Panoráma - 2020. augusztus 05., Szerda
#robbanás #detonáció #Bejrút #Libanon #katasztrófa

Több ezer sérült Bejrútban

Több ezer sérült Bejrútban

Mindent füst borított a libanoni fővárosban a robbanás után (MTI/EPA/Wael Hamzeh)

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították a keddi rendkívül erőteljes robbanások miatt. Egy kikötői raktárban tárolt 2700 tonna ammónium-nitrát robbant fel. A detonáció egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg, amelyet még Cipruson is hallották. Az áldozatok száma elérheti a százat, a sebesülteké a négyezret. A libanoni kormányfő nemzetközi segítséget kért, és a felelősök megbüntetését ígérte. Három napos gyászt hirdettek.

Apokaliptikus állapot uralkodik a libanoni  főváros keleti részén. Az utcákat törmelék borítja, összetört járművek, leszakadt erkélyek, kidőlt falak, üvegcserép mindenütt. Az emberek sokkos állapotban, tehetetlenül járkálnak a romok között. Még a robbanás helyszínétől 8–10 kilométerre lévő utcákban is megrongálódtak az épületek – hangzott el az M1 Híradójában.

A detonáció iszonyatos ereje felborította és a korlátnak csapta a járműveket a városból kifelé vezető úton. A robbanás pillanatát többen is megörökítették. A szemtanúk egybehangzóan arról számolnak be, hogy először a sűrű, gomolygó füstfelhőt pillantották meg, majd hirtelen fülsiketítő robajt hallottak, miközben magasra csaptak a lángok. Legtöbben egy második robbanást is hallani véltek. „Itt parkoltam, most az autóm a feje tetején áll. Elhinni sem tudom, amit látok” –  mondta egy férfi.

Megéltem a polgárháborút, de ehhez hasonlót még soha nem láttam – idéztek egy szemtanút a hírügynökségek.

Pontos adatok egyelőre nincsenek a sérültek és áldozatok számáról, hiszen a kórházakban is káosz uralkodik, nem győzik ellátni a sérülteket.

Az egyik intézménybe rövid idő alatt 300 beteget szállítottak. Ráadásul a helyszínhez legközelebb eső kórház félig összeomlott. Az embereket véradásra szólították fel.

A libanoni fővárosban több magyar is él. Arról egyelőre nincs hír, hogy bármelyikük is megsérült volna a robbanásban. Az M1 elérte a Bejrútban Németh Ágostont, aki menyasszonyával alig pár száz méterre lakott a detonáció helyszínétől, így közelről látta az eseményeket. Ők jól vannak, de a ház, amelyben éltek, összeomlott a robbanástól, amit a férfi egy kamerával rögzített a saját teraszukról.

Füst száll a magasba a bejrúti kikötő felől (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

A Skype-on nyilatkozó férfi elmondta: a kikötővel szomszédos városrészben lakik menyasszonyával, mintegy 300-400 méterre a történtektől. A lakásuk teraszáról nézte végig ahogy 17 óra 40 perckor lángba borult a kikötőben egy épület.

Először puskaropogás szerű hangot hallott, majd 18 óra után volt a második, az igazán hatalmas robbanás, amelyet a felvételeken látni. Egy pillanattal később az ablakok kitörtek, ő a földön találta magát és látta, hogy a lakásuk romokban van: minden ablak kitört, az összes bútor szanaszét repült, semmi nem maradt a helyén.

Mindenütt üvegszilánkok borították a padlót, a bejárati ajtó teljesen kidőlt, a lift fémajtaja beszakadt.

Úgy döntöttek, hogy barátaikhoz költöznek át. Útban feléjük az utcán folyamatos volt a szirénázás, és látták, ahogy sebesülteket visznek autókkal.

Mint mondta, a helyi híradások szerint egy ammónium-nitrát raktár égett és robbant fel.

A műsorvezető kérdésére Németh Ágoston közölte: nem volt tudomása arról, hogy a közelben robbanószert tároltak volna. Mint mondta, az ammónium-nitrát műtrágyagyártáshoz is alapanyag, ezért nem jelentené ki, hogy robbanószer volt az épületben.

Közölte, hogy a teraszukról látta azt is, amint egy hajót a robbanás odébb lök, és az épület, amely kigyulladt, eltűnt, helyén kráter van, amelybe beömlött a tenger.

Katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították Bejrútot

A kedden késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács nyilvánította katasztrófa sújtotta várossá Bejrútot, és a testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre. Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy nincs áram.

Leállt a telefonösszeköttetés és az internetszolgáltatás is.

A robbanások miatt ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona. A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre elég búzája van.

Hamad Hasszán libanoni egészségügyi miniszter szerda reggeli tájékoztatása szerint több mint ötvenen vesztették életüket és 2700-an sebesültek meg. A tárcavezető korábban több mint 25 halottról és hozzávetőleg 2500 sebesültről számolt be a bejrúti kikötő körzetében történt robbanás után, nem sokkal később azonban már harmincnál több halálos áldozatról és mintegy háromezer sérültről beszélt a televízióban

A Sky News Arabia hírtelevízió a libanoni vöröskeresztre hivatkozva arról számolt be hogy meghaladja a százat a halálos áldozatok száma és négyezren sérültek meg.

Köztük van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagja, közölte szerdán az al-Dzsazíra hírtelevízióval Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Ammónium-nitrát raktár robbant fel

A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban.

A jordániai földtani intézet szerint egyébként a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter-skálán. A robbanást Cipruson is hallották.

Súlyosan megrongálódott Finnország libanoni nagykövetségének épülete is. A finn kormány Twitter-üzenetben tudatta, hogy a tetemes anyagi károk ellenére senkinek nem esett baja a követség alkalmazottai közül.

Sanna Marin finn miniszterelnök „sokkolónak" nevezte a robbanás hírét, és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok családtagjainak, akárcsak Pekka Haavisto finn külügyminiszter, aki üzenetében megemlítette, hogy még mindig nem tudni, mi okozta a katasztrófát.

Találgatások kezdődtek

Eközben olyan találgatások is napvilágot láttak, hogy nem baleset történt. Libanon feszült időket él, ezrek tüntetnek a kormány ellen, amiért nem képes kezelni az egyre súlyosabb gazdasági válságot. Az utóbbi hetekben az izraeli-libanoni határon is fokozódott a feszültség.

A robbanás után az izraeli kormány sietett közölni, hogy semmilyen formában nincs közük a történtekhez.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy „baleset volt, amelyet tűz okozott", és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. „Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek" – mondta az izraeli külügyminiszter.

Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg robbanószerkezet okozhatta a robbanásokat.

Nagy valószínűséggel egy kisebb tűz okozta a detonációt

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában egyebek mellett azt mondta:

„finoman szólva” is szabálytalan 2700 tonna ammónium-nitrát tárolása egy városban.

Libanonban különböző érdekek, szervezetek, vallási közösségek vannak, amelyek között nagy az ellentét, mutatott rá a szakember, megjegyezve, nem lenne meglepve, ha a Hezbollah is érintett lenne a tragédiában. A terrorszervezetnél ugyanis gyakorlat, hogy városok közelében tárol robbanóanyagot, közölte.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója pedig arról beszélt, hogy a közel-keleti terrorszervezetek előszeretettel használják robbanószerkezetekhez az ammónium-nitrátot.

(Forrás: hirado.hu/MTI)

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 16., Hétfő

Ausztriában eddig három halálos áldozatot követelt az árvíz

A szomszédos országban hétfőn is jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ami várhatóan tovább nehezíti az árvíz sújtotta területek helyzetét.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Bledben tárgyalt a képviselő

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is tagja volt annak a Szijjártó Péter vezette küldöttségnek, amely a szlovéniai Bledben tárgyalt.


2024. augusztus 13., Kedd

Földrengés volt Horvátországban

Több magyarországi településen is érezték a földmozgást.


2024. július 14., Vasárnap

Rálőttek Donald Trump volt amerikai elnökre szombati kampánygyűlésén

Lövöldözés volt Donald Trump pennsylvaniai nagygyűlésén.


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.

#Nagykanizsa

Ágvágásból lövések

Ágvágásból lövések

2024. október 13. - Kék hírek

Újra lesz éleslövészet Nagykanizsán

Újra lesz éleslövészet Nagykanizsán

2024. október 11. - Kanizsa

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2024. október 11. - Érdekes

Magyarország nem gyarmat!

Magyarország nem gyarmat!

2024. október 08. - Kanizsa

Kutatók Éjszakája a PEN-en

Kutatók Éjszakája a PEN-en

2024. szeptember 27. - Kanizsa

Programajánló

Programajánló

2024. szeptember 20. - Érdekes

+