A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden adott hírt arról a keszthelyi beavatkozásról, amikor is kolbászfüstölés közben kigyulladt egy másfél négyzetméteres faszerkezetű melléképület a Helikon közben. A város hivatásos tűzoltói egy vízsugárral megfékezték a lángokat.
A húsfüstölésre alkalmas lehet bármilyen olyan helyiség, ami hűvös, de nem fagyos és megfelelően szellőztethető.
Fontos, hogy a tűztérnek elkülöníthetőnek kell lennie a füstölni kívánt árutól, azaz ne érje őket direkt láng, és hő. Kamrában vagy padlástérben történő füstölés miatt lakástűz keletkezhet, ezért ott ezt a műveletet elvégezni fokozottan veszélyes! Ahogy a keszthelyi példa is mutatja, faszerkezetű melléképületben lehetőség szerint kerüljük a füstölést, hiszen bármikor megtörténhet a baj!
A legjobb megoldás egy megépített, téglából rakott füstölő, ami megfelelő módon tud szellőzni, és elkülönített tűztérrel rendelkezik.
A szellőztetésre azért kell kiemelten ügyelni, mert a füst túlzottan felmelegítheti a helyiséget, ami szintén tűzveszélyt hordoz magában.
Amennyiben nincs ilyen helyiségünk vagy téglafüstölőnk, akkor akár egy hordóban vagy ládában is kialakíthatjuk a megfelelő átmeneti füstölőnket, azonban ezeket éghető anyagoktól távol kell tartani! A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nemrég a megyei tűzoltómúlt széleskörű feltárásába kezdett, és az eddig feldolgozott anyagok között a témával kapcsolatos érdekességekre is bukkant.
(Forrás: ZMKI)