Sport - 2022. június 17., Péntek
#vizes vb #világbajnokság #verseny #Budapest

Újra Budapestre figyel az egész világ

Újra Budapestre figyel az egész világ

(Fotó: FINA Archive)

Öt év után újra vizes világbajnokságot rendez Budapest, a szervezők 191 ország csaknem 2500 sportolójára számítanak.

Szántó Dávid, a szervezőbizottság operatív vezetője ismertette, hogy mintegy 600 tonnányi ideiglenes tartószerkezetet és csaknem 1500 négyzetméter LED-falat állítottak fel, 6000 négyezetméternyi szőnyeget és 28,5 kilométer hosszú kamerakábelt fektettek le, az eseményeket pedig 154 kamerával fogják közvetíteni. A jegyértékesítési adatok is alátámasztják, hogy

a legtöbben a 200 méteres pillangóúszásban olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó Milák Kristóftól és az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok férfi vízilabdázóktól várják a legnagyobb sikereket.

Azt Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke már rögtön a döntés után, februárban megelőlegezte a Figyelőnek, hogy a 2017-es budapesti világbajnokság költségvetésének töredékéből látja vendégül idén nyáron a vizes sportok legjobbjait Magyarország – az azóta eltelt négy hónap eddig nem cáfolt rá a vébé szervezőbizottságát is irányító sportvezetőre. Mint ismert, öt éve Guadalajara azért lépett vissza, mert a mexikói kabinet megtagadta a rendezéshez szükséges százmillió dolláros kormánygaranciát, s így ugrott be az állam támogatását élvező magyar delegáció. 

Most más a helyzet: a japán Fukuoka olyan Covid-protokoll alkalmazása mellett vállalta volna a rendezést, ami túlmegy az észszerűség határain. Wladár Sándor állítja: nem tudnak és nem is akarnak a 2017-essel vetekedni, ami valóban nagy költségvetésből, egy csúcsszuper világbajnokság volt. 

Könnyebbség, hogy most nem lesz nagyszabású megnyitó és záróünnepség. Jóval szerényebb a delegált vendégek száma is, emellett nem építünk milliárdokért szinkronúszó medencét a Városligetbe és óriás-toronyugró erődöt a Dunára

– érvelt az úszószövetség elnöke.

A következő két hétben újra Magyarországra figyel az egész világ. Nem titok, hogy a sportra stratégiai ágazatként tekint a kormány, az a cél viszont minden korábbinál nagyratörőbb, hogy az események számossága és presztízse alapján 2030-ig Budapest legyen Európa top három globális sportfővárosának egyike. Szabados Gábor sportközgazdász arról beszélt a VG-nek, hogy a 2017-es vébé akkora szintlépés volt a sportdiplomáciai hitelesség terén, hogy ma már senki sem kérdőjelezi meg, képesek vagyunk-e sikeresen tető alá hozni egy felső kategóriás nemzetközi sporteseményt. 

Ma már szinte csak Magyarországon múlik, milyen nagy sporteseményt akar megrendezni. Mintha csak egy turisztikai kampányfilmet vetítenének, ennél jobban sportba csomagolva nem lehet egy országot reklámozni.

Meggyőződése ugyanakkor, hogy ha nincs az öt évvel ezelőtti csúcsrendezvény, akkor aligha kapjuk meg a 2023-as atlétikai vébét, és Fukuoka visszalépésével a vizes vébé sem újrázik idén a Duna partján. A sort hosszasan folytathatnánk, a tavaly nyári labdarúgó-Európa-bajnokság hazai társrendezésével vagy az idei Giro d’Italia kerékpáros körverseny rajtjával.

Az idei vizes vébé egészen más lesz, mint az öt évvel ezelőtti, amelynek lebonyolítása 130 milliárd forintot emésztett fel, ezen belül 46 milliárdot az esemény fő helyszíne, a 12 800 férőhelyes Duna Aréna. Ezúttal jóval karcsúbb, 5000 fős lesz a nézőtér, a legutóbbi világbajnokság után elbontott ideiglenes lelátókat ugyanis nem építik vissza. A vébén ezúttal már az első héten, június 18. és 25. között rendezik az úszóversenyeket. Ezzel párhuzamosan zajlanak a szinkronúszó-versenyek a margitszigeti Széchy uszodában, míg a vízilabdatorna csoportmérkőzéseinek a Hajós uszoda mellett Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. május 24., Szerda

Hatalmas bravúr a listavezető ellen

A Nagykanizsai Futsal Club az első helyezett TFSE gárdáját hazai pályán győzte le.


2023. május 17., Szerda

Az NFC magabiztosan tartotta itthon a három pontot

4:0-ra nyertek a kanizsai futsalosok.


2023. május 14., Vasárnap

Zalai tűzoltók az Ultrabalatonon

A Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata „Tűzoltóság Nagykanizsa” néven harmadik alkalommal teljesítette a futóversenyt.


2023. május 09., Kedd

Ezüstérem Szekszárdról

A Kanizsa 14 Kerékpáros Egyesület versenyzője, Kőmíves Károly Zsolt 2. helyezéts ért el az MKSZ Liga Kupa sorozatának első fordulóján.


2023. május 08., Hétfő

Kisebb és nagyobb ügyességi pálya várta a gyermek és felnőtt bicikliseket

Családi napot és utánpótlás versenyt szervezett a Kanizsa 14 Kerékpáros Egyesület a Csónakázó-tónál. 


2023. május 04., Csütörtök

Huszonkétezer induló az idei Ultrabalatonon

Rekordot jelentő 22 ezer nevezés érkezett a pénteken rajtoló XVII. NN Ultrabalatonra, mely Magyarország legnépesebb tömegsportrendezvénye.


2023. május 03., Szerda

Nyugodj békében, Ricsi!

Kedd este gyertyagyújtással emlékeztek a hahóti motorosbaleset halálos áldozatára, a Nagykanizsai Futsal Club játékosára.


2023. május 02., Kedd

Négy napon át fárasztották egymást és a halakat is

Rangos horgászversenyt rendeztek a nagykanizsai Csónakázó-tónál.


2023. április 20., Csütörtök

Kezdődobás és az első lépések

A gyerekek játékosan gyakorolhatták a kézilabda alapvető technikai és taktikai elemeit.


2023. április 09., Vasárnap

Jól szerepeltek a premieres lányok a Connector Dance Festen

A megmérettetésről a kanizsai táncosok három ezüstéremmel és egy különdíjjal tértek haza.  

#Nagykanizsa

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

2023. május 27. - Kanizsa

Azért arénáztak, hogy felszámolhassák

Azért arénáztak, hogy felszámolhassák

2023. május 26. - Kanizsa

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2023. május 25. - Érdekes

Teljes kapituláció

Teljes kapituláció

2023. május 25. - Kanizsa

Vasárnap gyereknap!

Vasárnap gyereknap!

2023. május 24. - Kanizsa

Szakítópróba

Szakítópróba

2023. május 24. - Kanizsa

Hatalmas bravúr a listavezető ellen

Hatalmas bravúr a listavezető ellen

2023. május 24. - Sport

Hat cégvezető kapott 30 milliós bónuszt

Hat cégvezető kapott 30 milliós bónuszt

2023. május 23. - Kanizsa

+