Sport - 2022. szeptember 15., Csütörtök
#Tour de Zalakaros #kerékpározás #verseny #Zalakaros

A Tour de Zalakaros versenyzői tizenötödször állnak rajthoz

A Tour de Zalakaros versenyzői tizenötödször állnak rajthoz

(Fotó: Tour de Zalakaros)

Az országúti maratonon, a Tour de Zalakaros versenyen kis forgalmú utakon, de néha gyilkos emelkedőkön tekernek a versenyzők a zalai vidék legszebb tájain, a táv 137 km.

Jubilál a Tour de Zalakaros
2022-ben ünnepli 15. jubileumi évfordulóját a MAPEI Tour de Zalakaros kerékpáros fesztivál, melyre szeptember 23-25. között, majd egy idén debütáló, új versenyszámmal október 1-én kerül sor a Zala megyei fürdővárosban és környékén.

A kísérőprogramokkal tarkított, egész hétvégét felölelő szeptemberi versenyhétvégén öt különböző futamban próbálhatják ki magukat a résztvevők: céges csapatverseny, gyerekverseny, családi bringatúra, országúti teljesítménytúra és országúti maraton. Emellett a MAPEI Tour de Zalakaros idén új terepre evez, 2022. október 1-én Karoscross néven rendezik meg a feltörekvő kerékpáros szakág hazai szezonnyitó versenyét.

– 15 év elteltével a célunk továbbra is a bővítés és fejlesztés. 2023-ban már azt szeretnénk, hogy ne egy, hanem két teljes hétvégét töltsünk meg kerékpáros programokkal. Ennek első lépése, hogy 2022-ben megrendezzük az országos cyclo-cross szezonnyitót, mellyel pályáztunk a Magyar Kupa sorozatba való bekerülésre is. Ez a szakág egyre népszerűbb Magyarországon is, mely nagyban köszönhető Vas Kata Blanka élsportoló fantasztikus nemzetközi eredményeinek.

A MAPEI Tour de Zalakaros országútis résztvevői közül sokan rendelkeznek olyan kerékpárral is, mely alkalmas egy cross versenyen való részvételre, valamint a Karos Korzó körüli park is tökéletes helyszín egy ilyen futamhoz, ezért úgy gondoltuk, belevágunk.
2023-ban szeretnénk ezt a versenyt már nemzetközi cross versenyként megrendezni és a hétvége vasárnapját majd egy gravel versennyel is feltölteni. Ezzel a koncepcióval, a MAPEI Tour de Zalakaros folytatását képező második eseményhétvégén új célcsoportokat érhetünk el, olyanokat, akik inkább a terepi kerékpározást részesítik előnyben. Emellett szeretnénk azokat az új partnereket is bevonni és kiszolgálni, akiknek az első eseményhétvégén esetleg már nem tudunk megfelelő teret és megjelenést biztosítani. A teljes második versenyhétvége (az elsőhöz hasonlóan) pedig tovább növeli majd a turisztikai utószezonban a vendégéjszakák számát a térségben – fogalmazott Jankovics Ferenc, az esemény főszervezője.

A versenyzők csobbanhatnak is
A MAPEI Tour de Zalakaros jubileumi kiadás természetesen több újdonságot is tartogat. Már megvásárolható az egyedi dizájnnal és színvilággal készült jubileumi ruházati kollekció, valamint a résztvevők jubileumi pólót vagy érmet is kapnak a rajtcsomag részeként.

Mindkét hétvége futamainak résztvevői az év végéig felhasználható fürdőbelépőre válnak jogosulttá, s megmártózhatnak a Zalakarosi Fürdő ikonikus 2000 méter mélyről feltörő gyógyító vizében. A Zalakarosi Fürdő a Balaton régió legnagyobb és legtöbb attrakcióját felsorakoztató gyermekbarát komplexuma, ahol csúszdapark, játszóház, vízi gyermekvilág várja a családokat. A nagyobb gyerekek és az izgalmakat kereső felnőttek számára az Adrenalin Csúszdapark kínál 400 méternyi csúszdaélményt, szabadeséssel, vadvízi kalandokkal, örvénnyel.

A leghosszabb táv, azaz az országúti maraton pedig egy újabb ikonikus emelkedővel bővül. A maraton két legismertebb hegye, a gelsei és a börzöncei meredekek mellett 2022-ben egy új „gyilkos”, a nagyradai Cézár emelkedő is bekerül a pályába, ráadásul nem sokkal a befutó előtt. Az 1.200 méter hosszú, átlagban 12% meredekségű hegyet a maratonozókon kívül a 60 km-es országúti teljesítménytúra résztvevői is teljesíteni fogják.

Így indult a MAPEI Tour de Zalakaros
Tizenöt évvel ezelőtt Jankovics Ferenc, a rendezvény főszervezője az élsportolóként, profi edzőként, majd a kerékpáros turizmusban eltöltött évek tudásával álmodott meg egy nagy nemzetközi kerékpáros maratont Zalakaroson. Ez volt a MAPEI Tour de Zalakaros alapkoncepciója, mely mára a Kis-Balaton desztinációhoz kötődő legfontosabb kerékpáros turisztikai termék lett.

Az első rendezvényen még alig száz bringás vett részt. A kezdetekkor a verseny kimondottan Zalakarosra és közvetlen környezetére szorítkozott, könnyű, lankás utakon haladva, mely útvonal bármely résztvevő számára könnyen teljesíthető lehetett. A futamok száma, a táv és az emelkedők évről-évre gyarapodtak, ahogyan az indulók száma is.

– Az elmúlt öt évben elértük, hogy az értékelések szerint Magyarországon a legszínvonalasabb és résztvevők létszámában is a legnagyobb rendezvénnyé nőtte ki magát a MAPEI Tour de Zalakaros, és megérett a nemzetközi porondra való kilépésre, amiért aktívan dolgozunk. 2015-ben a MAPEI Kft. építőipari vállalat főtámogatóként lépett a kezdeményezés élére. A MAPEI a nemzetközi kerékpársport egyik legnagyobb támogatója volt (a MAPEI Quick Step kiemelkedő csapatában szerepelt a magyar Bodrogi László is). Onnantól kezdve a rendezvény rendkívül gyors és látványos fejlődési pályára lépett.

2017-ben a Szabadics Zrt. építőipari vállalat a szombati nap főtámogatójává vált, ezzel többnapossá fejlesztve a rendezvényt. Gondozásában az addig egyéni versenyszámokból álló portfólió céges csapatversenyszámmal bővült.

A MAPEI Tour de Zalakaros számokban
A kezdetben alig száz fős, helyi jelentőségű esemény a résztvevői létszámot tekintve fokozatos növekedést mutatott, majd bekövetkezett az áttörés: 2017-ről (kb. 1.300 fő) 2018-ra (kb. 2.500 fő) megduplázódott a versenyzők száma, valamint a felmérések szerint a rendezvény a résztvevők és kísérőik összesített létszámát tekintve mintegy 5-6.000 embert vonzott Zalakarosra.

A 2020. évi COVID-19 világjárvány sújtotta évben – amikor akadályoztatott volt a nemzetközi résztvevők megérkezése, valamint érezhető volt a bizonytalanság a hazai résztvevők megérkezése tekintetében is – döbbenetes eredménnyel, mintegy 1.400 fős résztvevői létszámmal zárult a rendezvény, ami különösen kiemelkedő adat arra tekintettel, hogy számos hazai sportrendezvény elmaradt vagy alacsony létszámmal valósult meg.

Így különösen kiemelkedő eredmény, hogy 2020. évi rendezvényt több hazai kerékpáros szaklap Magyarország legszínvonalasabb kerékpáros rendezvényének minősítette. A rendezvény fejlődése nem torpant meg a nehéz időkben sem, 2021-ben ismét növekvő létszámmal, 1.700 fővel folytatta útját.

Új köntösben a MAPEI Tour de Zalakaros
2021. évben rendkívüli lehetőségként szolgált a rendezvénynek, amikor a gyógy- és termálvizéről híres turisztikai központ, Zalakaros megnyitotta új rendezvényterét és látogatóközpontját, a Karos Korzót.
A csaknem 3000 fő befogadására alkalmas új zalakarosi rendezvénytéren kialakítottak egy látogatóközpontot, óriás színpadot, streetfood bisztrósort, szökőkutat, térkővel borított sétányt és parkolót.

Az európai színvonalú, zöldövezetes, rekreációs célt szolgáló városszívben a rendezvény minden szolgáltatása, a regisztráció, a kiállítói expo, a rajt-cél, eredményhirdetés egy helyre került. A modern, vendégcsalogató környezet nagyban hozzájárul nem csak a versenyszámok látványos lebonyolításához, hanem a színes kísérőprogramok megszervezéséhez is. A körkörös Karos Korzó sétálóutcában kialakítandó kerékpáros mini expo Magyarországon hiánypótló, igazi kerékpáros forgatagot varázsol a fürdővizéről híres üdülőváros szívébe.

A további kényelmi funkciókat tekintve a rendezvényközpont mellett közvetlenül több száz autót lehetséges parkoltatni, így akár gyalog, akár kerékpárral azonnal elérhető volt minden létesítmény. A családtagokra is gondoltak a zalakarosiak, a park területét felnőtt fitnesz eszközökkel, új játszótéri elemekkel, valamint futópályával bővítették. Ráadásul az egyik közönségkedvenc számot, a szombat délutáni gyerekversenyt is az új központ parkjában kerül megrendezésre, így tényleg mindent egy helyre hoztunk a versenyhétvégére.

(Like Balaton)

Még érdekes lehet ...


2023. november 20., Hétfő

Kitűnően szerepeltek a kanizsaiak a karateversenyen

A kanizsai csapat 7 arany-, 7 ezüst- és 10 bronzéremmel az induló klubok között összesítésben az első helyet szerezte meg.


2023. november 17., Péntek

Kijutott az Eb-re a magyar válogatott!

A magyar válogatott Bulgária vendégeként 2-2-es döntetlent játszott csütörtökön a zárt kapus szófiai selejtezőmérkőzésen.


2023. november 14., Kedd

Karate az Arénában

A sportolók két versenyszámban feszülnek egymásnak.


2023. november 08., Szerda

Jobb eredmény reméltek a kanizsai asztaliteniszezők

A mérleg: egy győztes és egy vesztes rangadó.


2023. november 07., Kedd

A kanizsaiak célja a tizenhatodik bajnoki cím megszerzése

Megkezdődött a sakk csapatbajnokság.


Nagyszerű idénykezdés az Extraligában!

A kanizsai asztaliteniszezők egységesebbek, mint valaha.


2023. október 31., Kedd

Nívós mezőnyben bizonyítottak a magyarok

A kanizsai Feszt Norbert a magyar csapat vezetőjeként és a Magyar IKU Karate Szövetség elnökeként vett részt az International Karate Union Európa-bajnokságán. 


2023. október 17., Kedd

Háromból három győzelem

A Kanizsa Vízilabda SE gyermek, ifjúsági és serdülő korosztályú csapatai legutóbb Százhalombattán szálltak medencébe.


2023. október 14., Szombat

Országos sportalapítványt hozott létre egy kanizsai fiatal

A szervezet hátrányos helyzetű gyerekek sport általi integrációját, oktatási intézmények segítését, ösztöndíj programok megvalósítását és sportnapok szervezését szeretné biztosítani.


2023. október 11., Szerda

Crossfit-bajnok kanizsai rendőrök

A versenyzőknek hat, egyenként kettő perces állomáson kellett maximális ismétlésszámmal végrehajtaniuk a saját súlyos, funkcionális és súlyzós elemekből álló gyakorlatokat.


2023. október 10., Kedd

Kanizsai szőnyegen küzdöttek

A Fűr-testvérek két korcsoportból aranyérmeket nyertek, oda kell figyelni rájuk.

#Nagykanizsa

Stratégia, gyakorlatiasság, felelősségvállalás

Stratégia, gyakorlatiasság, felelősségvállalás

2023. december 04. - Vélemények

Összeomlik a civilizációnk?

Összeomlik a civilizációnk?

2023. december 02. - Kanizsa

A sikertelenség az ÉVE bélyege

A sikertelenség az ÉVE bélyege

2023. december 01. - Kanizsa

A kormány kikéri az emberek véleményét

A kormány kikéri az emberek véleményét

2023. november 30. - Kanizsa

Testi és lelki „mankó”

Testi és lelki „mankó”

2023. november 30. - Érdekes

Az iskoláig aszfaltoztak

Az iskoláig aszfaltoztak

2023. november 28. - Kanizsa

Hamarosan visszaköltözhetnek a gyerekek

Hamarosan visszaköltözhetnek a gyerekek

2023. november 23. - Kanizsa

+