Kék hírek - 2024. augusztus 16., Péntek
#Észak-Macedónia #erdőtűz #nemzetközi segítség #katasztrófavédelem

Észak-Macedóniában küzdött a lángokkal a zalai tűzoltó

 Észak-Macedóniában küzdött a lángokkal a zalai tűzoltó

Németh Attila és a magyar tűzoltócsapata tagjai

Az Észak-Macedón Köztársaság területén komoly erdőtüzek pusztítottak, amelyek megfékezéséhez a balkáni állam nemzetközi segítséget kért. A magyar katasztrófavédelem a segítségkérésre haladéktalanul reagált és július 31-én egy 46 főből és 13 járműből álló tűzoltócsapatot ajánlott fel. Észak-Macedónia a felajánlott magyar segítséget elfogadta. Zala vármegyéből Németh Attila Gábor címzetes tűzoltó törzszászlós, a Zalakarosi Katasztrófavédelmi Őrs „C” csoportjának szerparancsnoka is kiutazott Észak-Macedóniába augusztus elsején, hogy segítse az oltási munkálatokat.

A magyar tűzoltócsapat augusztus 1-jén 12:38-kor lépte át a röszkei határátkelőt. Szerbián keresztül vezetett az útjuk, a szerb – észak-macedón határt 22:28-kor lépték át. Észak-Macedónia fővárosába, Szkopjéba éjfél körül érkeztek meg. 

A magyar kontingens a küldetés első napjaiban a Makedonszki brodi járásában lévő Breznica település környékén pusztító lángok megfékezésében nyújtott segítséget. Ezt követően másik helyszínen, a Jasen rezervátumban támogatták a felderítést és az oltást. 

Németh Attila Gábor elmesélte, hogy rengeteg élménnyel gazdagodott, és örül, hogy tagja lehetett a csapatnak, hiszen így testközelből is megtapasztalhatta, milyen egy tomboló erdőtűz. Mint mondta, a legkomolyabb feladat egy falu házainak megvédése volt, amelyeket mintegy negyven méterre közelítettek meg a lángok. A helyzetre gyorsan kellett reagálni, hatan, köztük Gábor is puttonyfecskendővel azonnal átrohant védeni az egyik oldalt, míg a csoport többi tagja egy másik irányból igyekezett oltani. 

202408181103_1098138.jpg (1024×460)Nem egyszer a furcsa széllel is meggyűlt a bajuk (Forrás: zala.katasztrofavedelem.hu)

Munkájukat ekkor helyi katonák is segítették, és végül sikerrel zárták a védekezést. Különlegességként írta le a törzszászlós, hogy éjszakai bevetésen is voltak, ami szintén nem várt kihívások elé állította őket, de sikerrel vették azt az akadályt is. A tűzzel kapcsolatban érdekességeket is mesélt: elmondta, hogy a meredek hegyoldalon lángoló fák tobozai égve hullottak alá, és gyakorlatilag – a nagy szárazság miatt – pillanatok alatt lángba borították a hegyoldal aljában lévő növényzetet. A legnagyobb nehézséget a füst és a tűz közelében mérhető, akár 100 Celsius-fokos hőmérséklet jelentette. Ilyen körülmények között igazán emberpróbáló feladat védőruhában nehéz fizikai munkát végezni.

Nem egyszer a furcsa széllel is meggyűlt a bajuk, és bizony a tűz a fák gyökerein keresztül is perzselte a többi bokrot, növényt, fát. Mint mondta, nagyszerű volt a társaság, a bajtársak és az OMSZ velük utazó szakemberei is maximálisan kivették a részüket a nem könnyű feladatból. 

202408181104_1098137.jpg (1024×460) A balkáni állam nemzetközi segítséget kért (Forrás: zala.katasztrofavedelem.hu)

Németh Attila Gábor testközelből figyelhette meg, amint helikopterek hozzák a vizet, majd oltják az erdőt. A zalai tűzoltó egy ilyen alkalommal fel is hívta feleségét és kisfiát, hogy videókapcsolaton keresztül bemutassa nekik, hogy milyen is egy légi oltás.

Arra a kérdésre, hogy visszamenne-e, a válasz egyértelmű volt: természetesen! 

A negyvenhat tagú csapat augusztus 11-én, vasárnap este nyolc órakor érkezett meg Budapestre. A hazatérőket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese fogadta a Gazdasági Ellátó Központ Ferihegyi úti raktárbázisán. Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti-főigazgatóhelyettese megköszönte a magyar csapat kiemelkedő és eredményes helytállását, külön kiemelve a drónok alkalmazását, amely nagyban segítette az oltáson dolgozó tűzoltók munkáját.

A csapat visszatérése előtt, szombat délután Brod település polgármestere és a település tűzoltóparancsnoka is megköszönte a magyar egység tíz napon át mutatott helytállását. 

(Forrás: zala.katasztrofavedelem.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 16., Hétfő

Mozgalmas napja volt vasárnap a zalai tűzoltóknak

Nemcsak balesetekhez és tűzesetekhez vonultak ki, hanem veszélyes fák eltávolításához is riasztották őket.


2024. szeptember 14., Szombat

Rangos elismerést vehettek át az Észak-Macedóniában helytállt magyar tűzoltók, köztük Zalából is

A segítségnyújtásban Zala vármegyéből Németh Attila Gábor tűzoltó törzszászlós vett részt, aki a Zalakarosi Katasztrófavédelmi Őrs egyik szerparancsnoka.


2024. szeptember 11., Szerda

Pénzt lopott

A nagykanizsai rendőrök rövid időn belül elfogták a tolvajt.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Eltűnt Fábián Alexandra!

A zalai rendőrök a lakosság segítségét kérik.


Figyelem, mustgázveszély!

A mustgáz a must erjedése során intenzíven felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél nagyjából másfélszer nehezebb gáz.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Öt férfit vettek őrizetbe drogkereskedelem gyanúja miatt Zalában

A rendőrök a vásárlókat is azonosították, ellenük kábítószer birtoklása miatt indult eljárás.


2024. augusztus 03., Szombat

Három nap, három lopás

A rendőrök azonosították és elfogták azt a három csörnyeföldi férfit, akik helyi ingatlanokba törtek be, a lopott holmit pedig eladták.


2024. július 29., Hétfő

Több jármű ütközött össze Zalaszentbalázsnál

Jelenleg is tart a helyszínelés, több kilométeres a sor.


2024. július 17., Szerda

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Civilek tartották vissza a rendőrök kiérkezéséig azt a férfit, aki kukákat borogatott és gépkocsit rongált meg Nagykanizsán.


Vádat emeltek a súlyos balesetet okozó nagykanizsai férfi ellen

Az ügyészség a férfivel szemben pénzbüntetés kiszabását és közúti járművezetéstől eltiltást indítványozott. 


2024. július 16., Kedd

Rablót fogtak

A nagykanizsai rendőrök egy óra alatt azonosították és elfogták azt a férfit, aki két embert is bántalmazott, hogy pénzhez jusson.


2024. július 12., Péntek

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Kanizsán tegnap jelzett a készülék.

+