett nem építünk milliárdokért szinkronúszó medencét a Városligetbe és óriás-toronyugró erődöt a Dunára

– érvelt az úszószövetség elnöke.

A következő két hétben újra Magyarországra figyel az egész világ. Nem titok, hogy a sportra stratégiai ágazatként tekint a kormány, az a cél viszont minden korábbinál nagyratörőbb, hogy az események számossága és presztízse alapján 2030-ig Budapest legyen Európa top három globális sportfővárosának egyike. Szabados Gábor sportközgazdász arról beszélt a VG-nek, hogy a 2017-es vébé akkora szintlépés volt a sportdiplomáciai hitelesség terén, hogy ma már senki sem kérdőjelezi meg, képesek vagyunk-e sikeresen tető alá hozni egy felső kategóriás nemzetközi sporteseményt. 

Ma már szinte csak Magyarországon múlik, milyen nagy sporteseményt akar megrendezni. Mintha csak egy turisztikai kampányfilmet vetítenének, ennél jobban sportba csomagolva nem lehet egy országot reklámozni.

Meggyőződése ugyanakkor, hogy ha nincs az öt évvel ezelőtti csúcsrendezvény, akkor aligha kapjuk meg a 2023-as atlétikai vébét, és Fukuoka visszalépésével a vizes vébé sem újrázik idén a Duna partján. A sort hosszasan folytathatnánk, a tavaly nyári labdarúgó-Európa-bajnokság hazai társrendezésével vagy az idei Giro d’Italia kerékpáros körverseny rajtjával.

Az idei vizes vébé egészen más lesz, mint az öt évvel ezelőtti, amelynek lebonyolítása 130 milliárd forintot emésztett fel, ezen belül 46 milliárdot az esemény fő helyszíne, a 12 800 férőhelyes Duna Aréna. Ezúttal jóval karcsúbb, 5000 fős lesz a nézőtér, a legutóbbi világbajnokság után elbontott ideiglenes lelátókat ugyanis nem építik vissza. A vébén ezúttal már az első héten, június 18. és 25. között rendezik az úszóversenyeket. Ezzel párhuzamosan zajlanak a szinkronúszó-versenyek a margitszigeti Széchy uszodában, míg a vízilabdatorna csoportmérkőzéseinek a Hajós uszoda mellett Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. június 28., Kedd

Félévértékelés és közösségkovácsolás

Kerékpáros utánpótlás-, és családi napot szervezett a Kanizsa 14 Kerékpáros Egyesület a Csónakázó-tónál.


2022. június 26., Vasárnap

Hosszú Katinka megható szavakkal búcsúzott a hazai vizes vb-től

A háromszoros olimpiai bajnok 2010 óta először nem hallgatott zenét a verseny előtt, mert hallani akarta a közönséget.


2022. június 25., Szombat

Milák Kristóf: 15 millió magyar előtt úsztam

Milák Kristóf az időeredménye miatt nem volt boldog, összességében viszont elégedetten zárta a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságot, amelyen pénteken 100 méter pillangón diadalmaskodott, megszerezve ezzel második aranyérmét a viadalon.


2022. június 23., Csütörtök

Sikeres volt a hétvégi kerékpáros nap

A nagy meleg ellenére is sok család vett részt a Kanizsa Arénánál tartott, a Magyar Kerékpársport és Utánpótlás Alapítvány ingyenes rendezvényén.


„Életünk meccse volt”

Még mindig a négygólos győzelem hatása alatt van az a kanizsai fiatalember, aki a helyszínen nézte az angol-magyar meccset.


2022. június 22., Szerda

Milák óriási világcsúccsal győzött

Kapás Boglárka döntős 200 női pillangón, Hosszúnak nem sikerült a bravúr.


2022. június 21., Kedd

Európa-bajnok a férfi kardcsapat

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar férfi kardcsapat a döntőben Ukrajnát győzte le.


2022. június 18., Szombat

Milák Kristóf négy helyett csak két egyéni számban indul a vb-n

Milák előzetes repertoárjából az 50 méter pillangó és a 200 méter gyors került ki.


2022. június 17., Péntek

Kerékpáros nap lesz vasárnap a Kanizsa Arénánál

A kerékpározást népszerűsítő, ingyenes program 15 órakor kezdődik.  


2022. június 15., Szerda

Fokozhatatlan NL-álom: négygólos győzelem Angliában, csoportja élén a magyar válogatott

Az önbizalomtól duzzadó magyar válogatott 4-0-ra nyert Angliában a Nemzetek Ligája A divíziójában, és négy forduló elteltével a csoportja élén áll.


2022. június 14., Kedd

Sári Nándor nevét vette fel a Kanizsa Kajak-kenu Klub vízitelepe

A névadó ünnepséget vasárnap tartották a Csónakázó-tónál.

+