Panoráma - 2022. április 01., Péntek
#választás 2022 #külhoni magyarok #szavazás #csalás #RMDSZ #Telex

A Telex már februárban megírhatta a szavazatégetésről szóló cikkét

A Telex már februárban megírhatta a szavazatégetésről szóló cikkét

(A kép forrása: Facebook/Kovács Mihály Levente)

Február elsejei dátummal is megjelent a Telexen a kidobott levélszavazatokról szóló cikk. Erről képernyőfotók is készültek. A Telex főszerkesztője szerint technikai probléma történt. A Google kereső adataiból is az látszik, hogy készült már egy február elsejei cikke a Telexnek ebben a témában. Csakhogy a levélszavazati íveket csak március 15-étől vehették át a választópolgárok Erdélyben – közölte az M1 Híradó.

Kidobott levélszavazatokat találtak Marosvásárhely mellett – ezzel a címmel közölt cikket a Telex. Az írás alatt dátum is szerepel: 2022. február 1., zárójelben pedig a frissítítés időpontja látszik, amely szerint az írás 2022. március 31-én vált naprakésszé.

A kép a közösségi oldalakon kezdett terjedni, miután a Telex címoldalán közzétették a cikket, majd ezt a Facebookon is megosztották. Az írás megszületésének és publikálásának ideje közti eltérésre sokan felfigyeltek. A levélszavazatokat ugyanis Erdélyben csak március 15-én vehették át a választópolgárok.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány Független Választási Médiafigyelő Delegációja megkereste a Telexet az ügy kapcsán. Dull Szabolcs főszerkesztő azt írta: technikai hiba történt a dátumozással.

A cikk URL-jének fent bemutatott időbeli sorrendje többször is módosult (Fotó: 888.hu)

A Transzparens Újságírásért Alapítvány az oldalán arra hívja fel a figyelmet, hogy a Google kereső adataiban az látszik, hogy a kidobott levélszavazatokról szóló telexes cikknek mégis van egy február elsejei változata.

Az M1 is megtalálta ezt a hivatkozást. A keresőmotor tárolt adataiból pedig az is látszik, hogy egy február elsejei keltezésű telex cikkre ugrik a böngésző, de csak tized másodpercig – utána már a következő üzenet fogadja az internetezőt: A keresett oldal nem található.

A telex által közzétett cikk február elsejei változata. (Fotó: 888.hu)

Kidobott levélszavazatokról írt csütörtökön a baloldali sajtó jó része. A liberális hírportálok az erdélyi PontMaros internetes hírportál tudósítását vették át. Ebben az szerepelt, hogy az egyik marosvásárhelyi szemétlerakónál összegyűrve és félig elégetve talált rá a papírokra a rendőrség, azután, hogy egy helyi lakos több fotót is küldött róluk a sajtónak. Bár ez az információ az eredeti cikkben nem szerepel, a baloldali portálok azt is kiemelik, hogy a kitöltött lapokon ellenzéki szavazatok vehetők ki.

A baloldali pártok közös sajtótájékoztatón csalásra hivatkozva együttes erővel követelték a teljes levélszavazat-állomány megsemmisítését.

 „Az Egységben Magyarországért az NVB-hez fordul, hogy vizsgálja ki ezt a botrányos az ügyet, és hozzon olyan döntéseket, amely a további jogsértéseknek elejét veszi. Emellett, ahogy Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt be is jelentette követeljük a levélszavazatok megsemmisítését” – mondta Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője.

Márki-Zay Péter a közösségi oldalon kelt ki magából. Azt írta: „eddig is tudtuk, hogy csalnak, de hogy erdélyi ellenzéki választók szavazatát semmisítik meg, az vérlázító.”

Hazugság és provokáció – Sepsiszentgyörgy polgármestere azonban ezekkel a szavakkal utasította vissza a csalásra vonatkozó baloldali vádakat. Antal Árpád úgy fogalmazott, hogy a kidobott dokumentumokról készült felvételek alapján

egyértelműen szervezett provokációról van szó, amelynek célja, hogy a határon túli levélszavazatokat hiteltelenítsék.

A valódi levélszavazatokat tartalmazó borítékban az ívek mellett a népszavazási kérdések és egy azonosító nyilatkozat is szerepel – hívta fel a figyelmet a polgármester, arra utalva, hogy ilyeneket nem talált a rendőrség.

Azt a kidobott papírokról elsőként tudósító PontMaros újságírója is megerősítette az MTI-nek, hogy ő is csak szavazólapokat és borítékokat látott, azonosító íveket és népszavazási lapokat nem. Az újságíró azt is hozzátette: csak a képanyag csütörtöki első közlése után hívta fel valaki a figyelmét arra, hogy olyan szavazólap is látszik, amelyen be van jelölve valamely párt vagy pártszövetség.

A csalással kapcsolatos vádakat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményben ítélte el. „Elfogadhatatlannak és megalapozatlannak tartjuk a magyarországi ellenzéki pártok kérését is, amely arról szól, hogy meg kell semmisíteni az összes határon túli szavazatot” – írta az RMDSZ, és azt is hangsúlyozza a szövetség, hogy bárki is álljon a provokáció mögött, az a legaljasabb módon próbálja manipulálni a közvéleményt.

„A provokáció alól kilóg a méretes lóláb”

Az erdélyi Jedd mellett – az ismert balos aktivista, újságíró Parászka Boróka lakhelyéhez közel – találták a kidobott szavazólapokat, félig elégve – erről az Átlátszó erdélyi oldala számolt be. A Bennfentes szerint a Marosvásárhely mellett talált állítólagos szavazólapok megsemmisítéséről csupán provokáció. Mint írják, „a román titkosszolgálattal rendszeresen hírbe hozott” Parászka Boróka, a „hírről” elsőként számolt be.

A szeméthalomról teátrális videó is készült a Punctul.ro helyi hírportálon, erre hivatkozva a hazai baloldal az összes erdélyi levélszavazat megsemmisítését követeli.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy az „elégetett szavazólapok” mellett egyetlen azonosító lap sem található, vagyis az a hitelesítő dokumentum, hogy ki adta le az adott levélszavazatot. Márpedig ezek hiányában a levélszavazatok érvénytelenek, azok csak az azonosítólappal együtt érvényesek.

Az ellentmondások sorát gyarapítja továbbá a tény, hogy a Fidesznek nem áll érdekében ellenzéki levélszavazatokat elégetni, mivel a kormánypárt az erdélyi magyarok körében toronymagasan vezet a hazai ellenzékkel szemben. Hozzáfűzik: bárki fénymásolhatott magának a szavazólapjából újabbakat, hogy azokat később álbizonyítékként elégesse a határban.

„A helyszínről tudni kell, hogy ez egy forgalmas közút, erre halad el a Marosvásárhelyet Nyárádszeredával összekötő országút. Ráadásul a szavazólapokat annál a csomópontnál dobták el, ahol a rendőrség rendszeresen kint áll, esténként különösen, felügyelik a forgalmat. (…) Kiemelten őrzik a területet a hozzáférhető építőanyagok miatt, minden éjjel kint van a biztonsági szolgálat, és éjjel is dolgoznak” – írja Facebook-oldalán Parászka. Ezzel kapcsolatban a portál felteszi a kérdést:

miért is égetne bárki szavazólapokat egy szigorúan őrzött, rendszeresen rendőrségi felügyelet alatt álló forgalmas közút mellett?

A lap rendőrségi információkra hivatkozva azt írja, hogy összesen tizenhárom levélszavazatot és hatvan darab üres borítékot tartalmazott az eldobott és részben elégetett kupac. Helyi forrásokból arról értesültek, hogy amikor csütörtök reggel a rendőrség kiszállt helyszínelni, egyetlen embert találtak ott, mégpedig Parászka Borókát, balos aktivista erdélyi újságírót, aki a tetthely közelében lakik.

A lap ismertette, hogy Márki-Zay Péter múlt héten erdélyi látogatása során a kolozsvári közönségtalálkozót követően Marosvásárhelyre utazott, ahol másnap reggel sajtóreggelire várt újságírókat, de hogy kiket, az sem akkor, sem azóta nem derült ki.

A mértékadó erdélyi magyar szerkesztőségek ugyanis nem kaptak meghívást a találkozóra. A Maszol kérdésére akkor az ellenzéki miniszterelnökjelölt sajtófelelőse azt mondta, azért, mert az e-mail címünk lemaradt abból a jegyzékből, amit a helyi szervezők neki összeállítottak. Ugyanígy járhatott a többi magyar szerkesztőség is, és azt is csak névtelenségbe burkolódzó forrásuktól tudja a lap, hogy a jelölttel román újságírók találkoztak – egyesek szerint éppen annak a portálnak a képviselője is, amelyik közzétette a Marosvásárhely határában megtalált levélszavazatok hírét.

Érv Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Marosvásárhelyi szervezetének elnöke az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: a lejárató akció nyilvánvaló módon a határon túli szavazók ellen szól. „Ez egy előre megfontolt és jól átgondolt akció, egy elterelő művelet. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a szavazólapok mellett a választópolgár adatait tartalmazó nyilatkozatnak is kell lennie. Ha ezt a nyilatkozatot helytelenül töltik ki vagy hiányzik, akkor az összes szavazólap érvénytelen. Érdekes módon a szavazólapok mellett nem találtak azonosító nyilatkozatokat. Ez tehát megerősíti a gyanút, hogy ez egy provokatív akció, amely az egész levélszavazási folyamatot, valamint a külhoni választókat akarja lejáratni.”

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 05., Csütörtök

Bledben tárgyalt a képviselő

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is tagja volt annak a Szijjártó Péter vezette küldöttségnek, amely a szlovéniai Bledben tárgyalt.


2024. augusztus 13., Kedd

Földrengés volt Horvátországban

Több magyarországi településen is érezték a földmozgást.


2024. július 14., Vasárnap

Rálőttek Donald Trump volt amerikai elnökre szombati kampánygyűlésén

Lövöldözés volt Donald Trump pennsylvaniai nagygyűlésén.


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 

+