Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt.
Mint legutolsó fagyosszenthez, Orbán napjához is számtalan hiedelem és népi jövendölés kapcsolódik.
Üzbegisztán határozott célként tűzte ki agráriumának, élelmiszeriparának megerősítését, amiben hazánk jelentős tapasztalatára, a jól működő magyar minták átvételére is nyitott.
Ünnepélyes keretek között nyitotta meg a szüreti szezont augusztus 11-én az országban elsőként a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete.
Szőlővesszőket is vittek a kísérletben az űrállomásra, amelyek nemcsak túlélték az utat, de gyorsabban nőttek, mint a Földön maradtak, annak ellenére, hogy kevesebb fény és víz érte őket.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) által kiadott jelentés szerint a világ almatermelése 2020-21-ben 4%-kal csökken, míg a globális szőlőtermelés az egy évvel ezelőtti szinten marad.
Az őszben az egyik legjobb dolog a szőlő, és most nem csupán a mustra, murcira, újborra gondolunk.
A szárazság és a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható.
Egy kőszegi szakértő szerint az időjárásnál is nehezebb alkalmazkodni a fogyasztási szokások megváltozásához.
A gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében is bizakodók.
A szőlőnövény életében a szemek érésének kezdete kulcsfontosságú.