Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)
A cider mára a nyári időszak egyik kedvelt itala lett: sokan könnyűnek, üdítőnek, frissnek találják, egyszóval éppen olyannak, amilyennek egy nyári frissítőnek lennie kell. Az óvatos, megfontolt fogyasztásra azonban több ok miatt is érdemes ügyelni, már csak az alkoholtartalmukból adódóan is.
A cider különleges típusú ital, hiszen se nem sör, se nem bor, de még csak habzó- vagy gyöngyözőbornak sem tekinthetjük. Több mint egy évezrede ismert, első írásos említése még a 14. századból való, legújabbkori reneszánszát pedig néhány évtizede kezdte el élni. Nálunk alig két évtizede kezdett el terjedni a fogyasztása, nem kis mértékben a rövidebb-hosszabb időt cider-kedvelő országokban eltöltő honfitársainknak köszönhetően.
Bár az almabor nálunk sem ismeretlen fogalom, sokak emlékezetében kevésbé minőségi italként él. A leginkább hozzá hasonlítható, „cider” fantázianévként ismert ital fogyasztásához kifejezetten pozitív attitűd kapcsolódik.
Ciderrel több országban is találkozhatunk, így a legtöbbet fogyasztó Nagy-Britannia és Írország mellett Franciaországban, Finnországban, Németországban, Ausztriában, de még Észtországban is. Amerikai és kanadai üzletekben is felbukkan, ott azonban a sima cider megnevezésű palackokban alkoholmentes üdítőt találunk, a nálunk ismert alkoholos változatot hard cider néven keressük. Alkoholtartalma legalább 2, átlagosan 4-5 v/v% (térfogatszázalék), azonban a különlegességek kedvelői akár 8 százalék feletti töménységűeket is beszerezhetnek. Egyben viszont minden cider megegyezik: csak almából készülhet, másból nem (a sok helyen készített hasonló, de körtealapú ital neve perry).
A cider fogyasztásához az élvezeti értéen felül néhányan pozitív egészségi hatásokat is csatolnak, de ezek mögött nem állnak tudományos tények. Való igaz, hogy alapanyagának köszönhetően általában sok káliumot és némi vasat is találunk benne, de ezért még nem érdemes iszogatni, ez más élelmiszereinkben is megtalálható. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a szervezetbe táplálékként bevitt pektin, gátolva a koleszterin felszívódását, képes csökkenteni a koleszterinszintünket. Sajnos, ez több okból sem állja meg a helyét: egyrészt legújabb megfigyelések szerint ugyanis a táplálékainkkal bevitt koleszterin nem gyakorol jelentős hatást a koleszterinszintünkre, másrészt a tiszta, szűrt ciderben a pektin szinte teljes egészében lebomlik a pektináz nevű enzim hatására. Antioxidáns hatású vegyületekből viszont bőven van benne, azonban az ennek tulajdonított egészségvédő hatást a ciderben lévő alkohol és cukor erősen lecsökkenti.
Megkérdeztük inkább a szakértőt, a ciderek fogyasztása milyen hatással lehet az emberi szervezetre. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője segít a kérdés eldöntésében: „A cider savanykás ízének és szénsavtartalmának köszönheti üdítő hatását, azonban amíg a sörben vagy a borban alig találunk cukrot, addig a ciderekben palackonként 10-30 g is lehet belőle. Ez egyrészt az alapanyagból visszamaradt gyümölcscukor, másrészt az ízesítésként hozzáadott glukóz-fruktóz szirup, esetleg szacharóz (répacukor) miatt van, így – hozzátéve az alkoholtartalomból származó energiát is – a frissítő cider kalóriatartalma palackonként 180-330 kcal is lehet. Hosszabb távon rendszeresen fogyasztva tehát hozzájárulhat az energiaegyensúly felborulásához, amely segíti a túlsúly kialakulását, nem is beszélve a rendszeres alkoholfogyasztás káros hatásairól. Ezért érdemes mértékletesnek lenni, és csak alkalmanként, egyszer-egyszer fogyasztani ebből az italból, és ha lehet, a jellemzően 3-5 decis kiszerelést is osszuk meg valakivel” – javasolja a szakértő.
További érdekességek a ciderről itt olvashatók.
(Forrás: szupermenta.hu)
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
December 27-31. között élő zenés estek, kézműves vásár és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Karos Korzón.
Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
Több mint negyedével nőtt idén a Lyme-kórral regisztrált esetek száma.
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
Elképzelhető, hogy idővel valóban „magyar tengerként” hivatkozhatunk majd a Balatonra…
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
A hirtelen jött lehűlés, az ezzel járó csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő molnárfecske és füstifecske állományt.
Mesebeli torta, melyben Kovács Alfréd váci cukrász gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak.
A Perseidák meteorraj maximuma idén augusztus 12-én 16 órára esik, de már vasárnap estétől érdemes az eget kémlelni.