Érdekes - 2022. április 09., Szombat
#húsvéti sonka #ünnepi asztal #vásárlás #tanács

Így válasszuk ki a tökéletes húsvéti sonkát!

Így válasszuk ki a tökéletes húsvéti sonkát!

(Illusztráció, a kép forrása: Pixabay)

Az ünnepi asztalra kínált sonkák között prémium kategóriás és alacsony minőségű termékek egyaránt megtalálhatóak. A csalódást elkerülendő, a vásárlónak hasznos lehet némi áruismerettel rendelkeznie, mielőtt a kosarába helyezi a portékát.

Hazánkban a húsvéti ünnephez szervesen kapcsolódik a sonka, ami szinte minden háztartásban az asztalra kerül. Az ünnepek közeledtével a boltokban széles kínálattal találkozhatunk, sajnos minőségben is. Prémium kategóriás és alacsony minőségű termékek egyaránt megtalálhatóak a polcokon, ezért hasznos felvérteződni némi tudással a vásárlás előtt. Dr. Jónás Gábor, a MATE Állatitermék és Élelmiszertartósítási Technológiai Tanszékének munkatársa segít eligazodni a kiválasztás folyamatában.

202204091509_husveti-sonka.jpeg (640×480)(A kép forrása: nosalty)

A sonka hagyományosan nyers sertéscombból vagy lapockából készül sózással, több hétig tartó pácolással, füstöléssel, majd több hónapig tartó érleléssel. Ez a hagyományos elkészítési mód, de a boltok polcain másként készített sonkákkal is találkozhatunk.

Ilyenek a gyorspácolt sonkafélék, amelyeknél a páclevet befecskendezik a húsalapanyagba, azzal rövidítve a gyártáshoz szükséges időt. A gyorspácolt termékek a páclébevitel miatt szaftosabbak, mint a hagyományos sonka. A gyorspácolt termékek kötözve vagy hálózva, egészben vagy darabolva, vákuumcsomagolásban kerülnek kereskedelmi forgalomba, míg a hagyományos sonkát egészben, általában csomagolás nélkül kínálják.

Hogy ne legyen zsákbamacska a sonka vásárlása

A húsvéti asztalra való sonka vásárlásánál bizonytalanságra adhat okot az, hogy nem „látunk bele” a termékbe, bizonyos értelemben „zsákbamacskát” veszünk. Ilyen esetben célszerű darabolt terméket választani, amelyen látható a termék metszéslapja. A jó minőségű sonka metszéslapja egyöntetűen bordó színű és nem láthatóak rajta bevérzések. Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni. Olyan terméket válasszunk, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített.

A sonka – az ujjunkkal megnyomva – nem lehet se túl puha, se túl kemény. A gyorspácolt, vákuumcsomagolt sonkák esetében érdemes szemügyre venni, hogy a csomagolóanyag és a sonka között van-e páclékiválás. Ha ilyennel találkozunk, az túlzott páclébevitelre és/vagy gyengébb húsminőségre utalhat.

202204091513_sonka_mti.jpg (640×418)(Fotó: archív, MTI/Beliczay László)

A termék címkéjét minden esetben ellenőrizzük! Ez nemcsak a minőségmegőrzési időről és a felhasznált anyagról nyújt információt, hanem a sonka előállításának módjáról is. A termék megnevezésében erre utalni kell.

Így könnyen meggyőződhetünk arról, hogy hagyományos vagy gyorspácolással készített termékkel van-e dolgunk. A címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka”, a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezést olvashatjuk. Érdemes a címkén ellenőrizni, hogy a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Előbbinél keményfa égetéséből származó füsttel közvetlenül füstölik a sonkát, míg utóbbinál füstaromát juttatnak bele. Azoknak, akik a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízt keresik, nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása.

Az ünnepre való sonkafőzés általános szabálya, hogy a sonkát a főzést megelőző este hideg vízbe tesszük, kiáztatjuk. Másnap friss vízben, kis lángon főzzük, annyi órán keresztül, ahány kilogramm a sonka tömege.

A megfőtt sonka hűtőben, 6°C-on tárolva, 4-5 napig fogyasztható. Ha nyálkás tapintású lesz a sonka felülete, semmiképpen ne fogyasszuk el!

(Forrás: Sokszínű Vidék)

Még érdekes lehet ...


2024. november 15., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. november 08., Péntek

Már a karácsonyra készülnek Zalakaroson

December 27-31. között élő zenés estek, kézműves vásár és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Karos Korzón.


Hétvégi programajánló

Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!


2024. október 26., Szombat

Programajánló

Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.


2024. október 25., Péntek

A kullancsszezon ősszel nem ér véget, továbbra is fontos az odafigyelés

Több mint negyedével nőtt idén a Lyme-kórral regisztrált esetek száma.


2024. október 11., Péntek

Hétvégi programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. október 09., Szerda

Egyre sósabbá válik a Balaton

Elképzelhető, hogy idővel valóban „magyar tengerként” hivatkozhatunk majd a Balatonra…


2024. szeptember 20., Péntek

Programajánló

Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.


2024. szeptember 16., Hétfő

Fecskék ezrei pusztulhatnak el

A hirtelen jött lehűlés, az ezzel járó csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő molnárfecske és füstifecske állományt.


2024. augusztus 18., Vasárnap

2024-ben a Mákvirág lett Magyarország Tortája

Mesebeli torta, melyben Kovács Alfréd váci cukrász gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak.


2024. augusztus 11., Vasárnap

Jöhetnek a kívánságok

A Perseidák meteorraj maximuma idén augusztus 12-én 16 órára esik, de már vasárnap estétől érdemes az eget kémlelni.

#Nagykanizsa

A nemzeti konzultáció kapcsán

A nemzeti konzultáció kapcsán

2024. november 19. - Kanizsa

Az olvasókör alapításának évfordulóján

Az olvasókör alapításának évfordulóján

2024. november 19. - Kultúra

Újborokat értékeltek

Újborokat értékeltek

2024. november 19. - Kanizsa

Szemtanúk jelentkezését várja a rendőrség

Szemtanúk jelentkezését várja a rendőrség

2024. november 19. - Kék hírek

Elkezdték kipostázni a kérdőíveket

Elkezdték kipostázni a kérdőíveket

2024. november 17. - Kanizsa

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2024. november 15. - Érdekes

Káderek, kegyeltek és hatalom-átmentők

Káderek, kegyeltek és hatalom-átmentők

2024. november 13. - Kanizsa

Kiégett egy lakás a Rózsa utcában

Kiégett egy lakás a Rózsa utcában

2024. november 10. - Kék hírek

+