(Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület)
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára és így lett aranyérmes az alábbi balatoni bejgli is. Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben védett termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.
Hagyományos diós, mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni a versenyre
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé műkedvelő zsűritagok is csatlakoztak.
A zsűri tagjai voltak
Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, SoltvadkertSzőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely
Az ínyenc kategóriában volt pisztácia és rozmaring ízű bejgli is
Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
Íme a versenyeredmények
Hagyományos diós kategóriában
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategóriában
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Ínyenc kategóriában nyert a balatoni bejgli
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK, Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli – Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli – Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök. Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.
(Forrás: Like Balaton)
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
December 27-31. között élő zenés estek, kézműves vásár és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Karos Korzón.
Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
Több mint negyedével nőtt idén a Lyme-kórral regisztrált esetek száma.
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
Elképzelhető, hogy idővel valóban „magyar tengerként” hivatkozhatunk majd a Balatonra…
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
A hirtelen jött lehűlés, az ezzel járó csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő molnárfecske és füstifecske állományt.
Mesebeli torta, melyben Kovács Alfréd váci cukrász gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak.
A Perseidák meteorraj maximuma idén augusztus 12-én 16 órára esik, de már vasárnap estétől érdemes az eget kémlelni.