A locsolkodás, a locsolás, majd a piros tojás átadása után lakomával zárult és zárul napjainkban is (Fotó: demokrata.hu)
A húsvéti ünnepkör jelképekben gazdag, mégis általánosan leginkább a locsolkodás és a pirosra festett tojás jut az emberek eszébe vagy éppen a húsvéti nyúl, aminek meséje egészen a XVI. századig nyúlik vissza.
A locsolkodás mint esemény a húsvéthétfő látványos programja, mely a kezdetektől egészen napjainkig jelentős változáson ment keresztül, hiszen a régen elterjedt szokások megkoptak, egyúttal látványos mértékben adaptálódtak a modern körülményekhez.
A locsolkodás mára egy-egy hagyományőrző helyet, például hagyományőrző fesztiválokat és közösséget leszámítva egyszerű kölnivel, pacsulival történik, de ez nem volt mindig így. Régen a férfiak dézsában jelentős vízmennyiséget zúdítottak a leányokra, akiknek haja, ruházata teljesen elázott. Az apró részleteket leszámítva azonban a locsolkodás klasszikus jellege nem változott: a művelet során a legények először locsolóverset szavalnak, majd pedig megkérdezik, szabad-e locsolni. Ha igenlő választ kapnak, akkor meglocsolják a lányokat, akik cserébe festett hímes tojást nyújtanak át a fiúknak.
(Forrás: magyarnemzet.hu)
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
December 27-31. között élő zenés estek, kézműves vásár és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Karos Korzón.
Nézzük, milyen programkínálatból válogathatunk a hétvégén!
Nincs terve a hétvégére? Adunk pár ötletet.
Több mint negyedével nőtt idén a Lyme-kórral regisztrált esetek száma.
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
Elképzelhető, hogy idővel valóban „magyar tengerként” hivatkozhatunk majd a Balatonra…
Nincs programja a hétvégére? Mutatunk párat.
A hirtelen jött lehűlés, az ezzel járó csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő molnárfecske és füstifecske állományt.
Mesebeli torta, melyben Kovács Alfréd váci cukrász gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak.
A Perseidák meteorraj maximuma idén augusztus 12-én 16 órára esik, de már vasárnap estétől érdemes az eget kémlelni.