Sport - 2023. június 06., Kedd
#Nagykanizsa #Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub #bajnoki cím

Tizenötödik bajnoki címét szerezte meg a sakkcsapat

Tizenötödik bajnoki címét szerezte meg a sakkcsapat

Az idei a 15. bajnoki cím, ebből 14 megszakítás nélküli elsőség (Fotó: Gergely Szilárd)

A napokban tartotta évadzáró bankettjét a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klub, a rendezvényen a Szuperligában teljesítő első csapat 15. bajnoki címét ünnepelték meg.

Az esemény előtt kiosztott kiadványban több érdekesség mellett egy statisztikát is olvashattak az érdeklődők, melyből kiderült: a 15 bajnoki cím összegyűjtése közben eddig 1728 partit játszottak le. A mérleg: 866 győzelem, 743 döntetlen és 119 vereség. Az is tény, hogy 32 éve folyamatosan a legmagasabb, első osztályban szerepelnek. Az idei ugyan a 15. bajnoki cím, ebből 14 megszakítás nélküli elsőség. Sorozatban 23 alkalommal végeztek dobogós helyen, 2008. és 2013. között 55 meccsen keresztül minden mérkőzést megnyertek.

202306060913_NKGSAKK-13.jpg (1500×1001)Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is gratulált az újabb bajnoki címhez (Fotó: Gergely Szilárd)

- Az, hogy ennyi bajnoki címet ünnepelhet a kanizsai együttes a játékosok mellett a szakmai háttérnek, valamint a támogatóknak is köszönhető - fogalmazott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő. - Jó azt látni, hogy a háttérmunka is eredményes, hiszen az utánpótlás nevelése is jó kezekben van. A sakk megszerettetése sokaknak szívügye Nagykanizsán, ami előrelendíti a játékot, s megalapozza a jövő sikereit is.

Balogh László polgármester is köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: e sportág Nagykanizsát is jelképezi. A sakk fővárosa lett, mert e város hisz a bölcsességben, a tapasztalatban, a hagyományban, ugyanakkor a stratégiai gondolkodás, a változó környezethez való rugalmas alkalmazkodás, változtatási szándék is jelen van. Ahogy a sakkban, úgy egy közösség életében, irányításában is a cél elérése, a győzelem megszerzése, mégis az ellenfél megbecsülése egyidejűleg fontos.

Gábris Jácint, az OKISB elnöke szintén elismerését fejezte ki, szerinte a dicséretet mindenki megérdemli. Minden kanizsai büszke lehet a sakkcsapat eredményére.

202306060915_NKGSAKK-6.jpg (1500×1001)A sakkcsapat méltatásán részt vettek a játékosok, csapatvezetők, az elnökség tagjai, valamint a város és a térség vezetői (Fotó: Gergely Szilárd)

- A sakk nemcsak egy játék, és sport, hanem szíveket, lelkeket nyit meg - fogalmazott Kardos Ferenc, a mérkőzéseknek helyszínt biztosító, Halis-könyvtár igazgatóhelyettese. - Gyakran játszom hajléktalanokkal, szenvedélybetegekkel, akik a sakkon keresztül nyílnak meg, s segíthetek nekik. A sakk jelenléte az oktatásban kulcsfontosságú, hiszen a játékon keresztül nevelhetjük őket.

Szakacsits Szabolcs, a főszponzor vezetője, a klub alelnöke kiemelte: az első teljes évét zárta egy bajnoki címmel az egyesület vérkeringésében, ami számtalan izgalmas tapasztalatot jelentett számára.

- Amikor tavaly 14 kanizsai iskolában bevezettük a sakkpalotát, Polgár Judit küldött nekünk egy bizató, inspiráló levelet - mondta. - Abban ezt írta: „Ami Nagykanizsán történik, egyetlen szóval is leírható, ez pedig a gondoskodás. Mit értek alatta? Nagykanizsa a hazai sakkélet legerősebb vára, a bajnokcsapat otthona. Ez a klub jelenti itthon a szakmai csúcsot. De a piramis csúcsáról is látják, mert látni akarják az alapokat és tesznek érte, hogy ez az alap minél erősebb és szélesebb legyen.” Fantasztikus a gárda, jó emberekkel dolgozhatunk együtt, akikkel a jövőben több jó sikert érhetünk el.

202306060918_NKGSAKK-22.jpg (1500×1001)Nádasi Tamás klubelnök szerint párját ritkító sorozat a kanizsai együttesé (Fotó: Gergely Szilárd)

Nádasi Tamás, a klub elnöke ugyancsak köszönetet mondott a teljes stábnak, az őket támogatóknak egyaránt. Kiemelte: 21 éve nem került ki a bajnoki cím Zalából. Párját ritkító sorozat a kanizsai együttesé, a játékosokról csak szuperlatívuszokban beszélt.

- Palczert Mátyás mindössze egy döntetlent engedélyezett, minden meccsét megnyerte - folytatta. - Kiemelendő még Gara Tícia, aki ugyan egy meccsel kevesebbet játszott, de csak diadalokkal járult hozzá a Szuperliga győzelmünkhöz, vagyis a 15. bajnoki címhez. A csapategységben rejlik az egyik erőnk, a másik a biztos háttér megteremtése.

Az eseményen szó esett még Tuxera-Aquaprofit NB I.-es csapatáról, amely a 7. helyen végezett. A harmadik együttes a megyei bajnokságban ezüstérmes lett, Palczert Mátyás a diákolimpián 2., a korcsoportos rapid magyar bajnokságon a 3. helyet szerezte meg. Demeter Dorina a tavalyi egyéni Európa-bajnokságon ezüst-, csapatban bronzérmes lett. Emellett idén a városi egyéni sakk bajnokság aranyérmét is megszerezte 9 mérkőzésből 8,5 pontot gyűjtve.

 

Még érdekes lehet ...


2023. szeptember 27., Szerda

Osztrák viadalon álltak szőnyegre a kanizsai birkózók

Összesítésben az ötödik helyen végeztek.


2023. szeptember 05., Kedd

Felkészülési kézilabda mérkőzés ingyen ma a Kanizsa Arénában

Válogatott kézilabda mérkőzés ma délután az Arénában.


Remekeltek a kanizsai szenior teniszezők

Két érmet szereztek az ITF MT700 Lénárt László emlékversenyen Keszthelyen.


2023. augusztus 30., Szerda

Kiváló teniszmeccsek után kanizsai győzelmek születtek

A nagy hőség ellenére 39 induló 56 mérkőzést játszott le a kétnapos 4. PLAPPACARS-HEAD teniszversenyen a hétvégén a Kanizsa TC pályáin.


2023. augusztus 29., Kedd

Birkózóknak rendeztek edzőtábort Nagykanizsán

Közel 40 fiatal és edzőik gyakoroltak a Zsigmondy-csarnokban a szeptemberben kezdődő szezonra.


2023. augusztus 21., Hétfő

Nagykanizsa a jet-ski fővárosa Magyarországon

A rendezvénynek folytatása következik.


2023. augusztus 19., Szombat

Elkezdődött az országos jet-ski bajnokság Nagykanizsán

A verseny mellett szórakoztató programok is várják a látogatókat.


2023. augusztus 09., Szerda

Harcművészeti kurzus a kortárs festmények között

Szigorú menetrend alapján zajlottak a foglalkozások, melyeken 19 fő vett részt.


2023. július 26., Szerda

A tavalyi bajnokok megvédték címüket

A Csónakázó-tónál rendezték meg a hétvégén a mountain bike országos bajnokságot.


2023. július 19., Szerda

Földön, vízen és levegőben

Technikai triatlont tartottak, melyet egy keszthelyi-becsehelyi páros nyert meg.


Nemzetközi táborban járt Johanidesz Gábor harcművész

Torinóban járt Johanidesz Gábor kanizsai harcművész.


Harcművészek nyári tábora a Balaton partján

Balatonszemesen tartotta nemzetközi karate táborát az IKU Hungary.


2023. július 12., Szerda

9 év elteltével a jet-skik visszatérnek a Csónakázó-tóra

A Magyar Jet-Ski Szövetség augusztus 19-20-án Kanizsán rendezi meg az Országos Bajnokság III., egyben záró futamát az Art of Info Kupát.

#Nagykanizsa

Torzó meredezik a Sétakertben

Torzó meredezik a Sétakertben

2023. október 02. - Kanizsa

Közösséggé szövik a horvátságot

Közösséggé szövik a horvátságot

2023. október 01. - Kanizsa

Diákolimpiai sikerek elismerése

Diákolimpiai sikerek elismerése

2023. szeptember 30. - Kanizsa

A szülők is megkóstolhatták

A szülők is megkóstolhatták

2023. szeptember 29. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2023. szeptember 28. - Érdekes

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

Varga Judit érkezik Nagykanizsára

2023. szeptember 26. - Kanizsa

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

Már lehet regisztrálni az énekversenyre

2023. szeptember 26. - Kultúra

Passzold vissza Tesó!

Passzold vissza Tesó!

2023. szeptember 25. - Érdekes

+