Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)
A szokás szerint locsolkodásért cserébe tojás jár, és sokan még manapság is szívesen készülnek kézzel készített, festett vagy hímes tojással húsvét hétfőjére. Számtalan technika közül választhatunk, kezdve az izgalmas, körömlakkos festéstől, az újra reneszánszát élő, hagyományos írókázásig. A különleges alkotásokkal nemcsak a locsolkodóknak szerezhetünk meglepetést, hanem az alkotás öröme is gazdagíthatja az ünnepre való felkészülést. Hogy ezt semmi ne árnyékolja be, cikkünkben összegyűjtöttünk néhány élelmiszerbiztonsági és élelmiszerpazarlást megelőző tippet, amelyeket érdemes szem előtt tartani a húsvéti tojásfestés során.
Bármelyik díszítő technikát is választjuk, első lépésként el kell döntenünk, hogy a tojásokat inkább kifújva vagy megfőzve szeretnénk díszíteni. Az előkészítésük ugyanis attól függ, melyik módszert választjuk. Lássuk, hogyan érdemes eljárni egyik-másik esetén!
Fújva:
Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)
Főzve:
Tojásfesték: Ha szeretnénk elfogyasztani a főtt tojásokat, nem mindegy, hogy milyen festéket használunk: a tojásfestésre szánt színezők legtöbbször ételfestéket tartalmaznak, így a héjon átszivárgó festékanyagok nem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot, de minden alkalommal ellenőrizzük a terméken elhelyezett tájékoztatót. Ezen kívül természetes színező anyagokkal is érdemes kísérletezni: a vöröshagyma héjával barnás, a lilahagyma héjával lila, kurkumával sárga, a vöröskáposzta levelével akár kék színt is el tudunk érni. Ha nem mi magunk készítettük a tojást, hanem locsolkodásért kaptuk jutalmul, és nem tudjuk pontosan, milyen festékkel készültek, inkább ne fogyasszuk el őket.
Tárolás: A fogyaszthatóság másik kritériuma a tárolás ideje és módja. A festett, főtt tojások 5-7 napig még elfogyaszthatók, ha megfelelően, 0-5 °C között tároltuk őket a hűtőszekrényben. Ellenkező esetben olyan mikrobiológiai folyamatok indulhatnak el a tojásban, amelyek megbetegedést okozhatnak. Ha a szépen festett tojás több órát töltött a konyhaasztalon vagy a nappaliban, már nem érdemes a hűtőbe tenni, a hűtés ugyanis nem csökkenti le a kórokozók számát, csak lassítja a szaporodásukat.
Mindkét módszer esetén fontos, ha szennyezett tojással dolgoztunk, hogy a munka végeztével szappanos kézmosással alaposan tisztítsuk meg a kezünket!
(Forrás: maradeknelkul.hu)
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
December 27-31. között élő zenés estek, kézműves vásár és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Karos Korzón.
Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
Több mint negyedével nőtt idén a Lyme-kórral regisztrált esetek száma.
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
Elképzelhető, hogy idővel valóban „magyar tengerként” hivatkozhatunk majd a Balatonra…
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
A hirtelen jött lehűlés, az ezzel járó csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő molnárfecske és füstifecske állományt.
Mesebeli torta, melyben Kovács Alfréd váci cukrász gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak.
A Perseidák meteorraj maximuma idén augusztus 12-én 16 órára esik, de már vasárnap estétől érdemes az eget kémlelni.